Tee se itse kanakoppi

Rakenna toimiva ja tarkoituksenmukainen kanakoppi. Kananhoitajat halusivat kanoille parhaat mahdolliset elinolot kesäksi. Tee Itse -lehden avustajan neuvoilla suunniteltiin ja rakennettiin kanakoppi ja kanatarha.


Hyviä neuvoja saatiin myös siipikarjayhdistyksen asiantuntijoilta. Kanakoppi näyttää hyvältä ja se on lisäksi .

Kanoissa on se hyvä puoli, että jos niihin kyllästyy, ne voi syödä. Ihmisillä on ihastuttavia kanaloita esimerkiksi leikkimökeissä, aitoissa, varastoissa, vanhoissa merikonteissa ja työmaaparakeissa ja ihan missä . Muutaman vuoden vanha itse tehty leikkimökkimme muokattiin pihakanalaksi. Aluksi siihen muutti viisi kanaa. Leikkimökki on tyhjennetty.


Myös kuopuksen luvalla – lapsemme ovat jo 1 ja 1 ja heitäkin jo kiinnosti kanala enemmän kuin leikit. Kanojen pitämisen hyödyt eivät rajoitu vain jokapäiväisiin tuoreisiin kananmuniin vaan se mahdollistaa myös keittiöjätteiden tehokkaan hyötykäytön. Se on kyllästetty ympäristöystävällisellä menetelmällä, eikä vaadi muuta käsittelyä.

Tee kanatarhan kehikko liittämällä kolme kattoristikkoa toisiinsa yläpalkilla. Ja siirrettävä kesäkoppi. Kanala jos kolmaskin: BackYardChickens.


Pingback: remonttireiska: No nyt se on valmis, vihdoin! Vaihtoehtoja pehkuksi on useita. Pellava: Itse käytän pellavapehkua. Ei aiheuta pölyä siinä määrin kuin muut pehkuvaihtoehdot . Meiltä löydät varmasti juuri sopivan kanakopin omalle pihallesi. Lue tästä Eviran muistilista kanojen pitäjälle.


Idyllisen kanalan omistaakseen ei tarvitse omistaa punaista tupaa ja perunamaata, sillä sellaisen voi perustaa lähes pihalle kuin pihalle. Rotukanayhdistyksen hallituksen jäsen Jarkko Jalonen kertoo Ylen haastattelussa, että eettisiä kotikanaloita perustetaan Suomessa rivi- ja omakotitalojen pihoille. Hintaa ee toenna tässäkään asiassa laskea, mutta menisköhän joku reilu 200e vuoteen rehuineen sähköineen tähän kanan kasvatukseen?


Ei nyt loppuunsa huonokaan harrastus, varsin eläväisiä elukoeta seurata. Ensi kesäksi olisi tarkoitus tuplata kanamäärä tee se itse hautoma koneella, jos onnistuu. Olin puolitoista päivää kestävällä kurssilla, jossa opiskeltiin harrastekanalan perustamista ja sen pitämistä.


Kun ensimmäisen koulupäivän jälkeen tulin illalla kotiin, sanoin heti ensimmäiseksi Sulolle: Meille ei koskaan tule kanalaa.

Sulo vaikutti aika tyytyväiseltä. Minä sen sijaan olin pettynyt. Instant Taps for Your Raised Garden Beds. Puutarhaideat, Tee Se Itse Projektit, Ideoita Takapihalle, Yrttitarha, Puutarha, Maisemointi, Pystypuutarhat, Kohopenkit, Vihannestarha . Idea on se , että nämä ovat vaakasuorassa koska näiden varaan tulee kanalan lattia.


Kaiva kuopat strategisesti oikeisin kohtiin. Tämän voi itse tehdä sen suuruiseksi kuin haluaa. Nyt kanalan muoto on jo aika hyvin . Ensin oli tarkoitus rakentaa se meikäläisen verstaan seinän taakse, mutta pähkäiltiin emännän kanssa että saan siitä tilasta itselleni oivan tilan oiko ja tasohöylille. Rungon teen 2xsahatavarasta, ja eriste olisi styroksi, koska sitä sattuisi olemaan pakettikaupalla.


Kesällä sika kasvoi karsinassa ja vastaavasti syksyn kylmiltä säiltä se sai suojaa, eristetyssä m:kopissa, jossa oli purueristeet ja lattiavalun alla styroksia ja tietysti pahnoja. Vastaavasti niin lehmät kuin kanat olivat ulkona koko kesän, tosin kanoilla oli oma kanakoppi , lautarakenteinen pieni mökki. Ensiksi ajattelin rakentaa kanakopin itse , mutta kun törmäsin netissä näin edulliseen koppiin, niin ajattelin, että voisinhan tuollaisen ostaa, säästyisi aikaa. Vaikka onhan se eri asia, jos koppi on käytössä vain kesällä :smt045 . Se on lattian alla ja nousee joka seinälle reilun metrin korkeudelle.


Puutavaran sahailin itse omista puista, joten niihin ei mennyt yhtään. Kyllähän niitä jonkun ylimääräisiä jämiä saattaaa jostain saada vaikka poishaku palkalla, mutta eipä se yleensä siihen kohtaan osu kun niitä tarvitaan. Välimuistissa Tilausvaiheessa voit ilman lisäkustannuksia itse vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kanalan ovi avautuu.


Lattia on vesitiivis, joten pienet vesivahingot eivät aiheuta minkäänlaista ongelmaa. Kanatarha liittyy trendikkääseen DIY-blogien joukkoon. Tässä voin nyt samalla tunnustaa miettineeni tuota lyhennystä tovin jos toisenkin kun siihen blogimaailmassa alvariinsa törmää.


Jossakin vaiheessa ymmärsin sanalyhenteen merkityksen ( tee se itse -englanniksi, kun äiti tätä kumminkin mietit ) . Ne menivät itse valoisaan aikaan nukkumaan noin yhdeltätoista. Nyt kun illat ovat pimenneet, nukkumaanmeno on aikaistunut jopa yhdeksään. Kolme kanaa kiipeää koppiin orsille, Pöö kaakattaa viimeisenä ulkona, ikään kuin varmistaen että on turvallista mennä unille. Kopista kuuluu töminää ja siipien .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit