Saneerauslaastia seinään

Teimme saneerauslaastia aina suht suuren erän ämpäriin ja minulla oli myös oma pikku kippo, josta levittelin laastia seinään. Laasti levitettiin melko pienillä lastoilla, sillä keittiönvälitila ei ole kovin korkea. Suuremmalla lastalla työskentely oli hieman kömpelöä, ainakin näin ensikertalaisilla :) Kun laastia oli . Betoniseinä neljällä tapaa. Tässä blogipostauksessa märkätilatasoitteella ja saneerauslaastilla toteutetut versiot betonijäljitelmästä.


Tein työhuoneeseen betoniseinän, joka ei kuitenkaan ihan oikeaa betonia ole, vaan saneerauslaastia.

Ruvetessani hommiin minulla ei ollut varmuutta visioni onnistumisesta, vaan roiskin laastia seinään intuitiolla. Se on siis ihan valmista kamaa seinään lätkittäväksi. Ei tarvitse lotrata jauheen ja veden kanssa poraan asennettavien vispilöiden kera, sen kun vaan lasta käteen ja purkista laastia suoraan seinään. Mitään erityisempiä pohjatöitä meidän ei tarvinnut tehdä, pinta kun oli pelkkää betonia jo ennestään. Sekoitussuhteen ei kuitenkaan tarvitse olla niin tarkkaa, ohuempaa laastia on helpompi levittää kuin paksua.


Koittamalla vähän eri sekoitussuhteita tietää mikä itselle sopii parhaiten. Saneerauslaastia tulee seinään 2-kerrosta ja sen tarkoituksena on saada seinä täysin tasaiseksi, ensimmäinen kerros . Laasti sekoitetaan pakkauksen sekoitusohjeen mukaisesti. Värin tasaisuuden kannalta massan notkeuden ja sekoitusajan on oltava sama sekoituserästä .

Kuivumisen jälkeen (yksi yö molempien kerrosten välissä) pinnat telattiin valkoisella maalilla. Kaksi kerrosta vaati tämäkin, jotta pinnasta tuli tasainen ja tarpeeksi peittävä. Eron näkee esimerkiksi alimmasta kuvasta, jossa allas on siis täysin valkoinen, mutta seinien väri hieman erilainen. Osittain värin vivahde, johtunee siitä että mikrosementti kerros on erittäin ohut ja alla on valkoista saneerauslaastia.


Ehkä jos mikrosementti kerroksia olisi laittanut lisää niin väristä olisi . Muurauslaasti voisi olla myös hyvä vaihtoehto. Ainakaan se ei valu kuten saneeraus laattalaasti. Kauhalla on varmaan kauheen vaikee levittää laastia seinään. Eikö lasta olisi parempi? Ompa vaikea päättää kumpaa laastia laitan.


Et levitä vaan kauhalla heität laastin . Tällä aineella voisi siis tehdä ensimmäisen tasoituksen jos on mitään epäilystä siitä, etteikö tavallinen laasti ja dispersio tulisi alustassa pysymään. Mietin että laittaisin reunat Sikaflex saumausmassalla, jolloin saisin vesieristeen maalattua ylitse ja myös betonipinnoitteet siististi seinään saakka. Micromortero -tasoitteesta olimme kuulleet kehuja monesta paikasta ja SBL:stä tätä pystyi ostamaan suoraan. Micromortero-pinnoite on asennettuna vesitiivis, kestää kovaa kulutusta, lämpöä ja kylmää. Materiaali on hieman elastinen ja siksi asennettuna lähes halkeamaton.


Olohuoneen yhteydessä toimii avokeittiö saarekkeineen. Alakerrassa vaihdettiin remontin yhteydessä lattia, maalattiin ja tasoitettiin lasikuitutapetilla vuoratut seinät ja keittiön katto. Keittiö remontoitiin kokonaan, mutta kaikki to.

En vieläkään tiedä miten Karun seinät ovat toteutettu, mutta me päätimme koittaa tehdä vastaavan seinän saneerauslaastilla. Teimme ensin pienen testin kipsilevylle ja jännityksellä odotimme seuraavaan päivään sen kuivumista. Kuivuttuaan pinta oli juuri sopivan rouhea ja sävy oli täydellinen. Vedin siis aika huolettomasti tuota laastia seinään enkä tasoittanut sitä ihan tasaiseksi. Annon purkeissa piilossa ovat kahvikoneen kapselit.


Helsingin reissulta ostin Granitista dymon ja muutaman lasipurkin, . Kaverin pirtissä kävin ihmettelemässä ja siellä oli hirsitalossa maalattuja kiviseiniä. Kysyin mitä materiaali oli ja vastauksena oli, että kipsilevyyn oli liipattu ohut saneerauslaasti pintaan ja hierottu kivellä sileäksi. Lopputulos tosiaan näytti kuin seinä olisi kunnon betoniseinä.


Laasti kannattaa nostaa isoon lastaan pienellä lastalla, joka mahtuu kunnolla ämpärin sisään. Aloita lattian rajasta ja nosta laasti seinälle rauhallisesti. Levitä tasoite seinän alimpaan kolmannekseen ja noin metrin leveydelle . Seinä kannattaa tasoittaa osissa. Unohda kuitenkin maali ja ota käyttöön yleistasoite. Yleistasoite on sementtipohjaista laastia , joka tarttuu KAIKKEEN.


Edes peili ei ole sille liian liukas pinta. Ohut kerros tasoitetta peittää rumat laatat iäksi. Suihkunurkassa yleistasoitteen voi . Sen verran voi sanallisesti kertoa, että laasti tosiaan levitettiin seinään kahteen kertaan siihen tarkoitetulla lastalla. Levityskertojen välissä laastin tuli kuivua vuorokausi.


Kolme päivää viimeisen laastikerroksen jälkeen levitimme ensimmäisen kerroksen suojavahaa. Sitä voi laittaa useamman kerroksen . Valumaton saneerauslaasti kaakelin, klinkkerin, kevytbetonin ja kivien, jotka eivät ole kosteusherkkiä kiinnityksiin muovi-, maali-, kaakeli-, klinkkeri- ja tavanomaisille kiviainespinnoille sekä Kiilto vedeneristeillä tai Kiilto Kosteussululla käsitellyille pinnoille, kuten esim. Laatoittaminen voidaan tehdä ilman . Sementtipohjainen joustava kiinnityslaasti ohutlaastikiinnityksiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit