Hirsisalvoksen teko

Salvokset - Hirsisalvokset Salvos on hirsirakennuksen nurkkaliitos. Nurkkasalvokset jaetaan kahteen päätyyppiin, pitkä- ja lyhytnurkkiin. Hirsien valinta: Rakennuspuiden kaatoaika on helmi- maaliskuussa, puun ollessa silloin kuivimmillaan.


Tai puiden kaato rasiin loppukesällä. Parhaat hirsirakennuspuut ovat mahdollisimman tiheäsyisiä,. Varauksen ja salvoksen teko. Sahataan ensin parin sentin syvyinen ura, ja heti perään viistosti useamman sentin ura. Salvoksella eli salvaimella rakenne pysyy kasassa, mutta sen tarkoitus on myös tiivistää rakennusta.


Nurkista talo vuotaa helposti. Salvoksia on lukuisia, ohessa on esitelty muutamia yleisesti käytössä olevia salvoksia. Liitoksia on lukuisia myös erikoistilanteisiin, joissa liitokselta . Hirren_veistämisen_perusteet Välimuistissa Samankaltaisia 3. Tältä sivulta löydät työjärjestyksen miten rakennat hirsikehikon seinät.


Kokonaisuus on laaja ja useita vaihtoehtoja sisältävä, tällä sivulla on linkit aihetta koskeviin olennaisiin muihin sivuihin. Sivuston ohje huomioi sekä tarkkuuskynävaralla veistämistä, että yhtälailla perinteisillä varoilla . Tee valitus toisesta kuvasta. Ilman jyrsintää tapahtuva salvoskolon teko alkaa kaksoissahauksella. Hirsisalvoksen puristaminen lopulliseen vahvuuteensa mahdollistaa valmistamisessa käytettävän hirren suuremman vahvuustoleranssin.


Olen itse tehnyt yhden mökin valmiista mm höylähirrestä käyttäen salvosten tekoon Feston suurinta käsisirkkeliä. Sirkkeliin saa valmiina kutterin 50x250mm. Salvoksen joutui ajamaan kahteen kertaan kutterin kapeudesta johtuen.


Salvokset ajoin pukkien varaan aseteltuihin hirsiin aina seinä kerrallaan. Kirvesmies Tapani Marjanen kunnostaa vanhaa maalaistaloa. Hirsirunko on yksinkertainen, mutta tarkkuutta vaativa.


Paras hirsirakentamisessa käytettävä puu on laadukas, hitaasti kasvanut, suora mänty. Hirsirakennuksen teko alkaa puiden valitsemisella. Matti korostaa, että käyttämällä hyvää hirttä työn tekeminen on helpompaa. Oko kukaan rakennellut jonkunlaista yksinkeraista salvostus laitetta,jolla saisi salvoksen yhdellä vedolla ilman hirren pyöräyttämistä.


Selitti myös sorvattujen hirsien ongelmia. Tarkkaa oli myös että seinä nousee tasaisesti, piti löytää sopiva runko aina eikä paksun päälle voinut sovittaa ohutta nurkassa. Nurkkavarausten teko oli myös tarkkaa ettei syöttäisi vettä rakenteisiin. Tässä nyt jotakin mitä vielä muistin. Puuttuu: hirsisalvoksen Hirrenveisto foorumi - Masinistit.


Etusivu › Yleistä keskustelua › Sekalaista Välimuistissa Samankaltaisia 24. Eikä näissä laituriarkuissa ole meidän kulmilla muuta nurkkaversiota enään oikeastaan käytettykään. Vuolle-apialan kirjoissa eri nurkista kuvia. Viikonloppuna täytyy tehdä hiekkalaatikko, siinä tulee nyt ainakin nurkkaa. Miten tuo moottorisahalla nurkan teko ? Tuossa muutamat tunnit nyt tullut luettua ja katseltua videoita hienoista tietokoneohjatuista miljoonalaitteista käsisirkkelillä ajeluun ja vasaralla paukutteluun.


Ei mitään välimallin laitteita ole tarjolla höylähirsien salvosten tekoon ? Itselläni mielessä laite, jossa kiinteä pöytä ja pöydän takana pyörii 45mm . Mää kerran kokeilin hetken mielijohteesta piruuttani salvosten tekoa ottamalla alkuun kolme noin metrin mittaista, noin sentin läpimittaista kuorimatonta tuoretta pöllinpätkää. Täysiverinen pystymetsä-eksperimentti joka ny vaa piti itte koittaa, kun kerran intoa piisasi. Purun poistumista edistää pallomainen purun muoto.


Livakkuutta lisää kauttaaltaan teflon -pinnoitus. Hyvälaatuinen harrastelijamalli. Kierreosan pituus 4mm. This Pin was discovered by Pentti Havupolku. Discover (and save!) your own Pins on Pinterest.


Lisäksi hirsiä voidaan tarvittaessa jatkaa. Sehän vaati uusien hirsisalvoksien teon. Päädyimme siihen, että kavennamme mökkiä. Ilman moottorisahaa tuollaista urakkaa emme olisi tässä ajassa selvittäneet millään.


Jokainen talkoomies saattoi nyt kokeilla millaista oli hirsisalvoksen teko. Meillä työn teki haastavaksi se, että vain salvoksen toista hirttä lyhennettiin. Kone on periaatteessa yksinkertainen jyrsin eli automatiikkaa ei salvoksen tekoon ole.


Salvos tehdään jyrsimällä lape kerrallaan eli yhden hirren ja yhden salvoksen jyrsintä vaatii vähiintään neljä jyrsintää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit