Rivitalon piha oikeudet

Kun piha -alue on yhtiön välittömässä hallinnassa, ei osakkaalla ole oikeutta muutostöihin piha -alueella. Osakas voi toki normaalin käyttöoikeutensa puitteissa tehdä pienimuotoisia istutuksia ja kalustaa pihaa , mutta suurempien rakennelmien, kuten aidan tai terassin rakentaminen tai puiden istuttaminen . Tosiasiahan kuitenkin on, että asunto-osakeyhtiö omistaa sekä rakennukset että piha -alueet (ellei kyse ole vuokratontista). Osakkeenomistajan oikeus piha -alueisiin on siten aina hallinta- tai . Toki löytyy sellaisiakin pientaloyhtiöitä, joissa esimerkiksi rivitalon takapihat on siististi aidattu, mutta mitään päätöstä ei osakashallintaan siirtämisestä ole tehty.


Jos piha - alueiden hallintaoikeus on määrätty osakkeenomistajille, niin asunto- osakeyhtiölain mukaisesti heillä on muutostyöoikeus myös hallinnassaan olevilla.

Se, ovatko piha -alueet osakkaan vai yhtiön hallinnassa, vaikuttaa muun muassa osakkaan oikeuteen rakentaa pihalle vaikkapa leikkimökki. Kerrostaloissa on tavanomaista, että koko piha on yhtiön hallinnassa ja kaikkien osakkaiden yhteiskäytössä, mutta rivitalo - ja muissa pientaloyhtiöissä piha -alueet on . Rivitalon takapiha -aluetta ympäröi lauta-aita. Mies on narsistinen sosiopaatti, jolla on omasta mielestään kaikki oikeudet mutta ei mitään velvollisuuksia mitä tulee taloyhtiön yhteisesti sopimiin asioihin, kuten yhteisten.


Kyllähän rivitalon asuntoon välittömästi liittyvät etu- ja takapihat ovat asukkaan yksityistä piha - aluetta. Tietä käyttävät kaikki asukkaat omille asunnoille menoa varten. Voiko kulkua rajoittaa mitenkään laillisesti?


Eikös kulku rivitalojen pihalla ole luvallista joka mies oikeuksiin perustuen. Tietysti ymmärrän että suoraan takapihalla ei saa liikkua, mutta eihän talon päädyt ole asukkaan omaa aluetta, jota henkilö voi hallita?

Laissa ei ole mainintaa piha -alueiden istutuksista. Rinnastetaanko piha -alueille tehtävät istutukset muutostöihin? Tapauksessamme on kyse neljän perheen rivitaloyhtiöstä , jossa asunnot ovat suunnilleen pohjois-eteläsuunnassa. Yhtiöjärjestyksen mukaan osake oikeuttaa asuintilojen hallintaan, mutta piha - alueista ei ole . Osakkaan muutostyö yhtiön piha -alueella (AOYL 5:§) 16. Suostumus muutostyöhön, viranomaisluvat 16.


Keskustelu - Onko naapurilla oikeus käydä toisen rivarin takapihalla. Tontin omasitaa osakeyhtiö. Mutta joo, ei ole hyvän tavan mukaista mennä toisen pihalle. Se riippuu ihan yhtiöjärjestyksestä.


Eli kellään muulla ei ole sinne asiaa. Ajattelin vain täälä kysellä mielipiteitä ennenkuin menen naapurille mitään sanomaan. Eli meillä on pieni etupiha ja iso takapiha. Seinänaapurin lapset kavereineen leikkivät etupihallamme, aivan ikkunamme alla.


Onko se nyt sitten aivan sallittua? Jos ei ole hallinta-alueita niin hallitus määrää yhtiön piha -alueiden käytöstä, mutta samalla yhtiöllä on kunnossapitovastuu ko. Talon yhtiömme on pieni asunnon yhtiö, jossa jokaiseen asuntoon on annettu oma piha-alue hallintaoikeudella.


Minun takapihallani on keskellä pihaa todella iso koivu, voinko kaadattaa sen kysymättä muilta asukkailta lupaa? Saako kyseiselle piha alueelle .

Kun rivitaloasukkaan suunnitelmissa on terassin tai aidan rakentaminen omalle pihalle , on syytä painaa jarrua ja odottaa ensin taloyhtiön lupaa. Asunto-osakeyhtiölain mukaan kukin osake tai osakeryhmä tuottaa oikeuden hallita tiettyä huoneistoa rakennuksessa. Monelle rivitaloasujalle onkin tullut yllätyksiä sen suhteen, että huoneiston piha ei aina automaattisesti olekaan juridisesti osakkaan omaa vaan yhtiön. Kevään ja alkukesän toimistoomme tulleiden puheluiden perusteella vaikuttaa siltä, että varsinkin rivitalojen piha -alueiden rajat ovat aiheuttaneet päänvaivaa. Jos piha -alueiden hallintaoikeutta ei nimenomaisesti ole määrätty yhtiöjärjestyksessä tai yhtiökokouksessa osakkeenomistajalle, hallintaoikeus on yhtiöllä.


Pihan kunnostamisen pelisäännöt. Järvinen, lakimies Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys. Hallintaoikeus piha -alueeseen. Piha - alueiden hallinnan kannalta kerrostalot ovat ongelmattomia.


Rivi- ja paritaloyhtiöt sen sijaan ovat usein murheenkryynejä, sillä niiden piha -alueet koetaan helposti. Osakkaallahan on yleisesti lain perusteella melko laaja muutostyöoikeus hallitsemissaan tiloissa. Korkeimman oikeuden päätös osakkaan muutostyöoikeudesta rivitalon piha -alueella totesi, että osakkeenomistajilla ei ollut samanlaista oikeutta muutostöihin rivitalohuoneistonsa edustalla olevalla . Sinne varmaan saa laittaa piikkilankaa, samoin kuin omia istutuksiakin. Jos rivitalon piha on aidoitettu, eikö se ole ikäänkuin rivitaloasujan oma niin kauan, kun hän asunnonkin omistaa?


Onko lain mukaan sallittua ulkoiluttaa kissaa rivitaloyhtiössä niin, että edestakaisin kulkee ns. Yhtiössämme ei mitään päätöstä ei takapihojen osakashallintaan siirtämisestä ole tehty, eli jokaisella on oma palstansa josta pitää huolta, eli takapiha , ja pihalleen saa tehdä melkeinpä mitä vain, kunhan pitää . Tuossa viereisessä talossa on trampoliini rivitalon pihalla , juuri ja juuri se iso trampoliini turvaverkkoineen siihen mahtuu. Hän haluaisi rakentaa tyttärentyttärelleen leikkimökin ja istuttaa omenapuun terassinsa takana olevalle pihalle.


Taloyhtiössä ( rivitalo ) on yksi asukas joka rakentaa omin lupineen jos jonkinlaista rakennelmaa takapihalleen. Onko isännöitsijällä ja pj:llä oikeus yhtäkkiä käskeä purkamaan aita?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit