Sijaissynnytys etiikka

Lapsen syntymän jälkeen luovutetaan adoptioon. Sekä sijaissynnytyksen , adoption, että luonnollisen lapsensaannin kannalta. Aihe on niin monisyinen ja tunnepitoinen, ettei yksi postaus riitä sitä käsittelemään. Sillä tulenkin kirjoittamaan aiheesta enemmän seuraavana kolmena TORSTAINA (nopeampaan tahtiin en uskalla sitoutua). Heti alusta saakka mieheni mainitsi sijaissynnytyksestä.


Alkuun vain kohautin olkiani epäuskoisesti, sillä minulle se oli vain kyseenalaista Hollywood-legendaa. Sitten hän näytti minulle ensimmäiset googlauksensa ja esitteli maita, joissa sijaissynnytys on mahdollista. Katselimme silmät pyöreinä kuvia . Lääketieteellisen etiikan dosentti Ritva Halila näkee asiassa runsaasti eettisiä näkökohtia sekä puolesta että vastaan. Voidaan esimerkiksi syystä kysyä, miksi kohdun puuttuminen tai äidin rakennevika olisi ainoa peruste. Joissakin maissa sijaissynnytyksen käyttäminen onkin mahdollista miespareille . Hakkarainen, Tuuli, Äitiyden monet kasvot.


Lipsanen, Laura ja Karusto, Sini (toim.) Väestöliitto, väestötietosarja 19. Ortodoksisen kirkon etiikan keskiössä on ihmisyys, joka saa alkunsa hedelmöityksessä. Siitä katsotaan alkavan elämän, jota ei voi sivuuttaa toisen ihmisen oikeuksilla. Näin ollen ihmisen kokeman lapsettomuuden ei voida suoraan katsoa luovan oikeutta lapsen saamiseen, vaan . Oikeusministeriö pyysi sittemmin 21.


ETENE:lta uutta lausuntoa siitä, onko sijaissynnytyksen kieltäminen ja siihen liittyvät tosiasialliset käytännöt muuttaneet sen aiempaa arviota sijaissynnykseen liittyvistä eettisistä näkökohdista ja suositusta sijaissynnytyksen käytön sääntelyksi. Lisääntymisen etiikka - Kristinuskon näkökulmasta. Onko alkiotutkimus, koeputkihedelmöitys ja kohdunvuokraus eettisesti oikein?


Alkio tutkimus - Alkiossa olevia kantasoluja tutkitaan. Suomessa kantasolututkimuksiin saa käyttää vain hedelmöityshoidoista ylijääneitä alkioita ja vain . Pitäisikö sijaissynnytys sallia Suomessa? Olisitko sinä valmis lainaamaan kohtuasi lapsettomalle pariskunnalle? Vaatisitko kohtusi lainasta vuokraa? Vastauksia näihin kiperiin kysymyksiin etsitään tämän illan Ajankohtaisessa kakkosessa.


Niille, joille jo alan kilpailukyvystä ajatteleminen tekee pahaa, on suositeltavampi sijaissynnyttäjä , jonka veloituksetta tekee lähiomainen. Asiaan vielä kun lyödään päälle kysymys: omista aineksista vai käytetäänkö luovutusspermaa ja – munasoluja. Teemaa lapsettomuus miettiessäni tulin lopulta omiin . Kuulemistilaisuus Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hedelmöityshoitolakiehdotuksesta, 8. Lausunto hedelmöityshoitolaista, 18. Tuommoisessa tapauksessa sijaissynnytys onnistuu Suomessakin, jos luottamus ja yhteistyö lapsen vanhempien ja sijaissynnyttäjän välillä vain toimii.


Isä luovuttaa siittiöitä. Se on loppujen lopuksi vain meidän jokaisen moraalista ja etiikasta kiinni, teemmekö näin! Toimeentulotuki on nykyään 417. Suomessa hedelmöityshoitoja voi saada avioliitossa tai avioliiton omaisessa suhteessa elävän parin lisäksi myös itsellinen nainen tai naispari, mikäli käytettävissä on hoitoon suostumuksensa antaneen luovuttajan siittiöitä. Sijaissynnyttämällä oli siihen mennessä syntynyt noin parikymmentä.


Kirkko ei ole lääketieteen asiantuntija. Miltä pohjalta kirkko voi arvioida kysymystä? Pääosin etiikan pohjalta. Lääketieteellisiä seikkoja arvioidessa hyödynnettiin sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan lausuntoa. Kirkon mukaan lapsettomuutta voidaan hoitaa lääketieteellisesti.


Se johdatti pohtimaan, miten hyvin todellisuus vastaa suosituksia. Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE laati vuoden. Nyt Tuija Braxin oikeusministeriö pohjustaa kiellon osittaista purkamista. Helsingin Sanomat haluaa jatkossakin kieltää naisia päättämästä itse ruumiinsa käytöstä palkkiota vastaan. Tutkimusten mukaan sijaissynnyttäjien kokemukset ovat positiivisia ja . Erään mahdollisuuden sijaissynnyttämisen pohtimiseen avaa lääketieteen etiikka.


Voidaan kysyä, onko sijaissynnytyksen mahdollistaminen tai sen kieltäminen tar- peellista ja oikeutettua lääketieteen etiikan klassisten periaatteiden, ihmisen au- tonomian kunnioittamisen, pahan välttämisen, hyvän . Kolmen lapsen äiti haluaisi auttaa pikkusiskoaan, jolla ei ole kohtua. Rajatkaa jokin itseänne kiinnostava iso kysymys esimerkiksi seuraavilta alueilta: ehkäisy, raskauden keskeyttäminen, hedelmöityshoidot, kantasoluhoidot, kloonaus, sijaissynnytys , sikiöseulonnat. Nykyinen laki kieltää sen.


Minkälaisia ratkaisuvaihtoehtoja tähän valitsemaanne kysymykseen on esitetty?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit