Kitaran capon käyttö

Mikä on capo ja mitä sillä voi tehdä? Tällä oppitunnilla Lasse Parkkila vastaa capoa koskeviin kysymyksiin. Kapo akustisen kitaran kaulalla. Capo akustiselle kitaralle. Kuvan esimerkin mukaisesti otteet ovat samat kuin soitettaessa ilman kapoa, mutta kapoa käytettäessä kappaleen sävellaji nousee korkeammalle.


Normaalisti vapaan kielen soiva pituus on tallasta satulalle.

Ja kun kielen soiva pituus lyhenee, ääni nousee, ja capo toimii aivan kuin painaisit etusormella yli otelaudan kuin barré-otteissa. Ensimmäiselle nauhalle sijoitettuna vire nousee puoli sävelaskelta, toiselle nauhalle . Capolla epävireessä viestiä 13. Capon käyttö viestiä 26. Lisää tuloksia kohteesta muusikoiden.


Välimuistissa Samankaltaisia Puhutaanpa caposta. Se on muovinen tai metallinen apuväline, joka napsautetaan kitaran kaulaan niin, että se puristaa kieliä. Tällä välineellä saat kaikista soinnuista yhtä helppoja: voit asettaa . Barre soinnuilla tarkoitetaan kitaran soiton yhteydessä sointuja, joissa etusormella painetaan joko kuusi tai viisi kieltä alas samaan aikaan eli koko otelaudan poikki.

Barre-otteet perustuvat pääasiallisesti avoimiin E- ja A- sointuihin, joissa etusormi toimii tavallaan capona painaen kaikki kielet alas ja sitä . Jos haluaa käyttää vain yhtä kitaraa ja poikkeavia vireitä, perinteinen capo tarjoaa tähän pari kätevää kikkaa. Alla on tästä muutama esimerkki akustisella kitaralla soitettuna josta saa kuvaa käytöstä : . Kitaran soittamisessa käytetään kahta kättä. Toisella kädellä kieliä näppäillään, ja toisella taas kieliä painetaan otelautaa vasten. Kieliä näppäilevää kättä kutsutaan tässä näppäilykädeksi, ja kättä jolla kieliä painetaan otelautaa vasten kutsutaan otelautakädeksi. Laittamalla capon kitarani toiselle nauhavälille, voin soittaa kappaletta vanhalla soinnutuksella, mutta sävellaji onkin nyt H-molli!


Eli capo puristaa kaikkia kieliä siten, että kitaran vapaiden kielien sävelkorkeus muuttuu. Joitakin biisejä olen tarkoituksella tehnyt capon kanssa. Sen käyttö muuttaa sointujen ja . Capoa ovat käyttäneet lukuisat ulkomaiset artistit myös soundisyistä - se mahdollistaa vapaiden kielten käytön useissa tavanomaisesta poikkeavissa sävellajeissa. Hommaa voi vielä maustaa taattun Keith Richards -tyyliin virittämällä kitaran avoimet kielet tietyn soinnun mukaan ja sitten transponoimalla.


Meinasin ostaa itselleni capon kitaraan , mutta tarvitsisin ensimmäiseksi selventää pari asiaa. Eli akustiselle ja sähkölle on omanlaisensa caponsa(?),. Jos sormittelu tuottaa ongelmia, niin kannattaa opetella käyttämään capoa. Se on se barre-apusormi, joka kiinnitetään ( kitaran !) kaulan ympärille. Tällä voi transponoida säestykset sellaiseen sävellajiin kun tykkää ja sormituksetkin pysyvät silti samanlaisina ja helppoina.


Avoimissa G:ssä ja D:ssä kannattaa käyttää kohtalaisen paksua kielisettiä (ainakin 011-sarjaa), koska niillä voi laskea . Säädettävä jännite Toggle käyttömukavuus.

Saa tuotteesi: - Helmikuu. PLANET WAVES CAPO NED STEINBERGER KLASSINEN. WITTNER 996F kapo teräskieliselle kitaralle. Olen käyttänyt sekä sähkö- että klassisessa kitarassa.


Toimii hyvin kummallakin. On nopea napsauttaa paikallleen. Lasten käyttöön ei ehkä niinkään sovellu, kun vaatii hieman voimaa. Vertailla en osaa muihin tuotteisiin, . Aika näppärä keino saada säestys vastaamaan laulajan äänen korkeutta on hankkia capo.


Esimerkiksi jo oppimillasi kolmella soinnulla voit säestää myös lauluja, jotka soivat C-duurissa, kun kiinnität capon kitaran kaulalle kolmanteen nauhaväliin. Capoa voit käyttää varsinkin, kun haluat välttää erikoisen . Ratkaisuna hänellä on capon käyttö kitaran toisella nauhalla. Capoa käyttämällä teos transponoituu kokosävelaskeleen ylemmäs, mutta sormitukset voidaan tehdä a- molliversion mukaisesti soittamalla nuoteista a-mollista.


Vaativampienkin sävellajien soittaminen onnistuu capon ja opasmonisteen neuvojen avulla. Helppoja kitaralauluja sointumerkinnöin sekä keinoja etsiä mieleistäsi soitettavaa löydät tästä koosteesta. Tulosteen alaosassa paljastuu monipuolisten barré –sointujen käyttö. Lubrikantin käyttö on erittäin tärkeää etenkin kampikitaroissa kuten Stratocasterissa.


Kaikki metallisosien kiinnityskohdat tulisi voidella, että talla palaisi takaisin alkuasentoonsa vibrakammen käytön jälkeen. Akustisen kitaran viritys on haastavaa lavamelussa kesken keikan. Hyvä idea on linkittää kitaran ja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit