Kaivo mökille

Omasta pihapiiristä saatava hyvä ja puhdas juomavesi on mökillä kullanarvoista. Se edellyttää kunnollista ja oikein tehtyä kaivoa. Pihakaivo tehdään miltei aina betonirenkaista, mutta voidaan myös valaa paikalla betonista.


Mökillämme kaivovedessä ilmeni tasaisin väliajoin outo sivumaku. Niinpä päätin lähettää vesinäytteen testattavaksi.

Mökki on 60-luvulla rakennettu, ja kaivo alkuperäinen, joten laadun tarkistaminen oli muutenkin enemmän kuin ajankohtaista. Silti, vesi oli palvelut monta vuosikymmentä ilman ongelmia, . Onko kellään heittää mitään hinta-arviota, mitä tulisi kaivo kaikenkaikkiaan maksamaan? Itsellä ei mitään käsitystä hinnasta. Millaista kaivoa suosittelette mökille ? Mitä vaikuttaa se, että mökki on kylmillään talven ja vesijohdot pitää tyhjentää, onko eroa rengas- ja porakaivo.


Vesikaivon rakentaminen mökille : valokuvat vaihe vaiheelta.

Kaivon rakentamisessa tärkein asia on kaivinkone, ja joku joka osaa käyttää sitä. Oikean paikan löytäminen onkin toinen juttu. Tämä tyyppi kokeili varvulla. Toinen tärkeä tarvike ovat kaivonrenkaat. Tähän maahan niitä uppoaa kolme metrin . Olen vienyt mökille kaupungista juomaveden, mutta varavedenottamo saisi olla, jos aikoo oleskella pidempiä aikoja tulevaisuudessa mökillä yhteen mittaan.


Kiinnostaisi tietää onko kukaan tehnyt kyseisellä menetelmällä vedenottamoa. Tai arvioita onnistumisesta. Sieltä ei ole siis tarkoitus pumpata montaa . Matalavarusteiselle mökille riittää usein kevyempi jätevesiratkaisu. Uponorin mökkituotteilla ratkaiset asian helposti, edullisesti ja ympäristöystävällisesti.


Pesuvesien puhdistamiseen tarvitset Uponor-saunakaivon sekä keittiön talousjätevesille lisäksi Uponor-mökkikaivon. Mökkikaivo varastoi jäteveden sisältämän rasvan . Juomavesi omasta kaivosta kuulostaa hyvältä. Ota huomioon nämä, kun suunnittelet kaivon rakentamista.


Ikääntyvä pariskunta sai tarpeekseen vesikanistereiden kuskaamisesta ja järviveden pumppaamisesta ja päätti hankkia mökilleen porakaivon.

Tonttikatselmuksen jälkeen edustaja ehdotti kaivolle paikkaa ja antoi kustannusarvion. Mökkitie ja piha kantaisivat kaluston. Porakaivon hintaan vaikuttavat etenkin . Kustannusten laskentaperusteet. Kaivojen rakentamiskustannukset ( hintataulukot sivun alareunassa) on laskettu SYKEn nettisivuilla olevien kaivojen mallipiirrosten pohjalta. Ne sisältävät arvonlisäveron.


Ennen kesämökin rakentamista päätimme kaivaa tontille kunnon kaivon. Ensin sille piti määritellä sellainen kohta, jossa vettä riittäisi ympäri vuoden. Siispä paikalle kutsuttiin oikea vanhanajan kaivonkatsoja pajuvitsoineen kaivonpaikkaa määrittelemään.


Ensin määriteltiin alue, jolle kaivo toivottiin . Kaivon sijoittamisessa huomioidaan viemärikaivojen tai muiden saastelähteiden läheisyys sekä maapohjan muodot. Huolella tehty pintaeristys takaa etteivät pintavesi ja maa-ainekset pääse kaivoon ja sitä kautta pohjaveteen. Toimitamme porakaivot sinne missä vettä tarvitaan, niin mökille kuin karjatilallekin.


Olis tarkoitus alkaa kaivamaan mökille vesikaivoa. Kaikenlaiset vinkit asiantuntioilta siis ovat tervetulleita. Kaivonkatsoja oli sitä mieltä että suoni noin syvyydessä. Metrisillä renkailla olisi tarkoitus tehdä ja kova moreenimaa kyseessä. Minkälaisilla hiekoilla kannattaa täytöt tehdä ym.


Talousveden, jota käytetään ensisijaisesti ruokatalouteen, tulee olla parempilaatuista, ja sen tyypillisiä hankintalähteitä ovat kaivo ja porakaivo. Ruokavesi toisinaan myös tuodaan astioissa mökille. Mökkikäyttöön suositellaan ruostumattomalla pumpunpesällä varustettua pumppua, jolloin saadaan aina . Siivosin kaivomme ympäristöä. Ari Nurmi tuli klo ja kaatoi omin konstein ison koivun grillikotamme nurkalta.


Ostin kaivoprojektiin Hämeenlinnasta patolevyä, salaojaputkea ja kevytpeitteen. Veksin tilaama kuormaautollinen kaivohiekkaa oli tullut. Kuten tunnettua, porakaivon tekeminen on järjettömän hintaista, eivätkä lapiohommatkaan mieltä ylennä.


Minä en tietenkään anna mokoman pikkuhomman takia itseäni kyniä, minkä vuoksi suunnittelin tekeväni omiin tilapäismajoituksiini amerikkalaistyyppisen kaivon. Renkaita tuli yhteensä kahdeksan kappaletta ja aikojen kuluessa kaivo on ollut selvästi kallellaan, välillä itään, välillä länteen. Mutta ei sillä väliä ole, kyllä siellä vesi pysyy vaikka se olisi hiukan kallellaankin, se vaan näyttää hiukan hassulta. Mutta ainahan siihen voi rakentaa mökin päälle, täälläkin keskusteluissa on ollut. Käyttöveden voi nostaa suoraa omasta kaivosta ja hyödyntää vesivarantoja suoraa kallioperästä vesiporakaivon avulla.


Lisätietoja Grundfos SQE porakaivopumpusta löydät täältä. Mökkiporakaivo ei vaadi kaivutöitä tai kiinteää sähkökytkentää. Pumppu toimii valovirralla ja sähkön voi tuoda kaivolle esim.


Sähköttömillä mökeillä pumppua voi käyttää aggrekaatilla tai riittävän tehokkaalla invertterillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit