Tuulenkaadon sahaus
Seija myrskyssä kaatunen kuusen sahausta. Eli tässä näkee miten tommonen juurineen kaatunu puu. Henkilö käytti vapaa-aikojaan metsätöihin. Kaksi kuusta oli kaa- tunut rungot lähes toisissaan kiinni ja jäänyt kahden kiven päälle noin met- rin korkeudelle maasta.
Mies sahasi puut irti juurakoistaan ja karsi etummaista kivien . Kysyisin ammattilaisten mielipidettä mitä tuulenkaatoa irroitettaessa tulisi ottaa huomioon? Luulisi, että tuulenkaatoa irroitettaessa on helppo jättää esimerkiksi sahansa jumiin kun juurakko kiristää puuta ylöspäin ja toisaalta maanvetovoima vetää alaspäin. Voisiko rungon leikata ensin irti vaikka tukin . Tuulenkaatojen juurakot tekevät työstä vaarallisen. Kannattaa tehdä se juurakko tuettuna ja latvasta alkaen karsien ja katkoen. Turvallinen konsti sahata tuulenkaato irti, on pätkäistä runko poikki n. Tässä Luostarisen viisi ohjetta tuulenkaatojen korjaamiseen ja käsittelyyn: 1. Korjaa myrskypuut metsästä lämpimänä vuodenaikana mahdollisimman pian.
Puu alkaa sinistyä hyvin nopeasti kesällä, kun sää on kostea ja lämmin. Sahaa rungot maastossa, jotta niitä on helpompi käsitellä – oikeilla . Kun kaupunki on saanut oman raivaustyönsä päätökseen ja myytäväksi taihalkotarhalle kelpaava osa puista on korjattu, pääsevät kaupunkilaisetkin hyödyntämään tuulenkaatoja. Sellainen peli ei kertakaikkiaan vetele, että sahataan sortsit jalassa. Kaupunki myy keruulupia, mikä maksaa pari euroa motilta, . Yhdestäkään tuulenkaadosta ei tule kunnon tukkipuuta.
Niissä on niin paljon halkeamia ettei tukiksi kannata tarjota tai saha ei luultavasti edes ota vastaan. Kuiduksi tai polttoon menee. En ole omia tuulenkaatoja viitsinyt sahauttaa, hukkaan mennytä työtä semmoinen.
Edit: Tuo paikka on mielenkiintoinen, . Leikkaa runkoon kiilan muotoinen kaatolovi sille puolelle, jonne haluat puun kaatuvan. Seuraavaksi suoritetaan kaatosahaus sahaamalla vaakasuuntaan kaatoloven vastakkaiselta puolelta. Tämä ”sarana” ohjaa puun kaatosuuntaan. Kuolleiden puiden ja tuulenkaatojen korjuu hyötykäyttöön.
Paikanna korjattavat puut maastossa. Korjuuta nopeuttaa se, että korjattavien puiden paikka on tie- dossa. Kannattaa siis kiertää metsikkö ennen korjuuta, ja merkitä puut joko paperiseen tai mobiililaitteen karttaan, jolloin korjuu- vaiheessa on helppo suunnistaa . Jännittynyt runko saattaa liikahtaa yllättäen sahauksen aikana, oksa voi ponnahtaa ylös ja satuttaa sahaajaa tai osua työvälineisiin tai sahaaja voi jäädä loukkuun. Puuntyöstövälineiden asiantuntija Tommi Luostarinen Sahanpuru.
Onnettomuus tapahtui kello 14:n jälkeen, kun mies oli raivaamassa tuulenkaatoja metsästä. Noin senttiä paksu haapa kaatui miehen jalan päälle. Jalka murtui, mutta metsurin vammat eivät olleet hengenvaaralliset. Soitettuaan apua metsuri kyllästyi odottamaan palokuntaa paikalle, ja sahasi puun pois . Oikean tekniikan hallitseminen tuo mielekkyyttä ja varmuutta kaatamiseen kun puut kaatuvat harvoja poikkeustapauksia lukuunottamatta sinne mihin on tarkoitus muutamien kymmenien senttien tarkkuudella. Kuvassa nähdään oikealla kaatolovi: keskellä sarana ja vasemmalla varsinainen sahaus.
Pöllit olivat noin metrin mittaisia, ja mies sahasi ne kaarisahalla kahdesta kohtaa poikki. Takkinsa Karlsson oli heittänyt huolettomasti pinon päälle. Pöllin kerrallaan mies nosti sahapukille, tarttui sitten kaarisahaan ja heilautti vasemman . Sahattu tuulenkaato on houkutteleva pesäpaikka.
Pahin virhe, jonka tuulenkaadon suhteen voi tehdä kirjanpainajia ajatellen, on sahata puu kannolta pois ja jättää runko maahan. Irti sahattu runko on kirjanpainajalle vielä houkuttelevampi pesäpaikka kuin puu, joka on parilla juurella kiinni maassa ja siten . Jos nyt joku innostuu moisella käymään tuulenkaatojen kimppuun, niin kehotan miettimään hetken aikaa, onko puissa jännityksiä johonkin suuntaan ja minne se pölli lähtee kun sen on sahannut. Kävi kotopuolessa viime syksynä viikate aika lähellä, kun en väsyneenä tajunnut olevani laukaisemassa . Niiden poiskorjuun estää.
Niin, no tietenkin bensarahat sahaan ja autoon. Vastaa Ilmoita asiaton viesti. Sopimuksesta riippuen tuulenkaadot tulee tällöin jättää paikoilleen. Onkos se sitten legendaa, että tuulenkaadot ei kelpaa sahatavaraksi, kun kuidut on katkeillu tuulen voimasta? Että semmosta kun sahaa , niin menee itsestään säpäleiksi?
Kai siinä on olosuhteilla jotain merkitystä, onko pakkasta, onko katkennut vai juurineen kaatunut. Löytyykö jostain hyviä ohjeita, kuinka käsitellä konkeloita turvallisesti eri tilanteissa? Traktoria tms ei ole käytettävissä.
Palstalla olisi yksi tuulenkaato , jonka jo sahasin tyvestä poikki. No, tyvi tippui latvaa kohden, ja kuoppaan. Rungon muodosta voi päätellä, että jännitystä on reilusti. Sitä en rautakangella saanut liikkumaan, .
Kommentit
Lähetä kommentti