Spinaalistenoosi leikkaus riskit

Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme Teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä. Siksi alkoholia tulee käyttää mahdollisimman vähän leikkausta edeltävien kolmen viikon aikana. Ennen leikkausta aloitetaan laskimotukoksen syntyä estävä lääkitys.


Selkäkirurgian parhaana puolena voidaan pitää sitä, kun tapaa ihmisen, joka kertoo kipujensa kaikonneen ja elämän alkaneen hymyillä onnistuneen selkäleikkauksen ansiosta. Leikkauksen alussa saatte tulehdusriskiä.

Silti on hyvä muistaa, ettei leikkaus ole mikään patenttiratkaisu selkävaivoihin, erikoislääkäri Markku Vornanen sanoo. Riskitöntä leikkausta ei ole. Aikaisempien leikkausten aiheuttamat kiinnikkeet, ylipaino ja ra- kenteelliset poikkeavuudet lisäävät riskejä. Iän, painon, elintapojen , fyysisen suorituskyvyn ja perussairauksien aiheuttamat riskit arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla erikseen.


Tai no nuo ylisanat tulevat mieleeni, kun yritän löytää jotain suuria sanoja kuvaamaan miten leikkaus auttoi kivun poistamisessa ja selkäydinkanavan ahtauman hoidossa (jonka olemassaoloa en edes tiennyt). Mulla oli spinaalistenoosi eli ahtauma selässä, joka leikattiin kolmisen viikkoa sitten. Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi on merkittävä hermopinneoireyhtymä.


Lue lisää aiheesta selkäydinkanavan ahtauma. Laminektomialla saadaan yleensä hyvä apu kävelyvaikeuksiin ja puutumiseen spinaalistenoosissa ja kipusäteilyyn mikrodekompressiossa.

Spinaalistenoosin leikkaushoito on vaikuttavaa. Spinaalistenoosi eli selkäydinkanavan ahtauma voi johtua nikamien, nikamavälilevyjen tai pikkunivelten rappeuma. Kotimaisen satunnaistetun vertailututkimuksen mu- kaan keskivaikean spinaalistenoosin leikkaushoito oli vaikuttavaa toimintakyvyn sekä . Spinastelinoosin eli selkäydinkanavan ahtauman avartaminen leikkauksella on tarpeen, jos kipu käy sietämättömäksi tai tekee päivän tavallisista toimista mahdottomia, esimerkiksi estäen 200–3metriä pidemmän kävelyn.


Välitöntä leikkausta tarvitaan tapauksissa, joissa ahtauma aiheuttaa lihasten . Selän paikallinen kipu ei aina kokonaan poistu, mutta valtaosa saa hoidosta pitkäaikaisen avun, eikä spinaalistenoosi rajoita päivittäistä elämää. Emme voi täysin ennaltaehkäistä rangan . Toimintakyvyn palauttamiseen ja kivun hallintaan tähtäävä kuntoutus sekä oma aktiivisuus on tärkeää sen hoidossa. Pitkäkestoisen selkäkivun lääkehoito voi olla haasteellista.


Pienessä osassa tapauksista, joissa on osoitettavissa selän ryhdin ongelma, epätukevuus tai hermorakenteiden ahtaus, voi leikkaushoito tulla . Tekonivelleikkaukseen verrattuna dekompressio on kuitenkin pieni toimenpide, jonka voi tehdä turvallisesti vanhalle ja sairaallekin potilaalle, jos leikkausta edeltävä riskinarviointi. Valmistautuminen leikkaukseen. Liikuntaharjoitteita ennen ja jälkeen leikkauksen. Painonpudotus ja ravitsemus. Päihteiden käyttö ja tupakointi.


Lannerangan spinaalistenoosin esiintyvyys kasvaa iän myötä, . Turkulaisen televisiokuvaaja Vili Halonen sai viime syksynä pitkään jatkuneisiin selkävaivoihinsa apua leikkauksesta , jossa kolme alinta nikamaa jäykistettiin ja lannekanavaa avarrettiin, annettiin pinteeseen joutuneille hermoille tilaa. Kysyjälle tuli yllätyksenä, että jalkasäryt johtuisivatkin selästä ja tila vaatisi leikkausta.

Voiko olla, että siellä painaa joku? Selässä voi olla monenlaista leikkaushoitoa vaativaa vaivaa, mutta kysyjän kuvaus sopii hyvin ainakin selkäydinkanavan ahtaumaan, spinaalistenoosiin. Ensimmäisessä leikkauksessa selkään jäi jokin hermoa painava luupiikki, joka aiheutti niin rankkoja kipuja, että leikkaus oli pakko uusia. Luudutusleikkauksessa taas selkään laitettu kehikko oli .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto