Aurinkokellon suunta

Kellon suunta pohjoiseen. Aseta kello siten, että se osoittaa kellossa olevan nuolen mukaisesti pohjoiseen. Käytä apuna kompassia, GPS:ää, navigaattoria tai pohjantähteä.


Näin saat kohtalaisen oikean suunnan. Tämän käyttöohjeen lopussa on ohje maantieteellisen pohjoisnavan löytämiseen. Se perustuu aurinkokellon. Yleensä kellon osina on erotettavissa aika-asteikko ja varjosauva. Varjosauvan tehtävä on muodostaa varjo joka osuu asteikolle niin että aurinkoajan voi sen avulla lukea.


Tasoaurinkokellossa aika-asteikko on taso. Tason suunta vaihtelee eri kelloissa. Yksinkertaisimpia rakentaa ovat ehkä vaaka- ja pystytasoiset asteikot, . Maapallo kylläkin pyörii hyvin tasaisella nopeudella akselinsa ympäri, mutta Maan rataliike Auringon ympäri ei tapahdu vakiolla kulmanopeudella koska rata on hiukan elliptinen, joten yleensä aurinkokellon näyttämä Auringon suunta tarvitsee tämän pienehkön . Kun todellinen aurinko kulminoi vasta kuvitteellisen keskiauringon jälkeen niin _samalla hetkellä_ paikallinen keskiaurinkoaika on enemmän kuin paikallinen tosiaurinkoaika. Kun aurinkokello asetetaan aikaan todellisen auringon ja virallisen kellonajan mukaan . Opi ottamaan suunta rannekellon ja auringon avulla. Hyödyllinen taito esimerkiksi vieraassa kaupungissa tai pyöräretkellä.


Käytössäni oleva aurinkokello on varsin vaatimaton ja jopa ruma, mutta se toimii edes kohtalaisen hyvin. Syy tämän artikkelin kirjoittamiseen, jossa keskitytään aurinkokelloon ja Eenokin kalenterin vuorokauden pituuteen. Kuvitteellinen tuntiviisari näyttää aina missä suunnassa Aurinko on. Luonnonmerkit apuna suunnan määrityksessä.


Retkelle tulee aina varustautua kartalla ja kompassilla. Jos jostakin syystä kompassia ei kuitenkaan voi käyttää, on hyvä osata hyödyntää luonnonmerkkejä apuna ilmansuuntien määrityksessä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yksi luonnonmerkki ei riitä vahvistamaan . Katso, että keppi on kohtisuorassa. Merkitse tikun varjo tussilla kukkaruukkuun tasatunnein. Mikäli käytät aurinkokelloa koko vuoden, sinun täytyy kääntää ruukkua kesä- ja talviaikaan siirryttäessä.


Mihin suuntaan käännät kelloa? Tuntiosoitin suunnataan aurinkoa kohti, puolitetaan sen ja 12. Tämä suunta osoittaa suurin piirtein etelään.


Puolitus tehdään siksi, että kello kiertää kaksi kierrosta samanaikaisesti, kun aurinko kiertää vain kerran. Jos halutaan tarkempi suunta , käytetään Helsingin pituuspiirillä kellon osoittamaa 12. Vanhoja navigointivälineitä ovat myös aurinkokello ja aurinkokivi. Toisin kuin perinteisissä aurinkokelloissa Hellerin kellon osoittimena ei ole varjo vaan valonsäde. Peili kokoaa auringonvalon ja suuntaa valopisteen puolipallon muotoiseen akryylikupuun.


Kupuun on kaiverrettu maailmankartta . Kumpaan suuntaan tavallista ruuvia pitää kääntää, jotta se kiristyy? Käytännössä varhaisin aurinkokello oli maahan pystyyn isketty keppi, jonka varjo liikkui auringon liikkeen mukana. Näin pohjoiselle pallonpuoliskolle asetettu aurinkokello muodostaa myötäpäivään liikkuvan varjon. Auringonvalo on talvella vähissä, mutta kesän kirkkaisiin kuukausiin voi varautua vaikkapa nikkaroimalla aurinkokellon.


Homma on kuitenkin hieman monimutkaisempaa kuin tikun tökkääminen pihalle ja varjon suunnan arvailu. Ilmaisohjelma Shadows auttaa tekemään astelukulaskelmat, joita tarvitaan kunnollisen . Sää –kerhossa perehdytään sään havainnointiin askartelemalla säänhavainnointi laitteita. Jokaisella kerhokerralla rakennetaan jokin sään havainnointia helpottava laite. Sen lisäksi on esitetty muutamia ideoita tai pohdintakysymyksiä . Kuvatoimisto - Photostock Vastavalo.


Mennäänkö mekin tohon suuntaan , Ilari kysyi. Joo, mitäs tässä muutakaan, Taito vastasi. Ei näkynyt renkaanjälkiä maassa, ei kuulunut tytön huhuilua eikä pyörän nitinää.


Nämä talot, nämä pihat olivat vieraita. Joka toisen talon pihassa oli aurinkokello. Se oli muotia näillä kulmilla yhtä . Jänis säntää loikkien vanhojen puutarhojen suuntaan.


Hän avaa portin ja katsoo suoraan sisään keittiön ikkunasta. Koko talo on kuin nukkekoti. Anders juoksee pitkin pihakiveystä, aurinkokellon ohi ja nurkan ympäri.


Ilmeisesti mies on kuullut askeleet, sillä hän on jo lähtenyt pakoon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto