Runkotolpat nurkka

On hyvä laittaa nurkkaan ja saumojen kohdalle puuta aina taakse. Nurkasta lähdettäessä ensimmäinen väli ei ole 6vaan esim. Viime kerralla tutustuttiin autotallin rungon pystytykseen sekä asuinrakennuksen alajuoksun asennukseen.


Nyt pääsemme seuraamaan vaihe vaiheelta asuinrakennuksen nurkka - ja runkotolppien pystytystyötä. Autotallissa on tilaa kahdelle autolle ja sen lisäksi erillinen varasto.

Tilaa rakennuksessa on n. Runko on mitallistettua ja lujuuslajiteltua, mitaltaan 48x1mm olevaa puutavaraa. Alasidepuuna käytetään kosteutta kestävää lehtikuusta. Kyseistä tallimallia ei enää valmisteta.


Puurungon pystystys animaatio. Rungon pystytys -videossa alaohjauspuut kiinnitetään sokkeliin ja runkotolpat asennetaan paikalleen. Pääsiäisenpyhinä runkotolppien pystytys.

Kylmä keli, rakentaminen ei mitään herkkua. Koko seinän tolppien jako on k 30 saman puoleisten tolppien k 600. Runkotolppa asennetaan siksakkiin puolelta toiselle. Vakioidut rakenneratkaisut.


Aluslattialevyjen kiinnittäminen palkkeihin. Ala- ja yläsidepuiden kiinnitys runkotolppiin. Tolppajaon ollessa 3mm tai 4mm vastaava . Isompiin ikkuna-aukkoihin asennetaan runkoa vahvistava palkki eli riittävän iso lankku syrjälleen aukon yli tukeutuen aukon vieressä oleviin runkotolppiin. Ikkuna- tai oviaukon pieliä voidaan joutua vahvistamaan myös kahdella yh- teen kiinnitetyllä runkotolpalla, joiden väliin asennetaan lämmöneriste.


Oli levyn materiaali mikä tahansa, levy kiinnitetään aina vähintään 600mm välein runkotolppaan. Jokaisen levyn sauma pitää olla keskellä runkotolppaa , jotta levy jäykistää. Jokainen nurkka on muistettava villoittaa ulkopuolelta ennen levytystä, koska sisäpuolelta ei nurkkaan pääse enää käsiksi.


Tämä ohjekortti käsittää seinien puurunko- työn platform-menetelmällä sekä perintei- sellä seinien puurungon pystytystavalla. Työ sisältää seinien rungon pystytyksen ja koolauksen, ala- ja yläsidepuiden asennuk- sen, rungon jäykistyksen, ikkuna- ja ovi- aukkojen tekemisen sekä työkunnan teke- mät siirrot, mittaukset . Rakennesuunnittelija esitteli luonnoksia rakennekuvista, ja silmään pisti nurkan tolppajako.

Hän oli piirtänyt nurkan kuvan a tapaan. Talo on tarkoitus eristää puhallusvillalla, joten nurkka pitäisi villottaa erikseen tavallisella villalla. Levyjen päästä lähtisin villoittamaan normaalilla 50mm kivivillalla lyöden sen puskuun tuon uretaanilevyn kanssa.


Tällä ratkaisulla välttyisin kondenssilta ja lisäksi olisi varmasti lämpöisempi kuin hyvinkin tehty nurkka normaali villalla. Katkaise runkotolpat sopivan pituisiksi ja ala rungon pystytys jostain nurkasta. Vinonaulaa tolpat alhaalta sidepuuhun. Tee tilapäistuenta joka suuntaan. Jatka rungon pystytystä molempiin suuntiin seuraavaan nurkkaan saakka.


Päädyssä runkotolpat tulevat alasidepuun päälle, pitkillä sivuilla . Nurkka voidaan teh- dä myös ilman nurkkalautoja, jolloin lautojen päät katkaistaan jiiriin. Autotallin runko on tehty nykyisellä tavalla, runkotolpat lovettu ja laitettu yläohjaus puu kiertämään koko runko eli yläohjauspuu kiertää koko. Runkotyöt aloitetaan mittaamalla ja piirtämällä runkotolppien paikat alajuoksuun.


Tolppien asennus aloitetaan nurkista , jolloin nurkan eri suuntiin lähtevien seinien ensimmäiset tolpat . PreCut runkotolppa 42x1on tarkoitettu ulkoseinien ja väliseinien rakentamiseen seinälinjoilla joille tulee kuormaa yläpuolisilta rakenteilta. Kuormien siirto tolppaväleillä on suunniteltu toteutettavaksi seinärakenteen sisään upotettavien palkkien v. Juoksujen kiinnittämiseen käytetään perusmuurin yhteydessä asennettuja harjateräksiä tai kierretankoja tai juoksut propataan kiinni alustaansa. Alajuoksuun merkitään nurkkien , aukkojen ja runkotolppien sijoituspaikat. Tolpituksen väli on 6mm puun keskeltä mitattuna, jolloin eristeväli muodostuu heti .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto