Puiden kaato lupa

Ennen syystalkoita on hyvä selvittää, mitä omalla pihalla saa tehdä. Omenapuuta suuremmman puun saa kaataa vain luvan kanssa, ja roskien polttaminen on taajama-alueella kielletty. Omalla tontillaan saa tehdä mitä haluaa, vai saako? Jos tontilla kasvavat puut alkavat häiritä ja varjostaa oleskelupihaa liikaa, saako niitä kaataa ilman viranomaisten tai naapureiden lupaa?


Kaatuneen puun muille aiheuttamista vahingoista vastaa kiinteistön haltija.

Lupa kaatamiseen tarvitaan, mikäli edellä mainitut ehdot eivät täyty. Tällöin kaatamista varten tulee pyytää vähintään kaupungin rakennus- valvonnan lausunto toimenpiteen vähäisyydestä. Puuasioista saattaa seurata lujaakin vääntöä, mutta isoilta riidoilta tai sanktioilta on Lehtimäen mukaan toistaiseksi vältytty.


Tiettävästi pihapuun luvattomasta kaadosta ei vielä koskaan ole menty oikeuteen asti. Yleensä lupa -asioissa päästään aina sopuun. Monesti ihmiset huomaavat pihapuunsa arvon . Maisematyölupa on haettava ennen kuin ryhdytään maisemaa muuttavaan toimenpiteeseen kuten kaivamiseen, louhimiseen, puiden kaatoon tai muuhun näihin verrattavaan toimenpiteeseen. Puunkaatoa koskevissa lupa -asioissa otetaan 1.

Kuinka suurten puiden kaatoon täytyy hakea lupa ? Varsinaisia senttimetrimääriä ei ole. Arviointi on tapauskohtaista ja siihen vaikuttavat muun muassa. Naapuri kaatoi tuttavan omistamalta tontilta ilman lupaa kymmenkunta maisemaa peittänyttä puuta. Puut ovat edelleen tontilla, koska tuttavalla ei ole tarvetta haloille tms.


Tilanne on hieman monimutkaisempi, mutta en halua eritellä, jotta tästä ei voisi tunnistaa henkilöitä. Mikäli puun kaataa ilman lupaa, lupaa on haettava jälkikäteen. Jos rakennusvalvonnassa arvioidaan, että lupa olisi joka tapauksessa myönnetty, luvan saa. Mikäli puita ei olisi saanut poistaa, kiinteistön omistaja velvoitetaan istuttamaan korvaavat puut. Luvattomasta puunkaadosta voi seurata sakkoja, . Taloyhtiöissä puiden kaadosta päättää hallitus.


Silti osakkaita kannattaa kuunnella. Nykyisin asiakaspalvelua hoitavia henkilöitä on useita, mutta jatkossa suuremmille puunkaatotoimenpiteille tarvittavan maisematyöluvan voi myöntää kaupunginpuutarhuri tai kaupunkirakennelautakunta. Voit arvioida itse, tarvitsetko luvan puiden kaatoon vai ei.


Arvinoinnissa auttaa kaupungin tekninen. Lupahakemukseen liitetään vähintään asemapiirustuksesta otettu kopio, johon kaadettavat puut on merkitty ( laji, kpl-määrä). Lisäksi hakemukseen liitetään ote tai jäljennös hallituksen sen .

Omistuksen voi todistaa kauppakirjalla, lainhuuto-otteella tai muulla vastaavalla asiakirjalla. Maisemaa muuttava puunkaato edellyttää luvan hakemista . Lisäksi lupahakemukseen tulee liittää: Asemapiirustus 3kpl, johon on merkitty joko kappalemäärät kaadettavista puista tai piirretty alue, jolta puita kaadetaan. Piirustukset toimitetaan aina paperisena, vaikka itse hakemus olisi tehty . Ilmoituksessa on kerrottava montako ja minkä laijisia puita tontilta aikoo kaataa.


Ilmoitukseen voi halutessaan lisätä valokuvia, asemapiirroksen kopion, kartan tontista tms. Nämä eivät kuitenkaan ole pakollisia. Jos kaadat ilman lupaa ja ilman todella pätevää selitystä (esim. hätäkaato, puu vaarassa kaatua asutuksen tms. päälle ihan just) et saa kaataa ilman lupamenettelyä. Asemakaava-alueella puun kaatoon tarvitaan aina lupa.


Ylöjärven kaupungin asemakaava-alueilla puunkaatoon tarvitaan aina lupa. Lupa siis tarvitaan, vaikka yksityinen henkilö. Pienien puiden kaataminen onnistuu viranhaltijan luvalla ja sen voi saada yhdessä tai kahdessa viikossa, Pohjanen arvioi. Lupaa ei tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin.


Tontilta tai rakennuspaikalta voidaan kaataa puita yleensä ilman maisematyölupaa, kun kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:. Kaupunki-alueella on kuitenkin syytä noudattaa seuraavia perussääntöjä hyvän rakentamistavan, kaupunki-kuvan sekä naapurisovun takaamiseksi. Puiden istutus ei ole luvanvaraista.


Naapurit Puut ovat pitkäikäisiä ja ovat usein paikallaan vielä silloinkin, kun . Puun kaataminen kaavoitetuilla alueella on luvanvaraista ( Maankäyttö- ja rakennuslaki 1§ Maisemalupa ). Isommat puut käydään pääsääntöisesti paikan päällä katsomassa sovittuna ajankohtana tontin omistajan tai haltijan ollessa paikalla. Asunto-osakeyhtiöissä puunkaatoasiat hoidetaan .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto