Kasvit suihkulähteen ympärille

Vesikoristetta elävöittävät reunoille ladotut kiveykset ja erilaiset kasvit. Valitse allas pihan mukaan. Pienelle terassille tai parvekkeeölle voi hankkia esimerkiksi solisevan suihkulähteen.


Allas pysyy kirkasvetisenä, kun kasvit on istutettu kuivalle maalle altaan ympärille ja altaaseen on asennettu suodatin. Aurinko paistaa suihkulähteeseen koko päivän, eli kuunlilja ei varmaankaan siinä silloin viihdy.

Haluaisin kuitenkin, että vesi näkyisi, ettei kasvit olisi niin korkeita ainakaan joka puolella. Ongelma on vielä sekin, että laitanko kasveja ympäri asti, vai vaan osan matkaa? Ideoita otetaan kiitollisena vastaan! Olipa lampi luonnon tai ihmisen muovaama, se on puutarhassa aarre.


Luonnonlammessa kasvit ovat valikoituneet itsestään, kasvien ja vesieliöiden yhteisö on tasapainossa ja vesi pysyy puhtaana. Jos rakennat lammen alusta lähtien itse, vuoraa altaan pohja 15–20-senttisellä savikerroksella, . Pihallamme on iso kestopuulla pengerretty perennapenkki, jossa tällä hetkellä ns. Vesielementti tuo pihaan kaunista peilaavaa pintaa.

Näyttävät kasvit kruunaavat vesialtaan. Kasveja voi istuttaa altaan reuna-alueille kunhan niiden juuret eivät pääse altaaseen asti. Allaskalvoista rakennetaan myös erilaiset purot ja putoukset. Pienet vesiaiheet ja valmiit allassetit. Pienistä allasseteistä löytyy paljon erilaisia maan . Ja voisihan hätävarjeluna altaan päälle virittää rastasverkon tiukalle, ei se siitä paljon kasvien keskellä näkyisi ja reunat voisi pitää kauniilla kivillä paikoillaan.


Kyllä olen ne kaikki perennat aikonut sijoittaa juuri tämän vesiaiheen ympärille tulevaan isohkoon perennapenkkiin. Maata ja multaa suihkulähteen ympärille ja kasvit paikoilleen. Ison kiven vasemmalla puolella on kaksi pionia, vaaleanpunainen ja valkoinen.


Kiven toisella puolella on valkoinen alppiruusu, sinisiä kevätkaihonkukkia, pari himalajankatajaa, tähtikelloja ja liljojen sipuleita. Suihkulähde , Puro - ja Suodatinpumput. Erilaiset kasvit ovat puutarha-altaalle elintärkeitä.


Ne eivät ole ainoastaan kauniita katsella, vaan ne myös auttavat pitämään veden kirkkaana ja hyväkuntoisena. Pane päälle vähän pikkukiviä, niin kalat eivät pääse tonkimaan multaa ja levittämään sitä ympäriinsä. Kiveyksen pinta saatiin elävännäköiseksi erisävyisten kivien ja kuvioinnin sekä hieman aaltoilevan kiveyspinnan avulla.


Nyt sadevesikin valuu paremmin pois kiviltä kuin tasaiselta pinnalta. Pihakiveyksen jatkeena on luonnonkiveä, koska .

Tiina Huusko on oppinut, että säännöllinen kastelu, hyvä multa ja oikea lannoitus saa kasvit kukoistamaan ja elämään talvenkin yli. Ensin sidon puiden oksat narulla ja sen jälkeen kiedon niiden ympärille kunnolla hallaharsoa. Soliseva vesi rauhoittaa mieltä ja luo puutarhaan, terassille ja parvekkeelle rentouttavan tunnelman. Rakenna vesiaiheen ympärille ihana, paratiisimainen ympäristö kauniilla, vehreillä istutuksilla ja tunnelmaa luovalla . Kun vesiaiheen ympärille valitaan vielä kokonaisuutta pehmentävät kasvit , on lopputulos herkullinen.


Pumpun tehon kanssa on syytä olla tarkkana. Puutarhaa sisustettaessa on tällainen. Ne ovat paitsi kauniita mutta myös erittäin tehokkaita altaan veden hapettajia.


Vesiaiheet muodostavat oman, eliöistä ja kasveista muodostuvan elinyhteisön, jossa kaikkien tulee olla tasapainossa keskenään. Huolellinen hoito ympäri vuoden on tärkeää. GARDENA-istutusastian vuorauskangasta käytetään istutuskorin ja -maton kanssa.


Estää mullan ja siinä olevien ravinteiden huuhtoutumisen altaaseen. Luonnon kookoskuitumatto piilottaa altaan reunat ja tukee kasveja altaan ympärillä. Altaan sijoittamista puiden alle tulee välttää puiden varjostuksen ja puista putoavien lehtien takia. Kasveille ja eläimille tarkoitettu bioallas tulee sijoittaa puutarhan rauhalliseen osioon. Suunnittelussa on hyvä huomioida myös naapurit.


Puron tai suihkulähteen ääni . Uusia patsaita ja suihkulähteitä. Kivapiha erottuu sillä, että sisältä löytyy ympäri vuoden avoinna oleva, yksi Suomen suurimmista . Sen ympärille asetellaan muita kiviä, jotka pitävät sen paikallaan ja samalla letku jää piiloon niiden taakse. Kasvit tarvitsee vain istuttaa tiukasti kivien väliin, etteivät ne virtaa pois veden mukana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto