Perintöosuuden myynti kauppakirja

Veljesi välttyisi siis myyntivoiton verottamiselta siten, että myyntihinta olisi yhtä paljon tai vähemmän kuin asunto-osakkeen puolikkaan arvo perukirjan mukaan. Asunto-osakkeen ostajana maksaisit varainsiirtoveroa velattomasta myyntihinnasta. Varainsiirtovero maksetaan kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan.


Tietojeni mukaan perintöosuuden voi myydä. Onko myymisessä tai ostamisessa jotain sellaista, mitä tulisi ottaa huomioon?

Myyjän kannalta lienee ainakin olennaista se, että saa myymästään osuudesta järkevän hinnan. Missä vaiheessa tämä myynti on mahdollista tehdä - ennen vai jälkeen . Perintöosuuden luovutus on määrämuotoinen oikeustoimi. Toisaalta luovutuksensaajan asema muistuttaa läheisesti perillisen asemaa. Niinpä luovutuksensaajalla on esimerkiksi käytettävissään samat oikeussuojakeinot kuin perilliselläkin.


Pesäosuuden voi myydä tai lahjoittaa toiselle pesänosakkaalle tai ulkopuoliselle ennen perinnönjakoa. Luovutuksen pitää tapahtua kirjallisesti. Myyjä maksaa perintöveron ja mahdollisesti luovutusvoittoveroa jos myy osuutensa perintöverotusarvoa paremmasta hinnasta.

Näin ollen voit myydä osuutesi kp:n, mutta et mitään yksittäistä omaisuutta kuolinpesästä. Omistat kp-osuuden, johon ehkä sisältyy metsää. Myydessäsi kp- osuutesi, myyt osuuden kaikkeen mitä osuutesi kattaa kp:ssä.


Kauppakirjaan kirjoitetaan . Voiko henkilö, joka on osallisena puolella osuudella jakamattomaan pesään, myydä osuutensa ulkopuoliselle, ja tällöin ulkopuolisesta tulisi jakamattoman pesän osakas vastaavalla puolikkaalla. Avio-oikeus, avioero ja . Voivatko nämä kaksi myydä minulle osuutensa kuolinpesästä ongelmitta vaikkei jakoa tehtäisikään vai onko syytä lohkoa jokaiselle oma alueensa ja maksaa. Kaupassa myyjä luopuu omasta perintöosuudestaan jakamattomaan kuolinpesään kaikkine hyvineen eli velkoineen ja omaisuuksineen ja tällöin . Osakkaat selviävät oikeaksi todistetusta perukirjasta joka tulee olla maistraatin vahvistama (leimaama). Myyjänä voi siis olla myös jakamaton kuolinpesä, se vain ilmaistaan asiaankuuluvin merkinnöin kauppakirjan kohdassa Myyjä.


Jos kiinteistö on tarkoitus myydä , sitä on periaatteessa turha lähteä varta . Insinöörityössä käsitellään kuolinpesän kiinteistönmyyntiä osakkaan näkökulmasta. Myös vainajalla on oikeus. Laatimalla kattava ja huolellinen kauppakirja voidaan välttää tulevia riitatilanteita. Jos kuolinpesän osakkaita on paljon, turvallisinta on hankkia kaikilta osakkailta etukäteen valtakirja asunnon myyntiin.


Usein kiinteistö- tai asuntokaupan kauppakirjan laativan mieltä askarruttaa, kuka merkitään myyjäksi, kun asunnon omistanut tai omistaneet ovat kuolleet ja tilalla onkin.

Toisaalta on huomattava, että mikäli leski omistaa omaisuuden yksin, saa hän myydä sen ilman muiden kuolinpesän osakkaiden myötävaikutusta. Yksi meistä tarvitsee rahaa, ja hän haluaa myydä pesäosuutensa minulle. Kun ostan irtaimen kauppakirjalla häneltä pesäosuuden, liittyykö kauppaan myös prosentin varainsiirtovero? Kuolinpesään kuuluu vain omakotitalokiinteistö.


Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa. Huomioon kannattaa ottaa ainakin, että myyjällä on oikeus myydä kuolinpesä. Useinhan kuolinpesän myynti tulee kysymykseen esim. Tämä joka ei halua myydä , haluaisi asua siinä edelleen edullisesti, mutta ei kuitenkaan ole valmis lunastamaan sitä, istuu vaan tavallaan muiden rahojen päällä.


Osakkaiden perintöosuudet määräytyvät laillisen perimysjärjestyksen tai testamentin perusteella. Jatkaakseni vielä Mettäpojan vastausta, kiinteistön myynti sisarusten kesken on vielä luovutusvoiton verosta vapaata, mutta tämä koskee vain kun myynnin kohteena on kiinteistö tai sen osa(TVL 48§ 3). Välimuistissa Samankaltaisia 20. Selvennyslainhuuto on erityisen tarpeellinen silloin, jos kuolinpesän osakkaiden osalta on tapahtunut muutoksia esimerkiksi osakkaan kuoleman tai perintöosuuden luovutuksen johdosta.


Silloin verotus on syytä huomioida koska kysymys asunnon arvostuksesta ja jaetaanko pesä ennen myyntiä perillisille vai ei, johtaa eri lopputulokseen ja säästö voi olla tuhansia euroja. Toinen kauppakirja on todennäköisimmin ollut niin sanottu perintöosuuden luovutuskirja, jolla sisaruksesi on myynyt sinulle koko perintöosansa isänne kuolinpesässä. Sisarus ei ole voinut vielä myydä perimäänsä osuutta kiinteistöstä, jos perinnönjakoa isänne jälkeen ei ole tehty. Kiinteistön omistusoikeus siirtyy .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit