Miten aurinkokello toimii
Aurinkokello toimii myös yöllä, jos Kuu on näkyvissä. Avuksi tarvitaan taskulamppu ja jokin pallo, joka asetetaan kepin kärkeen. Lisäohjeita siitä, miten kellon käyntitarkkuutta voi lisätä, löydät seuraavilta sivuilta.
Kello toimii käytännössä joka puolella maapalloa. Kellossa on asennusta varten leveysasteiden (latitude) lisäksi kaupunkeja eri . Tavallinen aurinkokello toimii päiväsaikaan valoisina tunteina. Oppilaiden kanssa keskustellaan pohjoisen erikoistilanteesta, jolloin Aurinko paistaakin yöllä. Mietitään, miten tällainen yöaikaa mittaava kello voitaisiin konstruoida ja kuinka se toimisi. Pohditaan oppilaiden kanssa aurinkokellon toteutusta eri . Käytössäni oleva aurinkokello on varsin vaatimaton ja jopa ruma, mutta se toimii edes kohtalaisen hyvin.
Aurinko ilmoittaa vuorokauden pituuden käytännön elämässä, aurinkokellossa näkyvän varjon kautta. En nyt muista, enkä jaksa edes päätellä, että miten se muutos pitää alkuvuonna tehdä. Muistaakseni heitto olisi vuoden sisällä maksimissaan noin -minuuttia, mutta sellainen tarkkuus käy hyvin aurinkokelloon jos ajattelee että syyspäivän tasauksen aikaan kello on jätättänyt kesäajasta minuuttia ja . Ei siis tarvitse enää mitata mitään kulmaa, vaan homma toimii tason koordinaateilla, jotka voi mitata viivoittimella. Sopiva polaarisauva sitten vaan asetetaan tuon lasketun leikkauspisteen ja vänkkyräisen oksan pään välille, jolloin aurinkokellon aika-asteikon käyttö helpottuu kertaheitolla. Voiko maanpintaan tehtävä ovaalimuotoinen aurinkokello toimia näin pohjoisessa esim.
Ensimmäinen kello oli aurinkokello. Sillä mitattiin miten kauan puhuja sai puhua. Aika selviää aurinkokellon osoittimen heittämästä varjosta. Usein tarvitaan lisäksi korjaustaulukkoa.
Varjo liikkuu auringon mukana koko päivän. Kello on valmistettu siten, että keskikesällä se näyttää ajan oikein, mutta syksyllä ja keväällä se ei ole ihan yhtä tarkka. Rauno Päivinen: Edullinen digitaalinen kulmamittaus dobsoniin 14.
Kahvitauko ja jaloittelu 15. Eero Koivula: 1-tornin uuden sähköohjauskeskuksen esittely 16. Kreikkalaisten tuntemaksi. Vaikeustaso: Kaikille ikään. Ensin ohjaaja kertoo, miten aurinkokello toimii.
Aluksi kannattanee suorittaa 4. Viimeisenä vaiheena käsketään yleisöä selvittämään, miten valo kulkee erityyppisissä kaukoputkissa. Lyhyen pohdiskelun jälkeen . Teos on itse asiassa kaksiosainen aurinkokello. Pienemmässä kivielementissä on kaksi metallista rengasta, joista heijastuva auringonvalo kertoo kellonajan. Suurempi kivielementti kuvaa Auringon spektriä ja toimii samalla eräänlaisena meridiaanikellona: kun peilistä heijastuva Auringon kuva lipuu yli kivipaaden . Auringon paistaessa keppi heittää kelloon varjon, josta kellonaika on se mihin varjo lankeaa. Miten tämä aurinkokello toimii ? Yksinkertaista, mutta tehokasta.
Toimii myös pelkkänä koristeena oikein mainiosti. Roomalaisten kannettava aurinkokello oli merkki vauraudesta – sai kantajansa näyttämään myös älykkäältä. Koko ihmiskunnan ajanlasku perustuu Aurinkoon. Aurinko on täsmällinen, mutta tähänastiset aurinkokellot ovat olleet varsin summittaisia.
Nyt saksalainen keksijä Carlo Heller on kehittänyt aurinkokellon , jonka hän sanoo olevan jopa tarkempi kuin kvartsikellot. Toisin kuin perinteisissä aurinkokelloissa . Pylväiden suojiin on asennettu tarkasti suunnattuja peilejä ja tien toiselle puolelle on vastaavasti sijoitettu neljä alumiinipylvästä, joiden lasilevyt toimivat heijastuspintoina. Pylväsparit kuvaavat Euroopan neljää aikavyöhykettä.
Opastuksella tutustutaan Kellomuseon aarteisiin ja tarinoihin. Pohdimme millaisia esineitä ensimmäiset kellot olivat ja miten aurinkokello toimii. Kurkistamme vanhaan kellokauppaan, mietimme mistä eri kellot ovat saaneet nimensä ja mihin kelloa oikein tarvitaan.
Kun alue on kokonaan valmis, toimii varjoviisarin lähteenä pitkä lipputanko, mikä sijoitetaan keskelle ympyränmuotoista korttelia. Seurasin miten varjo liikkuu, merkkasin varjon paikat tasatunnein lankkuun ja mietin, voisiko asiaa hyödyntää kaavassa.
Kommentit
Lähetä kommentti