Hevostallin ilmanvaihto

Hevonen isona eläimenä tuottaa tallissa ollessaan epäpuhtauksia tallin sisäilmaan varsin paljon. Vaikka hevosesta kertyy tallin sisäilmaan monenlaisia kaasuja, on hevosesta ihon läpi ja eritteistä syntyvä kosteus kuitenkin käytännössä määräävä tekijä tarvittavan ilmanvaihdon suuruudelle, koska . Tallissa tulisi olla ilmatilaa vähintään m– mper hevonen. Keväisin ja syksyisin koko talli-ilman tulee vaihtua noin neljästi tun- nissa, ja lämpimällä kesäsäällä ilman tulisi vaihtua jopa kymmenen kertaa tunnissa. Ilmanvaihdon minimitarve . Yksi hevonen lisää kosteutta 5grammaa tunnissa eli yön aikana kymmeneltä hevoselta kosteutta tulee kiloa.


Tallin ilmanvaihtoon on olemassa hyvin tarkat määräykset, joista löytyy tietoa Hevostietokeskus. Jos tallin lämpötila laskee talvella, voi ohutkarvaiselle tai klipatulle hevoselle laittaa loimen. Lämpimässä tallissa loimi sisällä kuitenkin enemmänkin haittaa hevosta! Tallin minimi- ilmanvaihto määräytyy suhteellisen kosteuden ja kaasujen poiston mukaan ja maksimi- ilmanvaihto lämpötilan mukaan. Olen remontoimassa meidän noin neliöistä hevostallia ,laitan siihen painovoimaisen ilmanvaihdon jollainen siinä oli aikaisemminkin oli vaan mitoitukseltaan liian pieni koska seinät ja katto alkoivat homehtua.


Nyt ajattelin laittaa keskelle tallia ja harjaa 400mm poistoputken,mutta mihin kannattaa . Standardit on säädetty eläinten hyvinvointia ajatellen, ja yksi hyvinvoinnin osatekijä on hengitysilman laatu. Tallin minimikorkeus ja karsinan koko varmistavat, että karsinassa on riittävästi tilaa ja korkeutta myös hengitysilmaa ajatellen. Minimivaatimukset eivät kuitenkaan aina takaa sitä, että ilmanvaihto on riittävällä tasolla, . Kostea, lämmin ja pehmeä talli-ilma. Varusteet homehtuu talli-ilman kosteudessa. Niinhän se tahtoo monessa paikassa olla.


Jos siitä ei hevoselle tule ongelmaa, niin mikäpä ettei. Tallirakennukselle siitä sen sijaan tulee ongelma, koska puu pehmenee nopeasti. Yleisesti ottaen tallin ilmatilalla on suuri vaikutus ilmanlaatuun.


Mitä pienempi kuutiotilavuus tallissa on, sitä enemmän pitäisi kiinnittää huomiota tehokkaaseen ilmanvaihtoon. Pienessä tallissa tämä käytännössä tarkoittaa koneellisesti tehostettua ilmanvaihtoa - mikä on vakiona mm. Duo-valmistallien mallistossamme.


Maatalouden kotieläinrakennusten toimiva ilmanvaihto. Ismo Heimonen, Jorma Heikkinen, Keijo Kovanen,. Omassa tallissa on painovoimainen perus ilmanvaihtona ja lisäksi on yksi tavallinen poistopuhallin jonka laitan päälle kun tallissa touhuilee. Tallin oven vieressä kpl 1mm tuloputkia, katossa kpl 1mm poistoputkia joissa toisessa Bauhausin puhallin jossa kosteusohjaus ja viiveajastin.


Hevostallissa on hyvä olla satula- ja valjashuone, joka sijoitetaan keskelle rakennusta. Huoneen tulee olla lämmitetty ja ilmanvaihdolla varustettu. Poisto toimii pääasiassa painovoimaisesti, mutta kovilla pakkasilla ja helteillä on käytetty myös koneellista ilmanpoistoa. Lisäksi tallilla on asennettu lantalaan keruuputkisto, jolla . Re: Vinkit hevosten pitoon omassa pihassa ja tallin remontoi. Vanhoissa rakennuksissa se voi olla aika tukossa.


Puhdistaa ihan ensimmäisenä röörit, niin kehtaa itekkin ruveta remppaamaan, kun ilma vaihtuu ;) Meillä oli mm lokit tehneet pesiä . Hevoset saa kyllä suljettua sisällekin, mutta ne tulevat siitä vihaiseksi, tallin omistaja, raviurheilua harrastava Jorma Hölsömäki kertoo. Tarpeen vaatiessa tallin saa myös lämpimäksi lattiassa olevilla vastuksilla. Puurunkoisissa seinissä on 1milliä eristysvillaa. Tallien tilavaatimuksista järjestetään seminaari sunnuntaina 7. Tilaisuudessa ovat mukana myös Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön edustajat.


Tärkeä yksityiskohta tallissa hevosen hyvinvoin- nille ja viihtyvyydelle on ilman laatu, johon vai- kuttavat ilmanvaihdon tehokkuus sekä tallin terveet rakenteet. Homeet rakenteissa ovat riski hevosten ja hoitajien terveydelle. Hevosten jätök- set tulisi myös siivota pois karsinasta mahdollisim-. Painovoimainen ilmanvaihto ei ollut aivan riittävän tehokas, jos halutaan täydellistä talli-ilmaa.


Poistopuhallin asennettiin tallin sisäkattoon putken alapäähän, koska puhallin oli isompi kuin putki. Ajattelin laittaa vielä ilmalämpöpumpun joka saisi toimia päälämmönlähteenä ainakin keväät ja syksyt. Tämän sivun tietoja ei ole saatavilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit