Mökin yläpohjan rakenne

Kunnollisen yläpohjan pitää olla sisäpuoliselta pintarakenteeltaan riittävän ilmatiivis, jotta sisätiloista ei vuotaisi lämmintä ja kosteaa ilmaa pilaamaan kattorakenteita. Miten tehdään kyseinen harjatuuletus aluskatteella kun yläpohjan rakenne menee katon myötäisesti, muulloin vaatisi reikien poraamista jokais. Nykyinen rakenne on seuraava: huopa, lauta, eristevilla 1mm, höyrysulku ja lauta.


Kattokannakkeet ovat 1mm ja lepäävät kurkihirsien päällä. Nykyisessä rakenteessa ei ole tuuletusta vaan ulkoa räystään . Pitäisköhän laittaa höyrysulkumuovi vai pelkkä paperi(höyrysuluton) mökin yläpohjaan puhallusvillan alle? Minkälainen on seinärakenne ? Suurin osa asunnon lämmöstä karkaa ylöspäin ja sen takia yläpohjan hyvä lämmöneristyskyky on erittäin tärkeä. Vanhoissa taloissa vintillä on yleensä sekalaista eristysmateriaalia: hiekkaa, turvetta, sammalta, sahanpurua jne. Mikäli nämä aineet eivät ole kastuneet, ei ole mitään syytä vaihtaa niitä toiseen materiaaliin, . Parvi koko mökin alalla, ainoastaan porrasaukossa avointa tilaa.


Ulkoseinien heikompaa lämmöneristystä voidaan korvata esimerkiksi suurentamalla yläpohjan tai alapohjan eristepaksuutta. Käännetty rakenne eli ulkopuolinen lisäeristys on kosteustekniseltä toiminnaltaan ongelmaton, koska tällöin hirsi on rakenteen lämpimällä eli . Tällöin rakenne pysyy kunnossa. Lattia ja katto samalla periaatteella. Jos laitatte yläpohjan eli välikaton vaakatasoon, eristeellä ei saa tukkia kattopellin ja seinän välistä tuuletusaukkoa. Kyselkää noita tarvikketia . Kui- tenkin edelleen julkisivuissa käytettiin lautaverhousta varsinkin vaakasuuntaise- na.


Vuosi- kymmenen lopussa alettiin käyttää kattoristikkoja, joissa oli sekä yläpohjan kan- tava rakenne että vesikaton kannattimet. Olen suunnittelemassa uutta kesämökkiä. En ajatellut tehdä sitä hirrestä vaan lautarakenteisena pitkästä tavarasta. Haluaisin tehdä sen täysin talviasuttavana, mutta sellaisena, että sen voisi myös jättää kylmilleen.


Millainen rakenne tuolloin tulisi olla, jotteivät kosteusongelmat vaivaisi ja mökki olisi . Ilta-Sanomat otti selville, mitä toimenpiteitä mökin muuttaminen talviasuttavaksi vaatii ja mitä se maksaa. Mökin muuttamiselle talviasuttavaksi on kolmen sanan ohje: tiivistys, eristys ja sähköistys. Kaikkea ei tarvitse tehdä. Ensin kannattaa eristää yläpohja , sillä lämpö karkaa ylöspäin.


Jos mökissä on kunnon yläpohjatila vesikaton alla, on sen kautta helppo tarkastaa yläpohjan rakenteet ja vesikaton rakenteet alapuolelta. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, että yläpohjatila tuulettuu riittävästi. Helppo käytännön konsti tähän on taskulampun sammuttaminen yläpohjatilan tarkastuskäynnin . Vuotavan katon tai epätiiviiden läpivientien kautta voi sadevesi vaurioittaa yläpohjan lisäksi esimerkiksi mökkisi ulkoseinärakenteita.


Pahimmillaan ryömintätilaan jätetyistä rakennusmaterialeista peräisin oleva homeinen haju tarttuu mökin rakenteisiin. Kun homevaurioitunut alue on selvillä niin korjaus alkaa homevaurioituneiden materiaalien purkamisella, yläpohjassa tämä tarkoittaa eristeiden purkua, jonka jälkeen tarkastetaan missä kunnossa muut rakenteet ovat. Kantavat rakenteet voidaan yleensä desifioida ja jos ne on kostuneita niin ne tulee myöskin kuivata. Julkisivu- ja pohjapiirustuksia. Kuinka paljon lisäeristys säästää?


Aion lisätä välikatolle 1milliä eristettä. Kannattaisiko eristettä lisätä saman tien 2milliä? Sisäverhoukseen käy vahattu paneeli soveltuen erinomaisesti hengittävään rakenteeseen. Ristikkoyläpohjaan voi eristeen puhaltaa myös itse, Ekovilla IA-villat ja kone löytyy rautakauppiaaltasi.


Palkkiyläpohjaan soveltuu sekä Ekovillalevy . Yläpohja on joko palkki- tai ristikkorakenteinen. Puhallusvillan asennus aloitetaan yläpohjan kauimmaisesta nurkasta ja lopetetaan sisäänmenoaukolle. Olipahan pakko heittäytyä runolliseksi tuohon alkuun, sillä kevät tulee keikkuen myös mökin rakentamista puuhaaville.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit