Sementin valmistus hiilidioksidi

Uunissa polttoprosessissa muodostunut sementtiklinkkeri jauhetaan hienoksi jauheeksi – sementiksi. Sementin valmistus kuluttaa runsaasti energiaa. Lisäksi kalkkikivestä irtoaa sitä kuumennettaessa huomattava määrä hiilidioksidia. Samalla kalkkikiven sisältämä hiilidioksidin vapautuu.


Sementtiuunissa tapahtuvissa kemiallisissa reaktiossa syntyy pääasiassa kaliumsilikaateista muodostuvia ns.

Brittiläinen Novacem kertoo kehittäneesä sementin , jonka elinkaaren hiilidioksidivaikutus on negatiivinen. Innovaatiossa käytetään magnesiumsilikaatteja, josta ei vapaudu hiilidioksidia lämmitettäessä, ja prosessi vaatii huomattavasti pienempää lämpötilaa kuin Portlandsementin valmistus. Sementti on betonin tärkein raaka-aine ja yksi maailman käytetyimmistä rakennusaineista. Nimi sementti tulee latinan termistä opus caementicium, jolla antiikin roomalaiset tarkoittivat betonia muistuttavaa ainetta, johon oli sekoitettu poltettua kalkkia. Nykyinen sementti valmistetaan kalkkikivestä, savesta ja kipsistä.


Betoni on maailman käytetyin rakennusaine, ja sen valmistus aiheuttaa noin viisi prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä. Noin prosenttia betoninvalmistuksen hiilidioksidipäästöistä tulee betonin sideaineen sementin valmistuksesta. Suomessa betoniteollisuuden.

Se on seossementti, jonka hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin vanhempia sementtiseoksia käytettäessä, sanoo betonikauppias Ossi Murto Kouvolan Betoni Oy:stä. Materiaalien valmistuksen päästöt. Betonin perusainesosa sementti tehdään pääosin.


Sementti valmistetaan pääasiassa kalkkikivestä, joka on yksi maapallon yleisimmistä kivilajeista. Sementtiteollisuudessa on jo tehty runsaasti kehitystyötä energiakulutuksen pienentämiseksi. Arvioiden mukaan sementin valmistuksesta syntyvät päästöt muodostavat noin viisi prosenttia kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä. Ilmastonmuutosta koskevassa keskustelussa on pidetty selvänä, että sementtiteollisuus on yksi pahimmista ilmakehän hiilidioksidin lähteistä. Murskeen varastointi kasoina edesauttaa hiilidioksidin sitoutumista.


Kierrätysbetonilla voidaan vähentää sementin valmistuksen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä jopa yli prosenttia, Kivekäs sanoo. Asiaa on myös tutkittu sekä laskennallisesti että kokeellisesti muun muassa VTT:llä. Puurakenteiden valmistus ei ole sementin tavoin suunnaton energiasyöppö ja hiilidioksidin tuottaja.


Puurakenteissa eivät myöskään pesi homeitiöt, kuten pitkään märkänä pysyvässä betonissa. Muualla puu valtaa alaa rakentamisessa, vain Suomi pussinperällä taapertaa kehityksen jäljessä, kirjoittaa Ari . Tavallisen niin sanotun Portlandin sementin valmistus tuottaa paljon hiilidioksidia , koska prosessi on hyvin energiaintensiivinen. Uudet teknologiat voisivat säilöä sementtiin enemmän hiilidioksidia kuin sen valmistus päästää ilmakehään.


Hiilidioksidia on ilmakehässä myös luontaisesti, mutta teollisen vallankumouksen myötä ihmiskunta on ryhtynyt sen lisäksi vapauttamaan maankuoreen aikojen saatossa varastoitunutta hiiltä ilmakehään polttamalla kivihiiltä, öljyä ja maakaasua. Myös metsien hävittäminen ja sementin valmistus kohottavat ilmakehän .

Magnesiumsilikaattien karbonoinnissa syntyy uutta hiilidioksidia , mutta se kierrätetään takaisin prosessiin. Yrityksen mukaan yksi tonni sementtiä sitoo sata kiloa enemmän hiilidioksidia kuin valmistuksessa syntyy. Kovettuessaan sementti reagoi ilman hiilidioksidin kanssa eli sitouttaa myös sitä. Betoni sitoo käyttöikänsä aikana osan tästä vapautuneesta hiilidioksidista takaisin itseensä ilmasta niin sanotun karbonatisoitumisen kautta. Tutkimuksessa käytetyt betonikappaleita säilytetään kolmessa erilaisessa olosuhtees- sa, jolloin nähdään lämpötilan, suhteellisen kosteuden ja hiilidioksidin vaikutus beto- nin karbonatisoitumiseen.


Jäljelle jäävä prosentti (Mt) tulee sementin valmistuksesta. Fossiilisia polttoaineita tai biomassaa poltettaessa hiilidioksidipäästöt syntyvät . Suurin osa tästä hiilidioksidista on peräisin kalkkikiven hajoamisesta kemi- allisessa reaktiossa, joka on välttämätön osa sementin valmistusprosessia. Vain noin hiilidioksidipäästöistä on pe- räisin lämmitykseen tarvittavasta kivihii- lestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit