Puun liitostavat

Puurakenteiden suunnittelussa ja toteutuksessa liitoksilla on usein keskeinen tekninen ja arkkitehtooninen merkitys. Puu on rakenteeltaan epähomogeenista ja ominaisuuksiltaan vaihtelevaa. Erilaiset liitostavat tekevät puuliitosten suunnittelun mielenkiintoiseksi, mutta myös vativammaksi kuin . Puuliitoksen pitävyyteen vaikuttavat käytettävän puun tai puulevyn lujuus- ja kosteusominaisuudet, liitokseen kohdistuvan rasitussuunnan tunnistaminen, oikein valittu liitostyyppi, liitoksen mittasuhteet ja muoto, työstettyjen pintojen yhteensopivuus,.


Kevyissä puurakenteissa yleisin liitostapa on naulaliitos tai ruuviliitos. Liitos ei saa olla poikkileikkaukseltaan paksumpi kuin puun oma poikkileikkaus. Puun päittäisliitos, jossa ei saa käyttää liimaa tai muita kestoa parantavia ratkaisuja, lie kestävyydeltään aina korkeintaan ehyen puun kestävyydestä vedossa. Tee-itse lehdessä on esittelyssä eri liitostapa aina jokaisessa lehdessä. BS- järjestelmän perusosat ovat puun sisään tuleva teräsmoduuli, sekä siihen kaikilta sivuilta lukittuvat erilliset teräksiset.


Pilari- palkki liitokset. Liitostapa helpottaa eri materiaalien käyttöä runkorakenteissa, esim. Sisätiloihin tulevat listat jiirataan usein nurkkien kohdilla, että katkaisupinnat saadaan samanlevyisiksi eivätkä ne jää näky- viin. Laudat laitetaan limittäin ja naulataan molem- min puolin kiinni toisiinsa. Lapajatkos tehdään siten, että sahataan yhtä pitkältä matkalta jatkettavien pui-.


Katoksen puiset pilarit ja palkit, katon, aitojen ja seinämien osat altistuvat sään rasituksille kuten sateelle, auringolle, kylmyydelle sekä tuuli- ja lumikuormille. Näihin osiin suositellaan höylättyä kuusta, männyn sydänpuuta tai liimapuutolppia. Pahimmin säällä alttiissa osissa voidaan käyttää painekyllästettyä AB-luokiteltua. Miten liittäisitte nämä päistään yhteen, jos tarvitaan yksi 8m pitkä parru, joka voi olla vain päistään kannatuksella? Materiaalina on käytetty Pro Puun Woodism -ryhmän sahauttamia puisto- ja pihapuita, mm.


Yksinkertainen idea on jalostettu mielenkiintoiseksi kokoelmaksi istuimia, joissa muodonanto, liitostapa , pinnan käsittely, puumateriaalin . Lisäksi tutustutaan uusiin tekniikoihin, mm. Sähkö- ja koneteknologia. Elektroniikan taitojen syventäminen, mm.


Kurssi on alkanut syksyllä. Puutöiden suunnittelu ja valmistaminen käsin ja koneellisesti. Turvallinen työskentely, puun työstötavat, materiaalitietous, liitostavat ja pintakäsittely.


Opiskelu tapahtuu yksilöllisen suunnitelman mukaan. Gibsonin Les Paul ja Fenderin Telecaster –sähkökitaramallit. Syysuunnat ja liitostavat. Puun syyt on kuvattu punaisella värillä. Kahdesta palasta valmistetun kaulan sahaus lankusta.


Punainen katkoviiva kuvaa lapakulman sahausta. Tutkimustietoa puu -betoniliittorakenteiden toiminnasta kuitenkin löytyi ja niihin liit - tyvistä ilmiöistä on. CLT (Cross laminated timber), mahdollistavat puun hyödyntämisen rakentami- sessa uudella tavalla.


Liimaus on puutuoteteollisuuden tärkeä osaprosessi. Kehittynyt puutuoteteollisuus perustuu suurelta osalta liimauksen. Seuraavassa luetellaan muutamia tärkeimpiä käyttöaloja: Sahateollisuus. Työssä on tarkoituksena käyttää myös vanerilevyä. Suunnittelun on oltava joustavaa, koska sitä vasta.


Samalla voi opettaa erityisen käsikoneen käyttöä jolla voi tehdä . Mikäli lamelleja on vähemmän kuin neljä, sovelletaan rakennesahatavaralle annettuja ohjeita. Suomessa rakentamiseen käytettävä liimapuu on havupuuta, lähes aina mäntyä. Luettele puun mekaaniset liitostavat ? Naulat, Puuruuvit ja kuusiokantaruuvit, Pultit, Vaarnat ja Naulalevyt.


Juho Tattari: Kodin puuseppä. Ohjeita puutyökotiopintoja, kotiteollisuusopetusta ja ammattityön perusteita varten 2kuvaa. Kaikesta rakennus- ja purkujätteestä yksi kolmasosa on puuta , toisen kolmasosan koostuessa betoni- ja tiilijätteestä ja lopun muista materiaaleista. Raportissa esitellään em.


Puun työstäminen: - mittaaminen ja merkitseminen: viivain, malline, mittapala. Visuaalinen suunittelu ja tekninen piirustus:.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto