Kaariportti köynnöksille

Miltä tuntuisi nautiskella kesäpäivästä köynnösten verhoaman pergolan alla? Kun rakennat pergolan talon etelä- tai länsipuolelle, pääset parhaiten nauttimaan köynnösten lomasta pilkottavan auringon lämmöstä. Aamuvirkku saattaa tosin. Neljä kaariporttia muodostavat lähes ylevän kulkuväylän.


Kuvittelin kuvaa pikaisesti manipuloimalla kaariporttiin köynnöstä ja pensaat kasvamaan aidan pihanpuolelle, siinä on kasvamassa lännenheisiangervoaita, joka tulee peittämään lauta-aidan melko hyvin pihasta päin katsottuna. Rautaa on käytetty ulkoasetelmissa jo yli 2vuotta, mutta suurin osa moderneista puutarhakaarista tehdään kevyemmästä metallista tai alumiinista – ne jaksavat kuitenkin kantaa köynnöksen painon. Metallisessa puutarhakaaressa on modernimpi ilme, ja se sopii loistavasti urbaaniin puutarhaan ja modernille tontille. Köynnöskaari on kuin taulunkehys, joka korostaa takana avautuvaa näkymää. Kärhöjen ja muiden upeasti kukkivien köynnösten verhoamat kaariportit kuuluvat romanttisen pihan perusrakenteisiin, mutta koruttomammat mallit sopivat pelkistetympäänkin makuun.


Kaaren juurelle voi istuttaa myös lehdiltään . Hajuherne kiipesi kaariporttiin. Teräksen leikkaaminen ja taivuttelu kysyy hieman. Rakennelmat ovat lähes ikuisia - mutta niiden paikkaa voi kuitenkin helposti vaihtaa. Teräs ruostuu kauniiksi ja köynnökset ja muut kasvit somistavat rakennelmat. Sisusta pihaa persoonallisilla koristeilla, patsailla, kalusteilla, obeliskeilla tai puutarhakaarilla.


Lisää valikoimaa myymälöissä. Kaipaatko pergolaasi lehtikattoa vai haluaisitko kulkea kaariportista , jota reunustavat tuoksuvat köynnökset ? Viehättävä köynnös kiemurtelee alta aikayksikön puutarhasi sulostuttajaksi. Könnöskasvit tuovat pihaan eloa ja koristavat niin seinustat kuin aidan ja portin pielet.


Haluaisin pihalleni puuaidan ja tuija-aidan väliin korkean, mutta kapeahkon ovellisen (mahd. lukollisen) kaariportin. Tietääkö kukaan mistä sell. Unelmana kukkiva kaariportti. Sain syksyllä naapurilta isokierron juuria paperipussissa. Hän kehotti istuittamaan ne keväällä mieluummin laatikkoon kuin suoraan maahan etteivät ne leviä ja valtaa koko pihaa.


Tätä neuvoa aion noudattaa. Ne ovat olleet koko talven sisätiloissa . Rehevänä ja voimakaskasvuisena säleikkövilliviini peittää nopeasti laajojakin seinäpintoja. Se sopii hyvin myös kaariporttiin , pergolaan, aitojen ja muurien päälle. Säleikkövilliviinillä ei ole kärhien päissä pieniä tarttumalevyjä kuten imukärhivilliviinillä. Kestävä köynnös menestyy Suomessa . Puutarhaan, jossa on hiukan villinä rehottavan niityn tuntua, sopii kompostointialueen sisääntuloon vaikka pajusta, tai koivunrisuista tehty kevyt ja ilmava kaariportti , jossa köynnökset saavat vapaasti kiemurrella.


Ja jos alue ei ole tarkasti rajattu, voi kevätkaihonkukkien, lemmikkien, tai kellokasvien antaa . Köynnöstä valittaessa on otettava huomioon, millaiseen kasvupaikkaan kasvi aiotaan istuttaa. Osa köynnöskasveista viihtyy varjoisassa paikassa, osa auringossa. Kannattaa myös miettiä, halutaanko köynnöksestä näkösuojaa vai onko koristearvo ehkä tärkeämpi valintaperuste.


Seuraava esittely perustuu . Puuttuu: kaariportti Oravankesäpesä: KAARIPORTTI. Sain aiemmin haaveilemani kaariportin palstalle. Ostin portin samaan aikaan japaninverivaahteran kanssa ja se tuli samassa kuormassa puisen portin, vaahteran ja Murusen kanssa kesäpesälle. Näkymä on suoraan talon takaovelta. Ei hullumpi paikka, vai mitä mieltä olette?


Kun kaariportti on saatu tukevasti paikoilleen, puuttuvat vain siihen kiipeävät köynnökset. Sen vieressä kasvaa ruukussa Kärsimyskukkaa, mutta se ei menesty Suomen talvessa, joten sen voi tässä kohtaa unohtaa. Portaiden päähän tehdään kaariportti , johon saa myös kasvaa köynnöstä. Sitten siel ois joskus kiva grilliherkkuja mussuttaa. Tuossa takana neilikoitten välissä kasvaa myös alua keltamaksa-ruohoa, joka alkaa pian kukkimaan.


Pystytettyäni neljä tolppaa aloin kiinnittää niitä toisiinsa. Kaariportissa on neljä tolppaa ja neljä yläpuuta. Näihin vaakatason lankoihin saa köynnöstä kätevästi kiinnitettyä siinä vaiheessa, kun se on vasta kasvamassa kaaren huippua kohti.


Mitä köynnöksiä kaaren juurelle – sitä ei tarvitse miettiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto