Viiniköynnöksen lannoitus

Ensimmäisen kesän jälkeen köynnöstä lannoitetaan alkukesällä kukinnan aikoihin. Elokuussa typpipitoinen lannoitus lopetetaan ja annetaan syyslannoitetta. Jos kasvu on vaaleaa, köynnökselle voi alkukesällä antaa lisälannoitetta. Ruukussa kasvavaa viiniköynnöstä kannattaa lannoittaa kastelulannoitteella pari kertaa viikossa kasvukauden alkupuolella.


Rypäleiden alkaessa kypsyä, lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään, jotta kasvi asettuu talvilepoon.

Elokuussa lannoitus vaihdetaan typettömään syyslannokseen, jotta köynnös ehtii valmistautua talveen. Viiniköynnös kasvaa voimakkaasti ja tarvitsee siksi runsasta lannoitusta. Nuoret taimet vaativat myös säännöllistä kastelua.


Kevätmessut (Helsinki) 20. Toisin kuin muut viiniköynnös -lajikkeet, Zilga vaatii happamen maaperän (pH 5-5). Vaatii tuen, versot tuetaan pystyasentoon narujen avulla.


Ensimmäisenä kasvukautena ei suositella runsasta lannoitusta , myöhempinä vuosina esim. Biolan Marja- ja hedelmälannoite on ravinnesuhteiltaan oikea lannoite satoa tuottavalle viiniköynnökselle.

Happamassa kasvualustassa viihtyvien lajikkeiden, Zilkan ja Supagan, lannoitukseen soveltuu . Varmista viiniköynnöksen talvehtiminen avomaalla. Valitse lämmin, aurinkoinen ja suojainen kasvupaikka. Muotoile maanpinta loivaksi kummuksi, jolloin taimen tyvelle ei jää syksyllä vettä.


On tärkeää, että viiniköynnös pääsee heti keväällä voimakkaaseen kasvuun. Voimakkaan versonkasvun aikaan sillä on oltava myös riittävästi ravinteita käytettävissä. Lannoitetta voidaan antaa vielä alkukesällä . Sekoita kuoppaan multaa ja kaivamaasi maata sekä syyslannoitetta. Silloin olisi vaarana kasvun jatkuminen liian myöhään syksyllä ja . Viininkasvatuksen pitkän tähtäimen suunnitelma. Jäsenasioita ja ilmoituksia . Kesä-heinäkuussa voi antaa pari kertaa kastelulannosta, jotta . Niin moni on kysellyt viiniköynnöksen suojaamisesta, että oli pakko tehdä siitä oma postaus.


Kyse on siis viiniköynnöksestä (Vitis), johon tulee viinirypäleita. Istuta ne havu- ja rodomultaan ja anna lannoitetta , joka ei sisällä kalkkia. Anna lannoitetta säästeliäästi, noin puolet muille marjapensaille antamastasi määrästä riittää hyvin.


Jos viiniköynnöksen on tarkoitus peittää pergola tai seinä, sitä ei tarvitse leikata lainkaan.

Parempi on antaa syyslannoitetta, joka tasaa . Sitä lannoitetaan keväällä ja syksyllä ei saa antaa typpeä että se ei paleltuisi talvella. Varsinainen leikkaus tehdään syksyllä ja kesällä typistetään vain uusia versoja. Syksyllä kasvin juurelle kasataan esim. Luin netistä, että Zilga viiniköynnös tarvitsee 50cm korkean ja m leveän multatilan.


Toisaalla taas lukee, että voit kasvattaa tätä köynnöstä myös. Voimakaskasvuinen ja talvenkestävä lajike. Sinililojen rypäleiden herkullinen maku muistuttaa mustikkaa. Voidaan istuttaa niin maahan, kasvihuoneeseen kuin ruukkuunkin, jolloin kasvatus onnistuu myös parvekkeella. Muotoleikkaus tehdään keväällä, kesällä leikataan varkaita ja turhia versoja ja syksyllä tehdään kunnostusleikkaus.


Kunnostusleikkaus tulisi tehdä jo elokuussa, jolloin voidaan vaikuttaa vielä rypälesatoon. Turhat osat köynnöksistä leikataan silloin . Hoitoon kuuluu monta vaihetta. Kastelu ja lannoitus ovat niistä tärkeimpiä. Täällä Vanhassa kirkossa olemme lannoittumassa.


Jeesus sanoo: ”Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit