Hirren varaus moottorisahalla

Sahataan ensin parin sentin syvyinen ura, ja heti perään viistosti useamman sentin ura. Hirren veistämisen vaiheet. Siinähä olis ny hirren varausta hiukka nykyaikaasemmilla vehkehillä.


Pikku Slowmotion pätkiä seassa. Moottorisaha , leka, sorkkarauta, harjateräksen leikkuri ja porakone riittävät, kunnollista vatupassia nohtamatta.

Kun varaus on piirretty, siirretään puu työtasolle, jossa varaus voidaan veistää. Nurkkien loveaminen tehdään moottorisahalla. Veistettäessä poistetaan ääriviivan mukainen puuaines hirren tulevasta alapinnasta.


Kari käyttää veistämiseen kirvestä ja kevyttä moottorisahaa. Seuraavasta minuutin videopätkästä, miten . Esimerkiksi Alfamer Oy kustantamassa Hirsikirjassa on kuvattu miten varaus hirsien väliin tehdään ja siinä on käytetty melko tavallisen näköistä. Omakohtasesti en tiedä, mutta olen antanut itseni ymmärtä, että jonkin verran harjoitusta tarvitaan ennen kuin moottorisahalle tehdystä varauksesta alkaa tulla.

Tällaisessa varauksessa moottorisahan käyttö korostuu ja on ensisijalla, mutta kirves auttaa saattamaan varauksen pohjan oikeaan muotoon. Asetu seisomaan hirren sivulle sen päähän ja aloita sahaus hirren päästä tekemällä terällä poikkisuuntaan hirteen nähden sen päähän yhden-kahden terälaipan . Säädä varan kärkiväli niin että kun varaukset piiretään kummaltakin puolelta hirttä, siinä kohtaa jossa hirsien välinen rako on suurin, jää viivojen väliin veistettäväksi vähintään määräysten mukainen, riittävän leveä alue. Varaus tarkoittaa hirsirakentamisessa hirren alapintaan veistettyä uurretta.


Sen tarkoitus on ohjata hirren halkeilua niin, että se tapahtuisi seinän suuntaisesti. Varauksessa alimman hirren yläpuoli on . Joskus kehikkoa kasatessa tai korjatessa puuttuu sopiva hirsi. Pyöreästä puusta voi tällaisessa tapauksessa veistellä sopivan hirren melko näppärästi. Tässä kuvataan vaihe vaiheelta työmenetelmää, jossa moottorisahaa apuna käyttäen tehdään tuulenkaatamasta puusta pelkkahirsi. Varaus : Avovaraus: Umpivaraus: hirsien paino hirren keskiosassa ylemmän hirren paino on hirsien huulet avoimina kiinni olevien huulten varassa.


Hirsien halkeilun estämiseksi tehdään hirren ylä- tai alapintaan rako esim. Työmenekki: Puun kuoriminen. Varattu hirsi lovetaan moottorisahalla.


Sitä pitkin hirren alapintaan tehdään loveus, jonka on sovittava alimmaiseen pyöreään hirsipintaan. Hirteen sahataan varauskohtaan poikittaisia uria, hakataan kirveellä sahaussilppu pois ja pudotetaan hirsi edellisen pyöreän hirren päälle.

Eihän se moottorisaha varauksen tekemisessä muuta lopputulosta, kun loppuhoonaus pitää tehdä kirveellä kuitenkin, ainakin tuon ohjeen mukaan. SALVOKSET SYNTYVÄT käden käänteessä Logosol-jyrsimellä. Sahaat hirren nopeasti ja kätevästi ja jyrsit sekä ylä- että alapuolen sahaa tai jyrsintä välillä nostamatta.


Erilaisia hirsiä varten on saatavana 3–tuuman teriä. Värilangan ja tukevien hollihakojen avulla tällä työkalulla voi tehdä hirreksi kelpaamattomista latvapuista parrutavaraa, jota voi käyttää kaiteiden tukipuina,. Lisäksi voit käyttää jyrsintä taso- tai . Vaikka perinteisellä hirsivaralla pystytään vetämään varausviiva aivan kuten ennenkin, nopeuttaa tarkkuuskynävara työskentelyä huomattavasti. Tästä alkaa koko työn vaativin osuus, varauksen piirtäminen.


Alimman hirren muodot piirretään tarkasti varausasennossa olevaan hirteen. Kun varaus on piirretty tarkasti ylempään työstettävään hirteen , hirsi käännetään pois lovista, ja tehdään varaukset sekä loveukset piirtojen mukaan moottorisahalla kirvestä apuna . Suomalaisen hirsirakentamisen sanasto on ollut eri puolella maata ja eri aikoina hyvin kirjava. Ne on tehny useammanki makkaranpaistokodan ja sanovat, että hirret sinistyy heti jos ei käsittele aineilla. Aineista en sitte tiiä nimiä.


Pelkasta tein, moottorisahalla varaukset parin millin päähän viivasta ja terävän kirveen terällä loput, miltei työntämällä meni, tuoreena. Sitten oli paljon kovempaa kun . Veistämme mökkeihin aina tiiviit umpivaraukset, joissa hirsien väliin jäävä eriste jää piiloon. Alemman hirren muoto kopioidaan kynävaran avulla tarkasti ylempään hirteen. Kengittäminen: Seinän alimman hirren uusiminen.


Näin varauksen reunat saadaan . Lamasalvos: Yleisnimi puiselle seinärakenteelle, jossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit