Betonin kuivuminen syksyllä

Betonin sitoutuminen ja kovettuminen hidastuu lämpötilan laskiessa ja pysähtyy käytännössä alle -oC lämpötilassa. Viileällä ilmalla (- oC) voidaan betonin kovettumista nopeuttaa käyttämällä nopeasti kovettuvaa betonia. Alle oC lämpötilassa on kovettumisen varmistamiseksi käytettävä talvibetonointimenetelmiä.


Usein kysyttyjä kysymyksiä betonista ja lattiavaluista. Alle kk vanhaa betonia ei saa pinnoittaa.

Talvi tuo betonointiin omat . VASTAUS: sillä kosteus muutenkin suuri. Meillä ol vko syksyllä. Terve, Miten nopeasti tavallinen betoni saavuttaa jäätymislujuuden lämpötilassa 0. Suojaa betoni valun jälkeen esim. Jälkihoito on tärkeää, jotta betonin pinta ei kuivuisi liian nopeasti ja halkeilisi.


Lisäksi betoni on pidettävä lämpimänä, jotta lujuutta kehittyy. Jälkihoidon merkitys korostuu, kun haihtuminen on runsasta: tuulisella tai viileällä säällä tai kun ilman .

Betonilaatta (maanvarainen) on mittauspisteissä mm ja betoni on KSbetonia. Olen itse laskeskellut Tarja Merikallion kirjan Betonirakenteiden kosteusmittaus ja kuivumisen arviointi antamien kaavojen ja kertoimien avulla arvioitua kuivumisaikaa ja niiden perusteella en pääse lähellekään viikon kuivumisaikaa. Näin ollen, mikäli betonilaatan lämpötila on astetta ja suhteellinen kosteus betonin seassa olevassa ilmassa on on vesihöyryn osapaine kPa. Kertokaa viisaat millä ihmeellä saamme ok-talomme betonilattian kuivumiseen VAUHTIA?


Oletetaan että ulkoilman . Jossain remontti-reiskan (joka kodin asuntomarkkinat) jaksossa kävi tämä ilmi konkreettisesti, kun mittailivat siinä keväällä, tammi- tai maaliskuussa, syksyllä valettua lattiaa. Tämä tietysti selittyy sillä, että kuivuminen riippuu hyvin voimakkaasti vallitsevista olosuhteista. Yksi asiaan paneutuva opus on Tarja Merikallion kirja Betonirakenteiden kosteusmittaus . Betonissa on noin puolet rakennekosteutta, joka pyrkii poistumaan ympäröivään ilmaan.


Mitä suurempi on betonin ja ilman kosteuden välinen ero, sitä nopeammin betonirakenne kuivuu. Esimerkiksi kesällä ja syksyllä ulkoilman suhteellinen kosteus on hyvin suuri, prosenttia. Näissä olosuhteissa betoni kuivuu hitaasti. JHalkeamia ei laatassa näy oikeastaan missään.


Eikös se ole ihan normaalia ja osin toivottavaakin, että valuun saattaa ilmestyä pieniä halkeamia kuivuessaan ? Autotallin laattaan tuli pieniä halkeamia vielä 4-kk valun jälkeen. Saattavat peittyä pinnoituksella, mutta vielä on betoni pinnoittamatta. Iltapäivällä betonimiehet tulivat vielä tasaamaan pintaa ja saattamaan valuhommat loppuun.

Kävin vielä illalla paikalla, ja talossa oli ihan mukava kosteus päällä. Seuraavana päivänä sitten ikkunoita auki, jotta tuuletus pelaa. Ja erittäin siistin näköistähän siitä tuli. Tässä kuvia seuraavalta päivältä. Opinnäytetyön nimi: Betonin kuivuminen paikallavalurakenteessa.


Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma. Betonin kuivumiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten ilmasto-olosuhteet, mas- san rakenne ja pintojen. Oulun ammattikorkeakoulu. Betonitöiden suunnittelun ja rakenteen kuivumiseen vaikuttavien olo- suhteiden seurannan. Kesällä ja alkusyksyllä , ulkoilman kosteuspitoisuuden ollessa suuri, sisäilman suhteellista kosteutta . CC, vaikka betonimassa siirrettäisiinkin betoni - tehtaalta muottiin oikeaoppisesti ilman turhia välivarastointeja.


Hidas betonointi, turhat ja pitkät välivarastoinnit sekä häiriöt . Betonin liian varhainen kuivuminen aiheuttaa kutistumista. Vanhojen betonirakenteiden kuivuminen vesivahingon jälkeen ei tapahdu vastaavasti kuin uuden betonin kuivuminen. Lämpötilan noustessa 10°C:sta 30°C:een, betonin kuivumisaika voi lyhentyä jopa puolella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit