Vesiaiheen kasvit

Vesiaihe sovitetaan pihan mukaan. Kaupunkiin sopivat tyylikkäät rakennelmat, maalle istuu luonnonmukaisuus. Vesikoristetta elävöittävät reunoille ladotut kiveykset ja erilaiset kasvit.


Pienimmillään se voi olla ruukku, jonka pintaa vesi valuu, tai saavi, jossa vesikasvit kasvavat. Olipa lampi luonnon tai ihmisen muovaama, se on puutarhassa aarre. Luonnonlammessa kasvit ovat valikoituneet itsestään, kasvien ja vesieliöiden yhteisö on tasapainossa ja vesi pysyy puhtaana.

Jos rakennat lammen alusta lähtien itse, vuoraa altaan pohja 15–20-senttisellä savikerroksella, . Reuna-alueet voi maisemoida esimerkiksi pengermatolla ja kivillä. Kasveja voi istuttaa altaan reuna-alueille kunhan niiden juuret eivät pääse altaaseen asti. Allaskalvoista rakennetaan myös erilaiset purot ja putoukset. Mutta onhan niitä muitakin sopivia, jos toisetkin vähän avittaisivat? Muistaakseni siinä Marketanpuiston vesiaiheessa olikin joku pilarimallinen puu.


Se on eräs kiinnostava ratkaisu. Tuollaisen vesiaiheen ympärystän varmaan tekee pieteetillä ja vähän erikoisemmilla kasveilla.

Ai niin, itse aion laittaa peikonpähkinän omaan. Isompaan altaaseen, johon on rakennettu savesta, kivistä, hiekasta, sorasta ja mullasta sopiva pohja muovi-, bitumi-, betonirakenteen päälle, voi istuttaa erilaisia vesikasveja. Altaan reunalla viihtyvät mitä erilaisimmat kasvit , kauniista kasveista on lähes runsaudenpulaa. Vesielementti tuo pihaan kaunista peilaavaa pintaa.


Näyttävät kasvit kruunaavat vesialtaan. Tyttäreni on Iris ja tuohon olen siirtämässä iiriksiä kaupungista. Tarha-alpia sain viime vvuonna. Idiootti, etten tajunnut, että sitä voisin laittaa tuohon! Mökkipiha on valtava ja ollut hoitamatta vuotta, joten mikään piperrys ei nyt riitä.


Nyt voitkin laittaa sitten kunnon kokoiset alueet per kasvi , niin näyttää paljon paremmalta . Löydät kuvia ja tietoja valikoimamme kasveista. Olemme mukana suomalainentaimi. Kasveille ja eläimille tarkoitettu bioallas tulee sijoittaa puutarhan rauhalliseen osioon. Suunnittelussa on hyvä huomioida myös naapurit. Puron tai suihkulähteen ääni voi toisista tuntua epämiellyttävältä ja saattaa aiheuttaa epäsopua.


Myös lasten turvallisuus on otettava huomioon. Kaikki kasvit eivät viihdy vesiaiheiden läheisyydessä.

Rautakaupoissa on saatavilla niin valmisaltaita kuin allasmuoviakin. Puutarhan omistajana olet vastuussa . Allasmuovista saat yksilöllisen kokonaisuuden ja oman näköisen. Valitsimme allasmuovin sen huolettomuuden vuoksi. Näin teet puutarhaan vesiaiheen lapsille. Lapset iloitsevat pienestäkin vesiaiheesta , mutta jos pihan mitat antavat myöten, matala lampi ja soliseva puro tuottavat iloa koko perheelle.


Vesileikeille kannattaa valita inspiroivat pohja- ja reunusmateriaalit. Veden hiomat rantakivet tuntuvat mukavalta jalkojen . Tontin läpi virtaava luonnonpuro tai -lampi kannattaa aina hyödyntää ja lisätä veden partaalle kosteikon kasveja. Tällöin on viisasta tutkia ensin ympäröivää luontoa ja siirtää sieltä samantyyppisiä lajeja omaan pihaan. Jos puroa tai lampea ruopataan hieman syvemmäksi, vesi säilyy niissä hellekausien . Kun vesiaiheen ympärille valitaan vielä kokonaisuutta pehmentävät kasvit , on lopputulos herkullinen. Allasmaailmastamme löydät paljon erilaisia puutarha-altaita, suihkukaivoja, pumppuja ja muita allasaiheiden tarvikkeita.


Tasapuolisuuden nimissä on puhuttava maanpäällisten kasvien lisäksi myös vesikasveista. Huollon laiminlyönti tuottaa helposti vaikeasti siivottavia kasvustoja, huonosti voivia kasveja ja sotkeentuneita allasrakenteita tai koristeita. Aluksi istutettiin vain muutamia kukkia sekä pallotuijia, jotta itse vesiaihe ei jäisi kasvien varjoon.


Niitä on tarkoitus lisätä myöhemmin. Ala-altaan ympäristöön ja osaan kummusta istutettiin nurmikko, joka kasvoi Biolanin nurmikkomullan, lämpimän ilman ja ahkeran kastelun myötä muutamassa viikossa . Ennen vesiaiheen rakentamisen aloitusta on hyvä istahtaa alas puutarhaan ja miettiä minkä kokoinen vesiaihe käytössä olevaan tilaan on mahdollista rakentaa. Lammikkorakennelman kustannuksia arvioitaessa kannattaa ottaa huomioon paitsi allasmateriaali, laatoitukseen käytettävät kivet, laasti, kasvit.


Vesirakentamisessa käytettävä kasvimateriaali on riippuvainen sen käyttökohteesta. Kasvilajit vaihtevat sen mukaan, onko kysymys luonnonmukaisesta vesirakentamisesta vai esimerkiksi vesiaiheen tekemisestä yksityispihaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto