Vanhan huonekalun vahaus

Vaihtoehtoja ovat vahaus , öljyäminen, lakkaus ja maalaaminen sekä petsaus. Kaluste saa uuden elämän, kun sen pintakäsittelee mieleisekseen. Ennen työhön ryhtymistä kannattaa pohtia muutamia seikkoja: 1. Anna vahan kuivua kaksi tuntia ja kiillota kankaalla, trasselilla tai kiillotusharjalla.


Vähintään kaksi kerrosta vaaditaan kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi. TS Kodin tee se itse -vinkki.

Olen jo monen vuoden ajan unelmoinut eräästä tietystä huonekalusta – mustasta kaapista. Vanhaan puuhuonekaluun saa. Koska toivomuksena on ollut tietynlainen, vanha ja kokopuinen kaappi, ei sitä oikeaa ole oikein tahtonut löytyä (tai sitten hinta on ollut aikamoinen). Mutta ehkä kaikella on tarkoituksensa. Jos pinnassa on lakka tai maali poista se ensin Liberon Stripper maalinpoistoaineella ja Liberon huonekalujen puhdistusaineella.


Tämä käsittely on erittäin helppo na nopea tapa saada kalusteeseen vanhatava pintakäsittely. Suurin pohjatyö on yleensä vanhan lakan ja maalin poistaminen. Lähettäjä: Jani, Vinkit ja ohjeet, Ensisöinti ja huonekalujen hoito, 17.

Monelta meiltä löytyy joku vanha esine, jossa on huono lakkapinta. Esimerkiksi kukkapöytä johon on jäänyt kastelun jäljiltä vaaleita rinkuloita ja länttejä, vanha radio tai . Jos haluat selvittää, onko vanhat pinnoitteet saatu pois, puulle voi tipauttaa pienen pisaran vettä huomaamattomaan paikkaan. Jos se imeytyy heti, vanhat.


Tähän tarkoitukseen Osmo Colorilta löytyy vesiohenteinen Uviwax- suojavaha , jonka valonkesto on erinomainen. Katso Avotakan ohjeet ja kunnosta itse vanhat huonekalut. Huonekalujen puhdistukseen ja liian patinan poistoon on monta kätevää konstia. Pinnasta saattaa tulla herkkä muun muassa kuumille astioille, joten huonekalu on hyvä vahata tai lakata renkulanpoistoaineella käsittelemisen jälkeen. Puun syyt tulevat vahauksessa rasvaiseksi, eikä petsi pysy.


Kannattaa tehdä entisöinti vanhaa kunnioittaen ja huonekalun omimmalla vanhalla tavalla. Ja näihin ei juurikaan kuulu tuo vahaus. Keittiön puutasojen kyllästäminen kun on aivan toinen juttu!


Niin historialtaan kuin tyyliltään. Puuvaha sopii erinomaisesti huonekalujen käsittelyyn. Kirsi näyttää, kuinka vanha. Puuvahalla käsittely on helppoa ja saat hetkessä kaunista.


Lisäksi öljymaali haisee voimakkaammin. Maali ei pysy öljytyllä tai vahatulla pinnalla, joten käsiteltävän pinnan tulee olla joko puupuhdas, lakattu tai aiemmin maalattu.

Myös huonekalujen entisöinti onnistuu maalaamalla, mutta entisöinnissä on tavoitteena jättää vanhaa maalia mahdollisimman paljon näkyviin. Jos huonekalussa on koloja tai naarmuja, kitataan ne pohjamaalin levittämisen jälkeen. Ennen välimaalia kittipaikat vielä hiotaan. Toisaalta kannattaa miettiä, haluaako elämisen jälkiä edes kunnostaa tai tasoittaa pois. Mielestäni vanha huonekalu saakin näyttää vanhalta , Höglund sanoo.


Jos epäilee jotakin arvohuonekaluun liittyvää kysymystä, ei ole häpeä kysyä asiantuntijalta. Mikään silikonia sisältävä aine ei kuulu vanhan huonekalun hoitoon. Pintaan ei saa palautettua kiiltoa vahalla. Tällöin esine on hinkattu pilalle. Toisaalta jos ei tehdä vaikka vanhalle tuolille mitään ennen uudelleenmaalausta, tuhlataan kallista maalia ja aikaansaadaan huonosti tarttunut maalipinta.


Pohjatöissä oikaisu tulee vastaan myöhemmin ja sama homma on uudelleen edessä. Ennen huonekalut valmistettiin kestävästä kokopuusta, jota voi käsitellä eri tavoin. Puisia huonekaluja voi maalata, petsata, vahata , öljytä jne.


Uudemmista huonekaluista saa vanhan näköisiä, kun maalaamisen . Siksi siis vanhaan pintaan mielummin peittävä maali. Toki myös joku petsilakka käy! Tai sitten sellainen nestemäinen sävytetty vaha , esim. Sellaisella käsittelin kerran yhden vanhan lakatun kirjoituspöydän ja siitä tuli aivan mahtavan hieno!


Kyllä konsteja löytyy :).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit