Raudan imeytymistä estää

Naisilla imeytyminen on keskimäärin miehiä parempaa. Imeytymiseen vaikuttaa jossain määrin myös elimistön rautatila. Raudan puutostilassa imeytyminen tehostuu. Myös raskauden aikana imeytyminen tehostuu.


Tärkein raudan imeytymistä häiritsevä aine on kalsium, olipa se nautittu valmisteena tai kalsiumia sisältävänä . Kalsium estää raudan imeytymistä.

Rautatablettia ei siis kannata huuhdella alas maidolla. Maitoa on syytä välttää myös, jos haluaa esimerkiksi pihvistä kaiken raudan irti. Tee ja kaakaokin voivat heikentää raudan imeytymistä. C- vitamiini auttaa rautaa imeytymään. Esimerkiksi leseillä ryyditetty leipä . Rauta on yksi välttämättömistä hivenaineista, joita elimistö tarvitsee normaaliin aineenvaihduntaan ja jaksamiseen.


C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä. Kannattaa juoda maito eri aikaan kuin syöt muun ruoan, jos kärsit tai epäilet kärsiväsi raudan puutteesta. Rauta imeytyy hyvin lihasta ja kalasta ja niiden syöminen edesauttaa myös .

Jos käytät rautalisää, kannattaa se nauttia c-vitamiinin yhteydessä, myös lihan tai kala-aterian yhteydessä nautittu rautalisä imeytyy paremmin. Marjat ja hedelmät- auttavat tämän kombon imeytymistä, kalsium taas haittaa imeytymistä. Jos Hb on matala, pitää tietenkin tutkia tarkemmin, mikä lieneekin tehty.


Myös B12-vitamiinin puute tai folaattivaje voivat aiheuttaa anemian ja ne ovat helposti mitattavissa verestä. Keliakia ja laktoosi-intoleranssi tulee aina poissulkea malabsorptioepäilyissä. Imeytymistä vähentävät kahvi ja tee, kalsium (maitotuotteet) sekä soijavalkuainen. Ravinnon paras raudan lähde on liha. Rauta -arvot ja hb arvot ovat aivan retuperällä.


Syön lääkärin määräämää rautaa , joka ainoastaan laittaa vatsan sekaisin. Olen käynyt kapselihystykssä, sekä bvitamiini arvoni ovat kunnossa. Viimeisessä laajassa verenkuvassa tosiaan ainoa puute raudan lisäksi oli D vitamiini. Etenkin raudan kanssa tulee olla tarkkana, sillä sen imeytymistä estää iso liuta ruoka-aineita, kuten kananmunat, maito (kalsium), tee, kaakao, punaviini, viljat ja soija.


Eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvikunnan ei -hemirauta. Rautaa saadaan lihasta, sisäelimistä ja täysjyväviljasta. Etenkin naiset tarvitsevat tätä mineraalia luuston terveyden kannalta, mutta ikävä kyllä kalsiumin nauttiminen estää raudan imeytymisen suolistosta.


Raudanpuute ilmenee anemiana matalan hemoglobiinin . Onkin tärkeää oppia yhdistelemään ruokia oikein ja välttää kalsiumin nauttiminen raudan nauttimisen yhteydessä. Voit valmistaa kuitua ja kalsiumia sisältävän aamiaisen,.

Mutta millaisissa ruuissa on parhaiten rautaa? Maksa on ykkönen, mutta sitä ei edelleenkään suositella syötäväksi kovin usein. Maksassa on liikaa A-vitamiinia ja ympäristöstä kertyneitä raskasmetalleja.


Maksaa voi syödä kerran, kaksi kuukaudessa. Tiesitkö että maidon kalsium estää raudan imeytymistä ? Pahin asia olisi kulauttaa rautalisä maidon kanssa alas kurkusta. Näin voi tehokkaasti minimoida minkä tahansa rautalääkkeen hyödyn. Viljatuotteitakaan EI kannata nauttia raudan kanssa samaan aikaan, täysjyväviljatuotteiden, vehnän ja kauran, . Kun se rautatabletti pitäis ottaa aamulla tyhjään vatsaan, eikä ainakaan tuntiin saa syödä tai juoda mitään maitotuotteita.


Mulla ei tabletist rauta imeytynyt , vaikken käyttänyt edes maitotuotteita. Maito estää raudan imeytymistä , niin se on. Kuka mitäkin pitää hifistelynä, kyllä tuo raudan imeytyminen esim.


Kun kalsium kerran estää osittain vitamiinien ja raudan imeytymisen , niin minkä helvetin takia jossain monivitamiineissa on kalsiumia ? Eläinkunnasta saatava hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvikunnasta saatava rauta. Maitotuotteet, kahvi ja tee puolestaan estävät raudan imeytymistä. Hemoglobiinin mittaaminen vuosittain ei ole tarpeen, mutta . Suomalaiset juovat paljon maitoa, kahvia ja teetä, mikä osaltaan selittää anemian yleisyyttä Suomessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit