Kuntan irroitus

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa nostetaan metsistä kunttaa eli varpukasvillisuuden peittämää metsänpohjamattoa. Kuntta soveltuu omakotitalojen ja loma-asuntojen pihoille pintamateriaaliksi. Sitä käytetään myös julkisten alueiden maisemointiin: esimerkiksi tienvarsien ja luiskien ilme kohenee. Aattelin kokemuksiani jakaa niille jotka tuota pohtivat.


Kuntta , eli siis mentsänpohjamatto, eli siirtopohjavarvikko. Markkinaäijien mukaan vaivaton. Miehet yrityksestä tulivat aamulla paikalle ja rullasivat päivän aikana kuntan paikoilleen. Pihamaa oli kuin ennen rakentamista- olimme tosi tyytyväisiä.


Travittaessa voin antaa lisätietoa ja kuvia asentamisesta. Ostaja saa hehtaarin kunttaa neliön hinnalla ja sitä kehutaan merkittäväksi tuloksi. Siitä tietenkin tulee vähentää kuntan irroitus , myynti, kuljetus . Metsänpohjaa eli kunttaa jossa oli kanervaa, sammalta, mustikan ja puolukan varpuja löytyi läheltä omasta metsästä. Kokeeksi ajattelimme ottaa muutaman kunttasiivun pieninä noin parin neliön lohkoina. Lapiolla vain irrottelin sopivan lohkon maastosta ja rullasin sen kehälle siirtoa varten.


Metsähallituksen Tornionlaakson metsätiimin vetäjä Kari Koivumaa sai vastikään erikoisen ilmoituksen. Ylläksen alueella kunttaa toimittava yrittäjä kertoi Koivumaalle luvattomasta kuntan eli metsämaan turvekerroksen viemisestä. Karkkilassa sijaitsee kaunis metsäinen mökkitontti, jonka pihamaa on täynnä pieniä kantoja ja kuoppia. Eva ja Niko tekevät parhaansa, jotta pihamaasta tulee mukava erähenkiselle kaupunkilaisperheelle.


Niko käy kyselemässä kuntan nostoon liittyviä asioita ja yrittää myös selvittää mistä erikoinen nimi on . Metsämaa kelpaa kotipihan katteeksi. Nopeasti asennettava kuntta eli metsänpohjamatto haastaa nurmikon helppohoitoisuudellaan. Kymmenen neliömetrin kokoiset, noin 3kiloa painavat kunttamatot kääritään rullalle ja kuljetetaan sellaisinaan kuorma-autolla Puolangalta asennuskohteeseen. Kuhmossa toimiva Maisemointi ja Kuljetus Juha Malinen Ky nostaa ja myy metsäpohjaa eli kunttaa jo yli kymmenen vuoden kokemuksella. Alalle Juha Malinen ryhtyi havaittuaan tuotteelleen löytyvän reilusti asiakkaita.


Silläkin uhalla että joku toteaa turha valittaa kun ei ole pakko niin avaudun hieman kuntan hommaamisesta pihaan jostain muualta kuin valmiilta toimittajalta :) a) Älä tee sitä yksin. Voi olla urheaa vielä riipiä ja raapia metsänpohjaa kauniisti rullalle, mutta yksin niiden auton perään nostaminen on toinen . Maansiirtokoneiden ja rekkojen mylläämä uusi pihamaa muuttuu hetkessä viihtyisäksi, kun asennat pihallesi siirtonurmikon tai kuntan. Toisaalta tekstin mukaan tiiviste on moottorin pystyakselin yläpäässä ja jos se todella on siellä niin se jo vaatii nupin irroituksen ja asentajan täytyy olla jo melkoinen barbapapa, jos tekee sen tunnissa.


Metsänpohjasiirre on erittäin hyvä vaihtoehto nurmikon tilalle, koska sen hoito on helppoa. Artikkelissa ei taidettu myöskään puhua mitään nokkakepin ja venttiilien kunnoista. Mittaus tapahtuu poistamalla kaikki tulpat ja irroittamalla puolalle menevän virtajohdon.


Tämän jälkeen puristuspaine mittari kierretään. Koneistamo hioo venttiilit ja niiden seetipinnat sitä varten tehdyllä koneella ,sekä samalla tarkistavat venttiiliohjureiden kunnot. Purkuvaiheessa koneistamo soittaa, mitä kansille joutuu . Kunttaa eli metsänpohjaa kerätään avohakkuualoilta mahdollisimman yhtenäisenä mattona”, maisema-arkkitehti Marja Mikkola kuvailee. Se irrotetaan maasta erikoiskoneiden avulla ja toimitetaan . Kokeilun perusteella, tehtiin menetelmän kehittämistä koskevia ehdotuksia.


Kokeiltu nostomenetelmä sisälsi seuraavat työn osat : - koneen siirtyminen nostettavan kannon luokse. Kunttalevyjen irroitus tehdään mieluiten juuri ennen uudelleen asennusta. Nurmetettavat luiskat vaakauritetaan nurmetusluokan tasaisuusvaatimukset huomioon. Kuntan asennus on tehtävä 1.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit