Silmän poisto

Mulla on nyt harkinnassa silmän poisto. Alkaa olla silmä liian kipeä normaaliin eloon ja harkitsen sen pois ottoa. Näköä on vielä jäljellä ja lääk.


Tosin tässä lähellä asuu koira, jonka toinen silmä on poistettu. Ihan normaali koira on, eikä koiraa itseään asia tunnu häiritsevän millään lailla. Omistaja sen sijaan joutuu aina vastailemaan vieraiden ihmisten ihmetykseen, kun koiralla on vain yksi silmä.

Alkuviikolla saadun diagnoosin vuoksi päädyin mahdollisimman pian tehtävään silmän poistamiseen, jota eläinlääkärikin suositteli. Olin toki osittain asennoitunut siihen tosi asiaan, että Viirun silmä tullaan jossakin vaiheessa poistamaan. On ollut kuitenkin helppoa ajatella, että jossakin vaiheessa. Mäkisen silmää hoidettiin ensin sädetyksellä, mutta kun se ei auttanut, oli koko silmän poisto ainoa mahdollisuus taistella syövän leviämistä vastaan.


Silmä poistettiin neljä viikkoa sitten, viisikymmentävuotispäiväni aattona. Se oli raskas päätös, jota mietin viikonlopun yli, mutta ei ollut vaihtoehtoja. Olen jo aikaisemmin kirjoitellut täällä blogissa ( Terve rotu vai terve rotu?) Pömppärellan oikeaa silmää vaivaavasta keratokonjunktivitis siccasta eli kuivasilmäisyydestä.


Silmän tila odotetusti vain paheni koko ajan, joten pitkällisten pohdintojen jälkeen päädyimme lopulta sairaan silmän poistoon.

Silmän poistoa suositellaan edelleen, jos silmän näkökyky on pysyvästi menetetty, silmässä on. Jalomäki jaksoi edelleen ihmetellä, ettei silmä näyttänyt vaivaavan koiraa millään lailla, sillä yleensä tämäntyyppiset tapaturmat ovat hyvin kivuliaita. Kun toiveet näön palautumisesta olivat poissa Jalomäki suositteli silmän poistoa. Irtonainen verkkokalvo tulisi ylläpitämään silmässä jatkuvaa mekaanista . Glaukooma eli silmänpainetauti on sairaus, jossa silmän sisäinen paine kohoaa vaarallisen korkeaksi aiheuttaen silmän eri osien, erityisesti näköhermon. Silmän poisto tai silmänsisäisen proteesin asettaminen (intraskleraali proteesi) on usein paras vaihtoehto potilaalle, jos silmä on kipeä ja sokea ja . Silmäproteesi valmistetaan alusta loppuun asiakaskohtaisesti.


Proteesin ensimmäinen sovitus tehdään noin neljä viikkoa silmän poiston jälkeen tai hoitavan lääkärin toivomana ajankohtana. Sovituskäyntejä tulee yleensä 4- jotka kestävät keskimäärin . Periytymätöntä retinoblastoomaa sairastavan lapsen tauti on tavallisesti edennyt niin pitkälle ennen kuin se havaitaan, että silmän poisto on usein järkevämpi vaihtoehto kuin koko elimistöön vaikuttava solunsalpaajahoito. Viime vuosina hankalampia tautitapauksia hoidettaessa on ryhdytty käyttämään myös paikallisia, . Monissa tutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä siitä, että silmän poisto ei vaikuta etäpesäkkeiden kehittymiseen tai eloonjäämisennusteeseen. LL Ilkka Puusaaren väitöstutkimuksen mukaan kasvain uusiutui ensimmäisen sädetyksen jälkeen vain alle prosentilla potilaista, mutta enemmistölle kehittyi . Itsestänikin eräs parantaja poisti pahan silmän ja kirouksen, joiden vuoksi voin epämääräisellä tavalla huonosti sekä fyysisesti että henkisesti.


Päästyäni näistä eroon alkoi olotila parantua. En kuitenkaan tiennyt olevani kirottu enkä myöskään uskonut silloin tällaisiin asioihin ennenkuin niiden poiston myötä . Meilläkään eivät tipat auttaneet, joten vaihtoehtona oli silmän poisto tai paineen poisto silmästä.

Vain Aho tekee suomessa tätä jälkimmäistä, jossa ei siis tarvitse koiran silmää poistaa ollenkaan, vaan silmästä otetaan pois painetta auheuttava neste ja tilalle laitetaan antibiootin tapaista ainetta. Erityisesti raskaana olevien naisten, lasten ja eläinten on uskottu olevan alttiita pahalle silmälle. Pahaan silmään on uskottu eri puolilla maailmaa jo muinaisista . Paha silmä yhdistetään usein noituuteen ja kateuteen. Päädyimme silmän poistamiseen. Varoittelut siitä, että 5-prosenttia hevosista saattavat kuolla nukutukseen tai hevonen saattaa kolhia itsensä, niin että esim.


Silmän pinnalle joutuneen rikan (vierasesineen) huomaa helposti kivusta ja voimakkaasta vetistyksestä. Joskus vierasesine ei poistu itsestään. Vierasesineen poisto onnistuu useimmiten terveyskeskuslääkärin vastaanotolla.


Jos vierasesine on juuttunut tiukemmin tai on syvemmällä, tarvitaan joissain . Tänä vuonna vuotta täyttävä kissamme on viime vuosina saanut taakakseen sairauksia. Glaukoomaa on hoidettu pari vuotta lääkkeillä ja sopivan lääkkeen löytäminen oli haaste jo sinällään. Trusopt on ollut käytössä mutta nyt se ärsyttää kissavanhusta jo liikaa ja tehokin on heikko. ELL Tuomas Illukka ja ELL Elina Illukka hoitavat Pet-Vetissä vaativammat silmäpotilaat sekä silmän kirurgiset toimenpiteet.


Yksinkertaisia silmävaivoja. Silmän kirurgiset toimenpiteet, kuten luomileikkaukset, sarveiskalvokirurgia tai silmän poisto , tehdään turvallisesti ja erikoisinstrumentteja käyttäen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit