Jätekatoksen sijoittaminen

Astiat voidaan sijoittaa rakennuksessa sijaitsevaan jätehuoneeseen tai pihalla olevaan jäteaitaukseen tai jätekatokseen. Myös kiinteistöjen yhteisjärjestelyt voivat tulla kysymykseen. Helsingin kantakaupungis- sa (kaupunginosissa 1-27) ja uusissa asuinkerrostaloissa jätehuollon tilat tulee pääsääntöisesti sijoittaa.


Haittaeläinten pääsyn estäminen. Ilmoitustaulu helposti käytettävissä sekä selkeät opasteet ja ohjeistukset. Oviaukko riittävän leveä (1cm), ovea auki pitävä mekanismi, mikäli jätekatoksessa on ovi.


Lukitseminen on suositeltavaa. Jätetila ei ole säilytysvarasto. Palo voi levitä ulkotiloissa myös säteilemällä rakennukseen tai kuumien kaasujen ja hiukkasten välityksellä. Siksi turvaetäisyydet on arvioitava pystysuuntaisesti ja vaakasuuntaisesti.


Pistemäiset palolähteet, kuten isot ulkoroihut, tulee sijoittaa vähintään kahden ja puolen metrin päähän rakennuksen räystäslinjasta. On myös mahdollista käyttää erilaisia syväsäiliö - tai imukeräysjärjestelmiä. Jätesuojan rakentaminen tai syväsäiliöiden sijoittaminen edellyttää pääsääntöisesti toimenpideluvan hakemisen. Erillistä jätesuojaa ei lasketa kerrosalaan, ellei asemakaavasta. Jos naapuritontille tehdään jätekatos , on ne sijoitettava kiinteistölle siten, etteivät ne aiheuta haittaa naapurille eivätkä rumenna ympäristöä.


Rakennelman sijoittaminen edellä mainittua lähemmäksi edellyttää naapuritontin . Tämän opinnäytetyön aiheena oli jätekatoksen suunnittelu tilaajalle ja rakennusluvan hankinta. Aina ei pystytä täyttämään jätekatosten turvaetäisyystavoitetta (8m). Jätekatoksen paloturvallisuus.


Avoimen katoksen tuuletusseinä sijoitetaan poispäin rakennuksesta ja vähintään neljän metrin päähän rakennuksesta. Kun suunnitelmissanne on piharemontti, selvittäkää samalla jätekatoksen kunto. Koska katos sijaitsee usein. Tontin koko vaikuttaa siihen, mihin katos voidaan sijoittaa ja tarvitseeko katos palo-osastoida. Lisätietoja palo- asioista Suomen pelastusalan keskusjärjestön julkaisussa: Pihan jä- teastiat ja tuhopolttojen torjunta.


Eja Pelastuslaissa (§21). Opas sisältää suosituksen. Vaikka rakennusluvassa oleva asemapiirros sallii jätekatosten sijoittamisen lähelle taloa, v. Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen . Taloyhtiöön tarvitaan useita jäteastioita lajittelua varten.


Jätteiden lajitteluohjeet voi kiinnittää katoksen seinään tai jäteastiaan. Roskakatoksessa syttynyt tai sytytetty tulipalo voi viedä mennessään esimerkiksi lähellä sijaitsevan asuinrakennuksen. Jäteastiat merkitään jätelajin kertovalla tarralla.


Roska-astia tulisikin sijoittaa riittävän kauas muista rakennuksista. Se sijoitetaan asukkaiden ja jäteauton luonnollisen kulkureitin varrelle, jotta pääsy tilaan on helppoa niin asukkaille kuin jätteen- kuljettajalle. Jäteautolla täytyy päästä jäte- astioiden lähelle. Tarvittaessa tontille asete- taan opastus jätetilan sijainnista ja jätetilan eteen pysäköinnin kieltävä merkki. Luvanvaraisuudesta vapautettua rakennelmaa voi olla yksi tonttia kohden.


Mikäli etäisyys naapurin rajasta on 2-4m edellyttää se naapurin kirjallista suostumusta. Etäisyys kadun puoleisesta kiinteistön rajasta . Esimerkiksi jätekatoksen sijoittaminen riittävän kauas muista rakennuksista ehkäisee jätekatoksessa syttyneen palon leviämisen. Tuhopolttojen estämiseksi on tärkeää, että pihalla sijaitsevat roska-astiat sekä helposti syttyvät rakennel- mat on suojattu siten, etteivät ulkopuoliset pääse nii- hin käsiksi.


Keinoja tähän ovat muun muassa pihan aitaaminen, pihan valaistuksen järjestäminen sekä jätekatosten ja varastojen lukitseminen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit