Hopeakuusi leikkaaminen

Hopeakuusi ei tarvitse säännöllistä leikkaamista. Mahdolliset kilpalatvat poistetaan kevättalvella. Keväisin taimivaiheessa hopeakuusta voidaan lannoittaa kevätlannoitteella tai Havu- ja rodolannoitteella. Havukasvien leikkaus ei ole aina välttämätöntä, mutta keväällä on aika tarkastella, saisiko niistä saksimalla tuuheita ja kauniin muotoisia.


Alapihallamme on kaksi hopeakuusta , tai toinen korkeampi on vihreä kantamuoto eli okakuusi. Molempia olen leikannut pitkään lyhentänmällä uusia versoja niinkuin Sand neuvoo. Kovin korkean kuusen leikkaaminen on tietysti hankalaa, ei ulotu muuten kuin tikkailta.


Jokainen kuusiyksilö uusii vuosittain osan neulasistaan, joten on normaalia, että vanhoja neulasia ruskettuu ja putoaa. Jos neulasten ruskettuminen on runsasta, voi syynä olla jokin vioitus tai kasvitauti. Monet kaarnakuoriaislajit iskeytyvät heikentyneisiin oksiin ja puihin. Ensioire on, että oksanpätkä kuivuu ja neulaset . Havukasveja ei leikata istutettaessa eikä niitä voi nuorentaa alasleikkauksen avulla. Ne kaipaavat lähinnä pientä hoitoleikkausta etenkin talven jälkeen.


Murtuneet, paleltuneet ja sairaat versot sekä kilpalatvat poistetaan. Liian leveitä ja korkeita kasveja voi tarvittaessa harventaa ja madaltaa, mutta . Runsaasti valoa kaipaava okakuusen lajike, jota suositaan pihoilla ja puistoissa vaaleansinisten neulasten ja säännöllisen oksarakenteen ansiosta. Oksat kasvavat rungosta lähes vaakasuoraan ja oksakerrokset erottuvat selvästi. Muuten kauniskasvuisen hopeakuusen (korkeus noin metriä) latva on haaroittunut kahdeksi erilliseksi latvaksi.


Pitäisikö toinen poistaa? Vapaasti kasvavat havupuut eivät tavallisesti kaipaa leikkausta , mutta yksirunkoisista havupuista on tärkeää poistaa kilpalatvat ajoissa. Mitä varhemmin sen tekee, sitä. Kasvutavaltaan kapea, suoraan ylöspäin kasvava, tuuhea ja säännöllinen.


Paksut ja tylpät neulaset pysyvät metsäkuusta paremmin kiinni. Okakuusi, josta myydään lähinnä hopeanhohtoisia lajikkeita hopeakuusen nimellä, ei pidä kosteudesta. Kuuseen saadaan tasaisuutta ja tuuheutta leikkaamalla sitä keväisin.


Kun uutta kasva lyhennetään, sivusilmut aktivoituvat ja rupeavat . Koskahan olisi aika katkaista latvasta ja kuinka palj. Puutarhan ikivihreät tukipilarit! Havukasveilla saat pihaasi värikkyyttä ja näkösuojaa talvellakin. Ne antavat väriä talven valkoiseen maailmaan ja luovat rauhoittavia kohtia kesän kirjavuuteen. Monimuotoisuutensa vuoksi katajat , kuuset, männyt, pihdat, marjakuuset, lehtikuuset sekä tuijat antavat monia . Leikkaamalla Brabantintuijan saa pidettyä tiheäkasvuisena ja kauniin.


Kasvaa luonnostaan kauniin malliseksi , joten ei tarvitse leikkaamista. Kevätauringolta suojattava. Yksittäin tai ryhmissä muiden ikivihreiden ja perennojen kanssa. Marjakuuset (Taxus) sopivat hyvin aitakasveiksi, koska ne kestävät hyvin leikkaamista.


Ne jäävät muutenkin helposti. Havupuut tarjoavat vihreyttä pihaasi ympäri vuoden. Pystykasvuisista havupuutaimista on ilmoitettu taimen korkeus esim. Taimet ovat astia- tai paakkutaimia.


Monesta lajista löytyy myös kookkaampia, kannattaa kysyä. Pihdat sietävät kotimaisen metsäkuusemme tavoin jopa voimakasta varjostusta, mutta ne ovat maaperän ravinteisuuden ja kosteuden suhteen vaativampia – rutikuiva maa ei sovi pihdoille. Pihdat eroavat kuusista siten, että kävyt ovat pystyt ja ne hajoavat suomuiksi siementen kypsyttyä. Oksille jäävät vain pystyt rangat. Siellä opeteltiin puiden hoitotöitä ja varsinkin leikkausta.


Pääasiassa käytännön työn opettelu tapahtui puun latvassa köysien ja valjaiden avulla. Kuvassa minä roikun ison puun välissä ja olen vaihtamassa toiseen puuhun käymättä välillä alhaalla. Kumpaankin kasvuhäiriöön toimii yksinkertaisena ensiapuna ylimääräisen haaran leikkaaminen pois. Ylimääräisen latvan leikkaaminen on taloudellisesti kannattavaa työtä.


Suhteellisen pienellä vaivalla vältetään kaksihaaraisten puiden syntyminen. Haaroittuneesta puusta ei muodostu laadukasta . Kartiomarjakuusi (Taxus media Hillii) Kapeai,hidas- ja tiheäkasvuinen. Pysyvät pieninä, mutta kasvua voi hillitä leikkaamalla vuosikasvaimia juhannuksen aikoihin.


I-III, Aurinko Puolivarjo, 25- 3 1-.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit