Kaivon paikan etsiminen

Minulla ei todellakaan ollut tai ole mitään kokemusta hyvistä kaivonpaikoista. Eli voisiko joku kertoa mista ilmiöstä on kysymys. Tämä juttu jäi todella vaivaamaan, kun en . Ainoa tapa varmistua veden sijainnista on tehdä kaivauksia, kerrotaan Geologian tutkimuskeskuksesta.


Kaivon paikan etsintään ei ole kunnon keinoa.

Kaivonpaikka löytyy tuoreen pajunoksan avulla - vaikka vaimon kukkapenkistä. Hänelle paju on aina näyttänyt kaivonpaikan , vaikka epäilijöitäkin asian suhteen riittää. Tutuille olen näitä kaivonpaikkoja useasti etsinyt , ja joka kerta on paju on näyttänyt vesisuonet täsmälleen oikein. Herman Kare etsii naapurille sopivaa kaivonpaikkaa varvun avulla. Kaivoa kaivetaan ja vettäkin löytyy.


Hyvää kaivon paikkaa kannattaa etsiä kauempaakin mahdollisimman luonnontilaiselta alueelta, missä on parhaat mahdollisuudet saada hyvälaatuista vettä ja likaantumisriski on pieni. Jos omalta tontilta ei löydy hyvää paikkaa , vesilain .

Perinteisestihän vanhat ihmiset ovat aikanaan etsineet oikean kaivon paikan pajun oksalla, joka on taipunut alaspäin vesisuonen kohdalla ja kaivon paikka on sitten ollut siinä. Itse olen pitänyt tätä aikanaan jonkinlaisena taikauskona ja humpuukina. Kerran kuitenkin työelämässä meidän piti etsiä.


Sitten lähden kävelemään kohti paikkaa - oikeastaan linjaa - jossa oletan vesisuonen olevan. Matka siitä kohtaa, josta kanki tai lapio lähtee painumaan etenpäin siihen kohtaan, johon se putoaa, on kaivon syvyys lähes metrin tarkkuudella. Tämän voi toistaa useita kertoja ja vieäpä siten, että kiihdyttää . Suomessa moni on kuullut kaivonkatsojista, jotka ovat käyttäneet maan kaivamiseen tarkoitettuja työkaluja, kuten lapioita ja rautakankia kaivon paikan etsimiseen. Rautakankea ja lapiota pidetään kädellä ylhäällä tasapainossa ja kävellään halutulla kaivon paikalla.


Siinä kohdassa, missä rautakanki tai lapio tuntuu väkisin . Jokaisella varmasti on tiedossa, että pohjavesialueita on olemassa, muttei niitäkään joka paikassa. Vesi on eräs niistä asioista, joita olemme taipuvaisia pitämään itsestäänselvinä — paitsi silloin, kun meillä ei ole sitä. Vaimoni ja minä olimme ostaneet talon noin kahden hehtaarin maapalalla Atlantan pohjoispuolelta, Georgiasta.


Naapuri oli rakentanut talomme ja hän oli järjestänyt siihen vesihuollon juoksuttamalla veden . Pajunvitsalla katsottiin ennen kaivon paikka , vai oliko se vaan silmänkääntötemppu? Kun taikavarvulla varustettuja kaivonkatsojia on pyydetty etsimään vettä ja piirtämään jonkin alueen ”vesisuonista” kartta, he ovat piirtäneet joko keskenään erilaisia karttoja tai erilaisia karttoja eri aikoina.

Pystyy kertomaan veden virtaussuunnan ja sen että sillä kohtaa kaivossa riittä vesi. Yhdellä työmaalla oli käynyt näyttämässä kaivon paikan , kun ensin oli kaivettu kymmenkunta kertaa hukkaan. Talo oli rinteessä, ja kaivoa oli yritetty tehdä alas tasaselle.


Hän näytti kaivon paikan rinteen päälle. Taikavarpu on väline jota niin sanotut kaivonkatsojat käyttävät yrittäessään paikallistaa maaperässä kulkevan veden sijaintia kaivon perustamiseksi. Taikavarpua on käytetty myös malminetsintään sekä kadonneiden ihmisten, eläinten tai tavaroiden etsintään.


Vastaavaan tarkoitukseen käytetään myös heiluria. Ulkohommissa kaivon paikkoja olen pari kertaa katsonut varvulla. Muistan mummini sanoneen, että hiushommalla voisi myös selvittää syntymättömän lapsen (tai esim. hevoselta varsan) sukupuolen.


Entisaikoina ja joissain maissa vielä nyky- äänkin on olemassa tietty ammattikunta: kaivonpaikan etsijät. Nämä henkilöt olivat suuresti arvostettuja henkilöitä, jotka joi- denkin mielestä maagisilla voimillaan pys- tyivät sanomaan veden virtauman . Tästä kiistanalaisesta ilmiöstä löytyy tietoa seuraavalta sivulta (Esoteerinen Internet-kirja). Katso kohta maasäteilystä. Kaivosta saatava luonnontilainen pohjavesi on yleensä raikkaan makuista ja terveellistä.


Veden laatu kannattaa kuitenkin tutkituttaa säännöllisesti, koska kaikki haitalliset aineet ja mikrobit eivät näy eivätkä maistu. Otti sitten kesämökin kaivo ja kuivui, onkohan kellään varmaa konstia miten löytää hyvä kaivonpaikka missä vettä varmasti. Useimmiten taikavarvulla etsitään vesisuonia — vaikka erittäin harvoin vesi suonissa liikkuu —, ja siksi taikavarvun käyttö yleensä tunnetaankin kaivonkatsomisen nimellä.


Olof Waseniuksen vapaa-ajan asunnon kaivo on metsässä. Juuri sellaisessa paikassa, joista oppaat kehottavat vettä etsimään. Ympärillä on kallioita, mutta tässä keskellä on maan täyttämä rotko tai tai kallioruhje, hän kuvailee.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto