Viiniköynnös talvisuojaus
Viiniköynnöksiä Suomessa? Nyt on saatavilla lajikkeita, jotka ovat talvenkestäviä Suomen oloissa, ulkonakin. Silti täällä joudumme ottamaan luonnon olot huomioon tarkemmin kuin perinteisissä viininviljelymaissa. Positiivisena puolena Suomen pitkä kesäpäivä on eduksi viiniköynnökselle , sillä se on valokasvi.
Kovina pakkastalvina versot saattavat osittain paleltua.
Juuristo säilyy kuitenkin maassa elinvoimaisena ja siitä kasvavat uudet terveet versot seuraavan kesän aikana. Katso viiniköynnökset Kasvikortistossa! Vaikka viiniköynnökset muualla maailmassa leikataan vähän ennen talven tuloa, on osoittautunut, että meidän oloissamme köynnökset kannattaa leikata vasta talven jälkeen, koska leikattaessa kasvista . Ammattilaisille näiden eri kankaiden paino kertoo aina paljon. Karsi niitä vuosittain ja jätä jäljelle 1–vahvinta versoa.
Avomaalla viiniköynnöstä kasvatettaessa matalan kasvuston etuna on tehokas lumisuoja pakkasta vastaan. Mataluus helpottaa talvisuojausta.
Yksi viiniköynnös tarvitsee vähintään m2:n kasvutilan, että kaikki oksat saavat auringonvaloa. Toisin kuin muut viiniköynnös -lajikkeet, Zilga. Vehmaat köynnökset antavat syksyllä rypälesatoa ja suojaa kesähelteellä vaikka pergolassa. Jotta köynnös valmistautuu ajoissa talvilepoon, levitä typetön syyslannoite jo elokuun alussa. Talvisuojaus viini- talvisuojaus.
Suojaa taimi ensimmäisinä talvina pakkasharsolla ja levitä juuriston päälle esim. Levitä suojat maan jäädyttyä ja poista keväällä roudan sulettua. Kypsät rypäleet kestävät jopa muutamia pakkasasteita.
Rypäleterttuja korjatessa pieni pätkä versoa leikataan aina mukaan. Nuoren viiniköynnöksen versot ovat ruohomaiset ja ne paleltuvat herkästi. Satoisat viiniköynnökset kasvattavat suosiotaan suomalaisissa kotipuutarhoissa. Vanhempi viiniköynnös voi tuottaa runsaankin rypälesadon. Samoin voi tapahtua, jos viiniköynnöksen istuttaa elokuun alun ja syyskuun alun välissä: taimi saa maasta enemmän typpeä kuin sillä myymälän pihalla.
Lunta sataa, usein, sitten lämmin jakso sulattaa sen vedeksi. Pohjoisemmissa viininviljelymaissa ei vielä.
Avainsanat Ilmastonlämpeneminen, oikeat lajikkeet, kylmänkestävyys, talvisuojaus , oikeat viljelymenetelmät . Luin netistä, että Zilga viiniköynnös tarvitsee 50cm korkean ja m leveän multatilan. Toisaalla taas lukee, että voit kasvattaa tätä köynnöstä myös. Uudet, pohjoiseen sopivat lajikkeet ja onnistuneet kasvatuskokeilut puhuvat viiniköynnöksen puolesta.
Kevätmessut (Helsinki) 20. Jätä kaksi lehteä tertun jälkeen. Lehtihankoihin kehittyvät sivuoksat, varkaat, typistetään yhden lehden mittaisiksi.
Koska viiniköynnökset kasvavat hyvin rehevästi, niitä joutuu harventamaan, jotta rypäleet saavat riittävästi valoa kypsyäkseen. Typistä tertuttomat versot viiden lehden mittaisiksi. Voimakkaat hoitoleikkaukset tehdään myöhään syksyllä lehtien varistua.
Puutumattomia uusia versoja voidaan typistää koko kesän ajan, jotta tertut kehittyvät suuremmiksi. Solaris kestää pakkasta ainakin -asteen tienoille asti, mutta sille suositellaan talvisuojausta. Voimakaskasvuinen ja talvenkestävä lajike.
Sinililojen rypäleiden herkullinen maku muistuttaa mustikkaa. Voidaan istuttaa niin maahan, kasvihuoneeseen kuin ruukkuunkin, jolloin kasvatus onnistuu myös parvekkeella. Multasormen Puutarhahaltija Sirpa Lepistö neuvoo, miten arat kasvit kannattaa suojata talven ajaksi.
Jos mahdollista, koko köynnös kannattaa laskea maahan ja peittää pakkaspeitteellä, talvisuojaturpeella tai havuilla. Puutuneet versot suojataan paikalleen esimerkiksi pakkaspeitteellä ja havuilla.
Kommentit
Lähetä kommentti