Viiniköynnös kasvihuoneessa

Viiniköynnös kasvihuoneessa. Ari Markkula Julkaistu 08. Lämmittämättömällä kasvihuoneella on kolme isoa etua avomaalla kasvattamiseen verrattuna, etenkin pohjoisessa. Kausihuoneen eli lämmittämättömän kasvihuoneen etuna on pidempi kasvukausi. Köynnökset lähtevät kasvuun aikaisin keväällä ja lämpöä riittää myöhään syksyyn.


Kevätmessut (Helsinki) 20.

Tuuleta kasvihuonetta , jos lämpötila nousee yli asteen. Poista kesän aikana taimen tyveltä kasvavat vesiversot. Ruukussa kasvava viiniköynnös talvetetaan –5-asteisessa kellarissa tai varastossa.


Muovihuoneessa viiniköynnöksen talviseksi lämmöneristeeksi levitetään kuivia lehtiä ja lunta. Taimelle sopiva paikka on kasvihuone tai erityisen lämmin ja aurinkoinen paikka, jossa ei ole kovin suurta hallariskiä . Aiemmin meillä oli muovilla katettu kasvihuone. Jo silloin kasvatin siellä viiniköynnöstä.


Kymmenen vuotta sitten uusimme huoneen lasiseksi ja silloin uusittiin myös köynnös, sillä entisen juuristo oli mahdotonta siirtää uuteen kasvupaikkaan.

Lajike on koko ajan ollut Zilga, joka kestää liki astetta . Luin netistä, että Zilga viiniköynnös tarvitsee 50cm korkean ja m leveän multatilan. Toisaalla taas lukee, että voit kasvattaa tätä köynnöstä myös parvekkeella 8-litran ruukussa. Mitä tässä nyt taas uskoa ja miten toimia jos haluaisi kasvattaa viiniköynnöstä kasvihuoneessa ? Tietääkö kukaan että menestyykö viiniköynnös kasvihuoneessa rovaniemen korkeudella? Jos viiniköynnös on kasvihuoneessa tai talon lämpimällä seinustalla, sitä ei välttämättä tarvitse leikata ollenkaan, vaan sen voi antaa kasvaa vapaasti. Kasvihuone on uusi ja tänä . Kuitenkin liian tiheä kasvusto etenkin kasvihuoneessa altistaa taudeille eikä kaikille lehdille ja myöhemmin rypäleille tule juuri valoakaan.


Hei, ollaan lasten kanssa kaivettu koko iltapäivä kasvihuoneelle perustusta. Nyt iltasella pitää vähän haaveilla, että jaksaa taas huomenna jatkaa (on nimittäin aika raskasta puuhuaa minusta). Haaveena olisi vuoden kuluttua laittaa huoneeseen viiniköynnöstä.


Mutta en ole löytänyt mistään tietoa miten taajaan voisin . KYSYISIN JOLTAIN VIISAALTA VIINIKÖYNNÖKSISTÄ. MINULLA ON NIITÄ JOKUNEN KASVIHUONEESSA. MUTTA VIIME KESÄNÄ YKSI VALENCA- MERKKINEN MUISTAAKSENI.


TEKI KAKSI SATOA JA SE OLI SEN KÖYNNÖKSEN ENSIMMÄINEN KERTA KUNSE TEKI SATOA. OLISIKO MINUN PITÄNYT LEIKATA SITÄ .

Aitoviiniköynnös (Vitis vinifera) on yksi maailman eniten . Leikkaamisen avulla kasvusto saadaan sopusuhtaiseksi ja versojen sekä juurten kasvu vahvistumaan. Alkuvuosina köynnöstä on kasteltava, mutta vanha, paksurunkoinen kasvi imee itse . Aito viiniköynnös (Vitis vinifera) ei Suomessa menesty avomaalla, mutta kasvihuoneessa siitä saadaan hyvä sato. Maan etelä- ja keskiosissa, talojen lämpimillä seinustoilla voi viljellä lajikkeita, jotka on saatu aikaiseksi risteyttämällä Venäjän, Euroopan ja Pohjois-Amerikan kestävämpiä lajikkeita sekä . Yhdysvaltojen, Venäjän ja Latvian kylmemmistä osista peräisin olevien uusien, kestävämpien lajikkeiden myötä se on kuitenkin luultua helpompaa. Monet lajikkeet sopivat syötäviksi ja viin. Jos pihalla vain on tilaa, kannattaa pystyttää tilava kasvihuone varsinkin, jos sitä haluaa käyttää lisähuoneena.


Toukokuussa voi jo nähdä ensimmäiset pienet viikunoiden ja aprikoosien alut. Keijunlilja kukoistaa lämpimään aikaan. Riippupetunia nojaa viiniköynnöksen oksiin ja lehtiin. Jo muutama vuosi sitten kun suunnittelin toista kasvihuonetta , oli päällimmäisenä ajatuksena saada sinne ihan oikea etelän viiniköynnös , jonka marjoista voisi mahdollisesti joskus tehdä viiniä kuten oikeat viininviljelijät. Viime kesänä oli tavaratalo Hong Kongissa myytävänä useita eri viiniköynnöslajikkeita . Paras istutusaika on keväällä ja alkukesällä, jotta taimet ehtivät juurtua kunnolla.


Astiataimia voi kuitenkin istuttaa koko kasvukauden ajan. Supaga Supaga kasvaa kasvihuoneessa ja marjat kypsyivät heinäkuun alussa. Marja on vihreä ja maultaan makea ja miellyttävä.


Ulkonakin voi rypäleitä kasvattaa, mutta jos valoa ja lämpöä ei ole riittävästi, hedelmistä ei tule kovin makeita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit