Kaivon teko lapiolla

Onhan ne kaivot ja haudat ennen lapiolla kaivettu. Käsin kaivuuseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä. En suosittele sitä nykypäivänä ihan jokaiselle. Jos iso kone tekee saman homman muutamalla satasella, niin se on . Tuo onkin oikeastaan ainoa tapa jos lapiolla meinaa kaivaa. On maansiirtoa huomattavasti vähemmän kuin ulkopuolelta kaivamalla.


Onnistuu myös koneellisesti sopivalla kalustolla. Matalan kaivon teko koneella on järkevämpää kaivamalla monttu johon renkaat asennetaan, mutta syviä pumppaamo . Ilman ammattilaisia ja kaivuria kaivon tekeminen on lähes mahdotonta, vaikka ennen muinoin homma lapiolla hoituikin. Niinpä tilasimme paikalle maanrakennusyrityksen hoitamaan käytänön työn.


Rengaskaivon kaivanto valmis Maanrakennusfirmasta paikalle tuli kaivuri ja kaksi miestä. Aivan perinteisesti asetat pistolapion peukalon ja etusormen hankaan vaakatasoon vapaasti kellumaan. Sitten kävelemään mahdolliselle alueelle hitaasti.


Lapio alkaa keinumaan jos vesisuoni on kohdalla , mutta vasta jos lapio putoaa samaan kohtaan useammasta suunnasta . Lapiolla kaivoa ei nykyisin juuri kaiveta. Kaivuri tekee sen paljon nopeammin ja vaivattomammin etenkin, jos syvyys on vain – metriä. Syvemmälle mentäessä kaivetaan renkaiden sisäpuolelta kahmarikauhalla tai tartutaan perinteiseen lapioon. Siinä vaiheessa täytyy kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen ja lisäksi . Herman Kare etsii naapurille sopivaa kaivonpaikkaa varvun avulla.


Kaivoa kaivetaan ja vettäkin löytyy. Kaivon rakentamisessa tärkein asia on kaivinkone, ja joku joka osaa käyttää sitä. Oikean paikan löytäminen onkin toinen juttu.


Tämä tyyppi kokeili varvulla. Toinen tärkeä tarvike ovat kaivonrenkaat. Tähän maahan niitä uppoaa kolme metrin syvyistä ja yksi puolikas. Halkaisija on yksi metri. Tiia, miten kaivonne paikka määrättiin?


Oliko se kunnan asemakaavassa vai kävikö kaivonkatsoja? Minä itse merkkasin oman kaivomma paikan kun ensin spatseerasin pitkin peltoa edestakaisin tärkeän näköisenä, sitten tökkäsin lapion pystyyn ja sanoin, että tähän. Ja hyvä kaivo siihen tulikin.


Tosin siitä maastosta olis . Kaivon paikkaa on perinteisesti etsitty pajunvarvulla, mutta olisiko olemassa nykyaikaisempia keinoja? Ainoa tapa varmistua veden sijainnista on tehdä kaivauksia, kerrotaan Geologian tutkimuskeskuksesta. Sattuneesta syystä (kts vesipumppu jäätyi topic) heräsi ajatus kaivaa vähän lähemmäs taloa kaivo varalle.


Kun nyt kerran kaivinkonekkin kalustosta löytyy ja armas rouva osaa varpua käsitellä. Joku vinttikaivotyylinen ratkaisu olisi mielessä. Mitäs kaikkea siinä tekovaiheessa tulee ottaa huomioon? Maakaapelia nurmikkoon 9. KAivo savimaahan - narkive sfnet. Kaivossa on kuulemma aina se rengasta vettä pohjalla, ei nouse eikä laske.


Meillä on ihan samanlainen tilanne, rengasta joista alinta täynnä vettä. Kaivon teko edessä, minkäskokosia renkaita kannattaa laittaa? Olen rakentanut kymmeniä kaivoja eikä niihin mitään tiivisteitä ole laitettu. Ja talvella siellä oli paljon lämpöisempääkin kuin ämpärin nostajilla kaivon reunalla).


Vähän myös ihmetyttää miten pulleessa kunnossa Felix on tommosella työnteolla :D. Kuulin jokin päivä sitten kehotettavan: Hyppää kaivoon ! Mielenkiintoinen sanonta, sellaista käytettiin lapsuudessakin. Silloinhan Haapakoskellakin olisi ollut kaivoja mihin hypätä. Suurin osa oli pumppukaivoja, joihin hyppääminen tosin ei olisi niin vaan onnistunut. Miten on nyt, ovatko kaivot peitetty, jottei . Yksi pitäisi tehdä siksi, että teen kaivon tunkemalla sinne putken.


Loput pitäisi tehdä kesän mittaan siksi, että poraan maaperänäytteitä. Niin sanottua ammattilaista en tietenkään tilaa työtä tekemään, koska metrisen reiän poraamisen hinnalla palkkaisi työkkäristä äijän heilumaan pari päivää lapion kanssa. Tarkkuus: 4x 6pikseliä.


Hiki virtasi, lapio kolisi ja ärräpäät sinkoilivat perjantai illassa. Putkilähdöt saa tällä tavoin juuri haluamaansa paikkaan ja rahaa säästyy verrattuna valmiisiin kaivoihin. Ohjureiden tekoon sopii oivallisesti kertopuiset väliseinä tolpat. Porakaivo tehdään poraamalla peruskallioon syvä reikä, johon kalliohalkeamissa oleva vesi kertyy ja jonka pohjalta vesi nostetaan pumpulla ylös.


Suomessa riittää usein noin sata metriä, muualla maailmalla voidaan joutua poraamaan huomattavasti syvemmälle – syvimmät kaivot ovat jopa 9metriä syviä. Aiheeseen kaivon teko lapiolla liittyvät haut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkotolpat nurkka

Aurinkokellon suunta

Spinaalistenoosi leikkaus riskit