Yrttien kasvatus talvella

Osa lajeista, kuten korianteri, on lyhytikäisiä eikä anna jatkuvaa satoa. Toisaalta timjami, minttu, rosmariini, salvia ja oregano tekevät runsaasti uusia versoja ja vain innostuvat sadonkorjuusta eli ylimpien versojen ja suurimpien lehtien leikkuusta. Maaliskuusta lokakuulle yrtit pärjäävät luonnonvalolla. RUOKA Jos kaupan yrtit nupahtavat kotona, älä heitä niitä roskiin.


Jos et halua pelata mullan kanssa, voit hankkia kasvatuspusseja ja kastella yrttejä vaikka posliinisen, yrteille tarkoitetun kasvatusalustan kanssa. Talvella voit laittaa yrttien viereen ihan tavallisen valaisimen, sekin ilostuttaa yrttejä.

Yrttien kasvattaminen on helppoa, kunhan niistä huolehtii säännöllisesti. Pöytäpuutarhojen avulla yrttejä voi kasvattaa kotona edullisesti. Tee ruukkuun salaojitus eli laita pohjalle pieniä kiviä, ruukunpalasia tai lekasoraa.


Näin ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois, eivätkä yrtin juuret mädänny. Ylimääräinen vesi kannattaa poistaa aina myös aluslautaselta. Istuta yrtti kaikkine multineen ja juurineen ruukkuun tai ulos kasvimaan multaan. Pimeys, kuiva huoneilma ja kasteluongelmat koettelevat talvista yrttiviljelmää.


Huonekasveille tarkoitetut kasvilamput parantavat yrttien viihtymistä, mutta lopputulos ole silti taattu.

Hernekylvös kuitenkin vaikuttaa lupaavalta. Ainakin kylväjän omasta mielestä, mutta mitä sanoo asiantuntija? Hih, sitä tuntee itsensä suorastaan valveutuneeksi kun menee tuollaisia hienoja heiniä täällä kyselemään cool.


Itsekin jo ajattelin että pyytäisin teiltä etelän eläjiltä viinisuolaheinäpakettia - vaan katsotaan vielä. Oikeasti suunnittelin muuripataan punertavalehtistä kasvia. Nyt mulla on tilattuna kaverilta punajuuren . AeroGardenia käsitellään testissä muista erillisenä laitteena, koska siihen ei pystynyt laittamaan kaupasta ostettuja yrttejä tai salaatteja purkeissaan vaan kasvatus piti aloittaa heti siemenestä.


Siemenestä kasvattaminen onnistuu kaikilla vertailuun osallistuneilla pöytäpuutarhoilla. Yrttikeittiön viherasiantuntija Tuovi Mutanen vinkkaa, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos kaupan yrttien jatkokasvatus kotona ei onnistu. Yrttejä kasvattamalla voi säästää rahaa.


Keittiö on mukava paikka yrttien kasvatukseen , sillä kun yrtit ovat lähellä, tulee niitä myös käytettyä. Vaikka sisätiloissa riittää lämpöä, on valoa kuitenkin etenkin talvisaikaan niukanlaisesti. Myös kuiva huoneilma koettelee lämmityskaudella kasveja.


Kevättalvella luonnonvalo alkaa riittää ikkunalaudallakin, . Ne kasvavat jatkuvasti ja eivät mausta ainoastaan ruokaa vaan myös luovat rehevän ja raikkaan tuulahduksen keittiöösi. Ruukuissa esikasvatetut vihanneskasvit ovat vuosi vuodelta suositumpia. Kasvit voidaan istuttaa uudelleen suurempiin ruukkuihin, lavakauluksiin tai . Istuta taimi hieman taimenkasvatusruukkua suurempaan ruukkuun.

Ikkunalaudalla voi kokeilla pienten vihannesten, kuten retiisien, salaatin tai pinaatin kasvatusta. Koska käytän paljon eri yrttejä ruuanlaitossa, ja silloin tällöin käy niin että esimerkiksi lehtipersija tai oregano sattuu olemaan loppu kaupasta, niin olisi varmaan kätevintä kasvattaa tai pikemminkin ylläpitää niitä kotona jotta olisi saatavuutta. Kasvatuksen tulisi olla kaupunkikerrostaloon soveltuvaa ja koska parvekkeen alla . Sen alla ruukkuja, joissa kasvaa nyt yrttejä. Tätä tarkoitusta varten olemme koonneet yrttien kasvatuksen FAQ:n eli joitakin tavallisimpia kysymyksiä ja vastauksia niihin.


Jos haluat varmasti talvenkestävän lajikkeen, valitse iisoppi, lipstikka, rakuuna tai saksankirveli, miksei myös sitruunamelissa, mäkimeirami tai mintut. Seuraavassa puutarhuri Minna Mielonen antaa vinkkejä yrttien kasvatukseen ja hoitamiseen. Lisävalo onkin tarpeen yrttejä sisällä kasvatettaessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit