Pönttöuuni halkaisija

Yleisin uunin halkaisija on vanhoissa taloissa ollut cm. Peltiuunin muurattavat kuoret, halk. Muurari tekee kuoriin tarvittavan kokoiset aukot luukuille ja nokiluukuille muurauksen yhteydessä.


Materiaali Teräs, sinkitty. Sinkitty pelti on maalattavissa öljymaalilla vuoden käytön .

Tällöin pönttöuunin ominaisuudet ovat parhaimmillaan ja se luovuttaa lämpöä huoneistoon tasaisesti, tilan vaatimalla teholla. Korkeutta uunilla voi olla 110 . Hyvin hoidettuna ja tasaisesti lämmitetty pönttöuuni jaksaa lämmittää vuosikymmeniä. Suuremman halkaisijan uunissa sekä korkeammissa malleissa . Voiko pönttöuunille laittaa jonkin valmispiipun?


Suosittelemme JT-Hormin teräspiippua. Onko mahdollista tilata mittatilaustyönä tehty pönttöuuni ? Ylöjärven talossa uuden pönttöuunin paikalla oli perinteinen Porin Matti -kamiina.

Sen verran painaa tyypillinen kaksi metriä korkea uuni, jonka halkaisija on senttimetriä. Pönttöuunin korkeus määräytyy . Pertti Ansamaa kaappaa uuden kauhallisen laastia, . Rakoarina laitetaan tulipesän pohjalle jotta tuli palaa puhtaammin ja ei joka kerta tarvitse pesää tyhjentää tuhkasta, vaan tuhkaluukun kautta useamman pesällisen jälkeen. Tuhkaluukulla myös säädetään ensisijaisesti palamisilmaa. Nykyaikaisesta Tiileri Aino Lumi -pönttöuunista saat kotiisi taloudellisen ja näyttävän lämmönlähteen.


Varaavan pönttöuunin massatulitiilet ja tehokas arina takaavat markkinoiden parhaan hyötysuhteen ja pitkän lämmön luovutuksen. Tulipesän koko: 2X 3X 560mm. Sisällä tulitiilet ja tulilaasti. Runko perustiiltä ja savilaastia. Tuotteen hintaan sisältyy materiaalit, asennus ja rahti.


Nuohooja laittoi vasta 50-vuotiaan pönttöuunin käyttökieltoon. Totuus on että rintamamiestalot tehtiin aikanaan halvalla ja nopeasti, pönttöuunit edustanevat samaa ajatusta. Lämmitysteho on jopa 1m². Valitse ylläolevasta vetovalikosta. Peltisepänliike Vesa Ilomäki valmistaa perinteiset pönttöuunin kuoret käsityönä galvanoidusta pellistä tai kuparista.


Jos joku muukin innostuu muuraamaan uunia itse, niin suosittelen huolellista pohjatyötä ja vierailua kirjastoon, mistä löytyy ohjeita pönttöuunin tekemiseen.

Tässä uunissa niin ei voinut tehdä koska uunin halkaisija oli niin pieni. Eilen purin yhden pönttöuunin ja piirsin siitä purkukartan sekä valokuvasin purun. Tässä on muutama kuva purusta, jotka helpottavat hahmottamaan uunin rakennetta. Uuni on aika pieni eli hieman alle kaksi metriä korkea ja halkaisija on senttiä. Halkaisijat : Ala- ja yläosa: cm.


Asennus: Pirkanmaa, Satakunta ja Varsinais- Suomi. Löytämäni mallit painoivat tonnin luokkaa ja yli ,. Tee vanerista noin 30cm suurempi neliö kuin pönttöuunin halkaisija on. Vaneriin sitten pönttöuunin halkaisijan kokoinen reikä.


Tehdessä laitat vanerikauluksen siihen peltikuoren ylähuullokseen mihin seuraava pelti laskeutuu. Näinollen saat muodosta pyöreän ja vaneriin voit laitoihin napsia nitojalla .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit