Kakluuni lämmitys

Toinen pelleistä ilmeisesti on kesäpelti? Kumpaa peltiä tulee milloinkin pitää auki ja milloin kiinni? Miten tähtiluukku vaikuttaa lämmitykseen , milloin se pitää olla kiinni ja koska auki?


Voisiko joku kertoa ohjeet, sillä kakluunin lämmittämiseen löytyy kyllä ohjeistuksia, mutta peltien toimintaan niitä ohjeita ei . Yleisohjeet kaakeliuunin lämmitykseen. Talvi on kylmä ja elämme puulämmityksen sydänkautta. Seuraavassa video- ohjeessa esittelen, miten lämmitetään kaakeliuuni oikein, minimoiden niin päästöt ja pahanhajuinen savu ja hyödynnetään kaakeliuunin lämmönvarauskapasiteetti. En kuitenkaan ihan tajua kakluunin käyttöä talon lämmityksessä.


Kaikissa lukemissani ohjeissa sanotaan, että uuni alkaa luovuttaa lämpöä ulospäin vasta kun palaminen on päättynyt ja yläpelti on laitettu kiinni. Eli siis varastoiko kakluuni tuon kaiken polttamisesta syntyneen lämmön ja luovuttaa sen sitten . Opeteltuani kakluunin lämmitystä muutaman kuukauden ajan voisin lisätä edelliseen tekstiin pari huomiota: Poltamme uunissa nykyään puolitoista pesällistä päivässä jotta saamme uunin kunnolla lämpimäksi. Näissä malleissa on vielä kansallisromanttista vaikutusta.


Lähde: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Katso koko luettelo täältä. Huolimatta kylmistä talvista on Suomessa voinut nauttia jo parin sadan vuoden . Eräässä asunnossa kanta-Helsingissä on mahtava kakluuni. Miksi siinä on kaksi peltiä?


Uusavuttomana 6-kymppisenä googlasin ohjeita, meni yli hilseen. Ikäni olen uudemmissa taloissa uudempia tulisijoja käyttänyt, mutta näissä on pari minulle tuntematonta . Ensimmäiset kaakeliuunit olivat rakenteeltaan avoimien tulisijojen tapaan muurattuja ja niiden savukanavat johtivat suoraan piippuun. Kaunis kaakeliuuni lämmittää tupaa ja miellyttää silmää.


Nykyään niitä osataan kuitenkin jälleen arvostaa. Hiisi-laatta kaakeliuunin . Kaakeliuunit ehtivät jo kadota monesta kodista keskuslämmityksen tieltä. Kakluuni lämmittää kaupunkikodin keittiössä. Tamperelaisen keskustakodin keittiö on remontoitu ihanan rentoon tyyliin.


Ei hätää, voin vakuuttaa, että kaakeliuuni on erittäin kilpailukykyinen lämmittäjä teollisiin takkoihin verrattuna. Tiilellä, josta kakluunit muurataan, on erinomainen lämmönvaraavuus ja niin ikään huokoiset kaakelit varaavat hyvin lämpöä. Ja itse asiassa, nykyiset varaavat takat juontuvat kaakeliuuneista.


Olisiko kellään tietoa vanhan kaakeliuunin käytöstä. Lähinnä kiinnostaisi peltien toiminta, luulisin että toinen on kiertoilmalle ja toinen taas varsinainen pelti hormiin. Pellit ovat fyysisesti päällekkäin uunin yläosassa. Myös käyttövinkkejä otetaan vastaan. Auton sisätilanlämmitin on sulattamiseen hyvä, koska rauhallinen lämmitys on kaikkein tärkeintä.


Esimerkiksi hiustenkuivaaja lämmittää putken liian kuumaksi ja maalinpoistopuhallin on järkyttävän kuuma. Näillä laitteilla tekee vain lisää vahinkoa. Paras tapa suojautua vesimittarin tai putken jäätymiseltä on ennakointi.


Nyt uuni vain on siirtynyt saleista ja linnoista kansan koteihin. Kaaliuunissa on muurattu tulisija ja kuori, joka koostuu lasitetuista kuppikaakeleista. Kerralla poltetaan yleensä täysi pesällinen puita tai kaksi pesällistä. Se mousee upeasti esiin vaaleaa taustaa vasten.


Olohuoneen seinät on maalattu hiekansävyisiksi kalkkimaalilla ja lattia valkoiseksi Betoluxilla. Omakotitalon makuuhuoneen selkeälinjaista kakluunia lämmitetään. Antiikkinen kaakeliuuni on SIJOITUS, joka. Tällä hetkellä arvotaan kahden vaiheilla, joko pönttöuuni taikka kaakeliuuni.


Ja tähän tarvitsisin mielipiteitä, kumpi on parempi lämmittäjä vanhaan, vähän vetoisaan taloon? Monesta paikasta olen lukenut, että kaakeliuunia saa lämmittää sen kaksi pesällistä vuorokaudessa. Riittääkö se pitämään talon .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit