Selkäleikkauksen riskit

Potilaalle on syytä kertoa myös toimenpiteeseen liittyvistä riskeistä. Joskus käy niinkin, ettei teknisesti onnistunut leikkaus tuokaan toivottua apua. Yhdysvalloissa työskennellessäni huomasin siellä potilaan omaisten tulevan mukaan vastaanotolle, kun taas meillä Suomessa valtaosa saapuu yksin. Voimakaskaan selkäkipu ei sinänsä ole aihe leikkaushoidolle. Huolellisista ennakkovalmisteluista huolimatta kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina jälkiseuraamusten riski.


Tavallisin ongelma selkäleikkauksessa on, että leikkauksen teknisestä onnistumisesta huolimatta kivut eivät kuitenkaan poistu. Tämän riskin suuruus riippuu leikkausratkaisuun johtaneiden löydösten . Ovatko kirurgit näillä tiettyjä leikkauksia suosivilla alueilla perinteiden, leikkauskapasiteetin ja taloudellisten kannustimien takia liian hanakoita leikkaamaan? Vai ovatko kirurgit toisaalla jääneet ajastaan jälkeen?


Jo lääkäreiden on tarpeeksi vaikeaa päättää, miten menetellä selkäleikkausten kanssa. Selkäsairaus voi kuitenkin uusiutua, yleensä johonkin toiseen kohtaan selässä. Uudet tutkimukset tuolloin voivat olla tarpeen. Kotiutuminen tapahtuu samana päivänä, joten jo siirtyminen kotiin on riski ja minulle juuri tuo automatka tuntui pahalta ja muutenkin olo oli hutera, mutta tottakai halusin kotiin, kun luvan sain.


Leikkaukseen liittyvät riskit. Näissä selkäleikkauksissa rajoitukset ja niiden pituus eivät ole turhaan annettuja. Valmistautuminen leikkaukseen.


Liikuntaharjoitteita ennen ja jälkeen leikkauksen. Painonpudotus ja ravitsemus. Päihteiden käyttö ja tupakointi. Kotona selviytyminen leikkauksen jälkeen. Spinaalistenoosin leikkaushoito on vaikuttavaa.


Kotimaisen satunnaistetun vertailututkimuksen mu- kaan keskivaikean spinaalistenoosin leikkaushoito oli vaikuttavaa toimintakyvyn sekä . Sain suuren sentraalisen välilevynpullistuman selkääni pari vuotta sitten, jonka vuoksi jouduin sairaalaan. Kivut olivat järkyttävät ja lääkkeet eivät auttaneet. Silti jouduin odottamaan magneettikuvaukseen pääsyä 5vrk. Onko jollain kokemusta selkäleikkauksesta toipumisesta.


Jo järjenkin mukaan selkäleikkauksesta toipuminen vie aikaa, koska jos selkä on ollut jumissa ja kipeänä pidempään ja keho on muokkaantunut siihen tilaan niin selän pitkittynyt jäykkyys ei lähde sormia napsauttamlla vaikka kivut lähtisivätkin. Kolmantena huomiona sanoisin vielä, että leikkaus aiheittaa . Joskus on pakko leikata jopa kiireellisenä pahempien. Selkäleikkauksia joudutaan tekemään monenlaisia. Joka leikkauksessahan on riskinsä.


Mutta kyllä se tutkitaan ja sanotaan pystytäänkö . Kertokaa hyvät ihmiset miulle tyttöparalle, millanen toipumis aika on kun leikataan pari pullistumaa 4-välistä. Riskitöntä leikkausta ei ole. Aikaisempien leikkausten aiheuttamat kiinnikkeet, ylipaino ja ra- kenteelliset poikkeavuudet lisäävät riskejä.


Iän, painon, elintapojen , fyysisen suorituskyvyn ja perussairauksien aiheuttamat riskit arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Sairausloman kesto määritellään työstäsi riippuen. Tähän on vaikuttanut todennäköisesti tämmöiset vaikuttavuustutkimukset ja hoitokäytäntöjen yhtenäistäminen, mikä mielestäni onkin hyvin tärkeää, että meillä eri sairaanhoitopiirissä selkäleikkausten hoitokäytännöt yhtenäistettäisiin ja tällä tavalla optimoitaisiin oikea hoito oikeille potilaille ja oikein . Itse olin todellakin valmis ottamaan sen riskin. Kunnon taistelun jälkeen saatiin sitoomus.


Siihen tarvittiin 5:den selkä specialistin sanelu. Nyt olen taas Ortonissa hoidossa, kun tukiraudat . Kuinka pitkä hoitoaika sairaalassa? Nopeasti tehdyn leikkauksen ansiosta hän palasi töihin puolitoista kuukautta operaation jälkeen. Välilevyn pullistuma vei Sami Lindqvistilta jalat alta. Nyt tossu nousee melkein entiseen malliin.


Sähköasentaja Sami Lindqvist, 3 makaa taju kankaalla leikkauspöydällä. Oletko menossa leikkaukseen? Jonossa ei tule aika pitkäksi, kun valmistaudut tulevaan.


Se kannattaa: riskit pienenevät ja toipuminen sujuu nopeammin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit