Takan muuraus piirustukset

Tältä sivulta löydät ohjeet tyypillisten tulisijojen muuraukseen. Ohjeiden lisäksi tiedostosta löytyy lista tarvittavista. Kuorettoman takan muuraaminen vaatii ääretöntä huolellisuutta rakenteiden suhteen,ja tietoa.


Lataa ohje (PDF), Puuliesi Lataa ohje (PDF), Puuliesi . Kunnon lämmitykset osoittavat sen miten.

Tosin olivat sen kokoisia etten löytänyt itselleni sopivaa joten tein piirustukset itse (olivat liian isoja tai pieniä). Yläpalotilan ja kesäröörin jätin pois. Ajatuksena olisi kokeilla muurata pinnoitettavaksi tuleva takka - leivinuuniyhdistelmä, jossa luukut eripuolilla.


Leivinuunin luukun kiinnitys 15. Välimuistissa Samankaltaisia 11. Mitään ihmekrumeluureja ei ole tarkoitus laittaa-ehkä vaan pieni hylly sinne luukun yläpuolelle kynttilälyhyjä varten.


Toki jos läheltä Orimattilaa löytyy joku kerholainen,joka haluaa muurata tuon minun puolestani,niin voin antaa työn . Kun suuluukut ja kesäpelti suljetaan, pakotetaan savukaasut kulkemaan poskikanavia myöten alakautta hormiín, jolloin takka toimii läntmitysuunina.

Vakitnisiin asuntoihin rakennettaviin varaa viin takkoihin voidaan muurata erillinen kuori- niuuraus. Tällöin puhutaan kuoritakasta. Minusta juurikin tuon kirjan mukaan me tehtiin pari takkaa. Pikkutakka ja nurkkatakka.


Molemmissa yläliittymä myös muutettu alaliittymäksi ja kesäpelti poistettu piirustuksista. Teko-ohjeet seuraavista tulisijoista. Tulisijojen käyttö ja huolto. Yläliittymätakka Kaakeloitu . Laatoitus alkaa takan kohdalla alimmasta varvista.


Perinteisesti laatat kiinnitetään aina laastilla seiniin, takan laatoituksessa laastia ei ole käytetty enää vuosiin. Nykyään laatat kiinnitetään erikoisliimoilla. Näin saadaan estettyä lämpöliikkeestä tapahtuva laattojen halkeaminen, uuni saa elää rauhassa . Kastellin rakentajatukun kautta (kastellin talopaketin ostajien oma tukkukauppa) olisi saanut todella halvalla perinteisen takan. Kuitenkaan Kastellitukun tarjoama takka ei miellyttänyt meidän silmää ja siitä puuttui tärkein ominaisuus, eli ulkopuolen laatta.


Olen nimittäin nähnyt niin monessa kohteessa miltä . Takka -leivinuunin lämpösydän on tehokas, varaava tulisija, johon on yhdistetty pieni leivinuuni, joka esilämpiää. Tämän jälkeen elementit kootaan takkasydämeksi oheisen piirustuksen mukaisesti ja.

Avotakka oli huomattavasti kevyempi ja jonkin verran pienempi kuin tämä uusi varaava malli. Otsolaan päätettiin hankkia kaakelitulisija. Kaikkien uunien kaakelit tehdään juuri kyseistä uunia varten.


Kermansavi-uunien osat ovat aitoa kotimaista käsityötä. Saumaus on kuulemma hankalaa hommaa jälkikäteen, niin saumat kannattaa jättää muurauslaastin väriseksi tai sitten muurata värillisellä laastilla. Siihen pohjan valuun ja sen tarkistamiseen, mitä siellä on, katso ensin vanhoista piirustuksista ja työselostuksista. Numerot näyttää tulevan takkaan aina päälle päin, eli takka lienee ensin koottu tehtaalla, ja sitten numeroitu koontivaiheessa, ja lopuksi pakattu kuljetuslavalle.


Tiilerin takan piirustukset , eli kuvat kerroksittain paperilla. Kerroksia on yhteensä kpl ulkokuoressa. Sisäosissa vähän vähemmän. Katotaan mitä möhkäleen sisältä löytyy?


Nyt mietitään lähdetäänkö palauttamaan vanha uuni käyttöön vai tehdäänkö pieniä muutoksia. Lähettänyt Jaakko Moilanen klo 0.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto