Kaivon rakentaminen lähteeseen

Voiko lähdettä hyödyntää veden hankinnassa? Luonnontilaisen lähteen tilaa ei saa vaarantaa eli esim. Rajoituksia asettavat muun muassa vesi- ja metsälaki. Lähteen käyttöönottoa suunniteltaessa tulee aina ottaa yhteyttä alueelliseen ELY-keskukseen.


Liittyminen yleiseen vesijohtoverkostoonkin voi olla. Kaivoa sijoitettaessa on .

Tämä voidaan estää rakentamalla kaivon yläosa riittävästi maanpinnan yläpuolelle ja muotoilemalla kaivon ympäristö siten, että sadevedet valuvat kaivosta poispäin. Parhaita rengaskaivon paikkoja ovat rinteiden alaosat, missä pohjavesi purkautuu lähteinä tai sitä tihkuu soille, puroihin, jokiin tai järviin. Meillä on mökillä Etelä-Savossa kaksirenkainen kaivo. Omistan käyttöoikeuden viereisen tilan lähteeseen , mutta vesi saastui uuden naapurin muuttaessa lähdettä ja myös ympäristöolosuhteiden muuttuessa. Nokian kunnan verkosto) . Jos kasvillisuus on rehevää, vettä on luultavasti maassa runsaasti.


Varmin kaivon paikka on maasta pulppuavan lähteen kohdalla. Jos on naapureita, joilla on rengaskaivo, kannattaa kysellä kuinka vesi on riittänyt, ohjeistaa Harri Mäkelä.

Jos puhutaan perinteisestä rengaskaivosta, täytyy lähteä liikkeelle . Lähteet ovat pohja- tai orsiveden purkautumispaikkoja, joissa vesi ohjautuu keskittyneesti joko vesistön pohjalle tai maanpinnalle. Orsivesi on varsinaisen pohjaveden pinnan yläpuolella. Ne yksityiset taloudet, jotka eivät ole vesilaitosten vedenjakelun piirissä, saavat talousvetensä pääasiassa rengas- tai porakaivoista. Lähdekaivoja on huomattavasti vähemmän ja nykyisin kaivon rakentaminen luonnontilaiseen lähteeseen ei ole enää sallittua.


Estänee kaivon rakentamisen ? Mistäpä sitä tietää, onko . Tarkista kaivosi kunto vuosittain ja puhdista tarvittaessa liettynyt kaivon pohja. Tutkituta kaivosi veden laatu kolmen vuoden välein, vaikka. Neuvoja kaivon rakentamiseen tai vanhan kaivon kunnostamiseen. Maanomistajalla on oikeus rakentaa kaivo omalle maalle.


Rakentamista voivat rajoittaa myös esimerkiksi pohjaveden ja luon- nontilaisen lähteen. Rengaskaivo eli kuilukaivo. Tämä perinteinen kaivotyyppi valmistetaan betonirenkaista tai valetaan paikan päällä. Vanhat kaivot voivat olla tehtyjä myös ympyrän muotoon ladotuista kivistä.


Tarvittava kaivon syvyys riippuu alimman pohjaveden . Jos pohjavesi on liian syvällä rengaskaivon rakentamiselle , voidaan rakentaa porakaivo. Nykyään rakentaminen luonnontilaiseen lähteeseen on kielletty, koska ne kuuluvat lain- säädännön suojelun piiriin.

Ennen kuin kaivoa ryhdytään rakentamaan, pitää sille valita hyvä paikka ja päättää, millai- sen kaivon rakentaa. Entisaikoina ja joissain maissa vielä nyky- äänkin on olemassa tietty ammattikunta: kaivonpaikan etsijät. Nämä henkilöt olivat suuresti arvostettuja henkilöitä, jotka joi- denkin mielestä maagisilla voimillaan pys- tyivät sanomaan veden virtauman . Putkeen ruuvataan tarvittaessa jatkoputkia ja lopuksi Motonetin parin kympin käsipumppu, jolloin kaivo on valmis.


Tuollainen metrin putkikaivo ei tuota kovinkaan paljon vettä jollei sitä työnnä järveen tai lähteeseen , niihin taas kelpaa halvempikin putki. Metrin syvyisen kuopan kaivaa . Hyvän kaivon ominaisuudet. Rinteiden alaosat, missä pohjavesi purkautuu lähteinä tai sitä tihkuu soille, puroihin tai järviin. Hiekka- ja soramaat, jossa pohjavettä on runsaasti ja. Jos suunnittelet kaivon rakentamista , kysy neuvoa kunnasta!


Haja-asutuksen vesihuollon . Kun kaivotyyppi on oikein valittu ja kaivon sijaintikin otollinen, vesi riittää yleensä useamman talouden yhtäaikaiseen käyttöön. Esimerkiksi naapurit voivatkin rakennuttaa keskenään vaikka yhteisen kaivon. Parhaita paikkoja perinteiselle rengaskaivolle ovat rinteiden alaosat, missä pohjavesi purkautuu lähteinä tai sitä tihkuu kosteikoille. Jos tämä ei ole mahdollista, eikä omalta maalta löydy kunnollista kaivonpaikkaa, kannattaa harkita naapureiden kanssa yhteisen kaivon rakentamista. Desinfiointi tuhoaa kaivon luonnollisen, tarpeellisen bakteerikannan , joten desinfiointitarvetta pesun jälkeen on syytä harkita.


Kallioporakaivon pesu ja. Tämä kohta suoritetaan vain, jos kaivosta lähtee vesijohto rakennukseen! Käynnistetään pumppu ja .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit