Kutina ja kirvely ulkosynnyttimissä

Ulkosynnyttimien kutina on sangen tavallinen oire. Kutina aiheuttaa epämukavuutta, huolta ja joskus turhaakin ahdistusta. Ei ole yllättävää, että ulkosynnyttimissä on erilaisia oireita, kutinan lisäksi esimerkiksi kirvelyä ja . Kutina alapäässä laitetaan usein hiivatulehduksen piikkiin.


Ennen kuin turvaudut hiivalääkkeisiin, paikallista, missä kutina tai kirvely ilmenee.

Sytolyysi muuttaa emätineritteen ajoittain happamaksi, mikä aiheuttaa lievää polttelua ulkosynnyttimissä. Pieni määrä paikallisestrogeenia . Kun alapäässä kutisee ja kirvelee , tulee helposti mieleen, että nyt kyseessä on jotain vakavaa. Kaikki intiimialueen vaivat eivät tarkoita tulehdusta tai seksitautia. Syy kutinaan saattaa olla vaikka pesuaineissa.


Ei tarvitse pelätä pahinta, jos alapää kutisee tai kirvelee – kyseessä ei aina välttämättä ole . Tiedän ei saisi - ja nyt on pakko yrittää olla ilman. Olen ennenkin huomannut tämän että tutkimuksen jälkeen kirvelee , polttaa ja kutiaa.

Alapään polttelu ja kutina 16. Lisää tuloksia kohteesta keskustelu. Hoito on kuitenkin yksinkertaista: kuivat limakalvot kaipaavat vesipesua ja rasvausta. Kuivien limakalvojen aiheuttamaa alapään kutina ja kirvely sekoitetaan helposti hiivatulehdukseen. Limakalvokuivuus ei kuitenkaan aiheuta kokkareista . KUTINAA , KIRVELYÄ VAI PISTELYÄ?


Siihen liittyy usein vaaleaa, hieman kokkareista ja makeahkon hajuista valkovuotoa. Hiivatulehdus on tavallisin syy. Kun valkovuoto valuu ulkosynnyttimiin , myös ne voivat alkaa kutista.


Sukupuolitauti aiheuttaa kutinaa vain harvoin. Ainoa poikkeus on herpes, ja sekin oireilee pikemminkin kirvelynä. Ehkäisypillereiden käyttäminen muuttaa emättimen pH-arvoa. Sen myös näkee rakkuloina. Tästä voi seurata kutinaa.


Pillerit voivat myös ohentaa ja kuivattaa limakalvoja, mikä altistaa kutinalle. Syitä alapään kutinaan voi olla monia: Herkkä iho ja limakalvot voivat ärtyä hankaavista vaatteista, esimerkiksi stringeistä tai tiukoista farkuista.

Keinokuituiset alusvaatteet voivat hautoa ihoa ja aiheuttaa kutinaa. Myös hajustetut ja valkaistut kuukautissuojat ja pikkuhousunsuojat saattavat aiheuttaa kutinaa ja ärsyttää ihoa. Mulla hoidettiin kutinaa , kirvelyä , haavaumia ja valkovuotoa vuoden verran hiivalääkkeillä, kun epäiltiin hiivaa.


Koska hiivaa ei tutkimuksissa todettu ja emättimen maitohappopitoisuus oli loistava, päädyttiin sytolyysi-dignoosiin. Sytolyysi oireilee kuten hiiva mutta emättimen ph on hapan ja tuo happamuus . Tavallisimpia ulkosynnyttimien alueella olevia ihottumia ovat valkojäkälä, punajäkälä sekä psoriasis. Valkojäkälää tavataan tyypillisesti – 60-vuotiailla naisilla, mutta sitä saattaa esiintyä myös nuorilla tytöillä. Miehillä ihottuma ilmenee useimmiten vaaleina läiskinä siittimessä. Samoihin aikoihin voi sitten olla tuota kirvelyä virtsaputken suulla.


Se kutina ei ole mitenkään sietämätöntä, sellaista vain, että sen huomaa välillä. Olen menossa gynelle lähiaikoina, kysyn häneltä. Nehän eivät välttämättä koskaan . Minulla ei ole muita oireita kuin kaamea kutina ulkosynnyttimissä. Mutta se ulkosynnyttimien kutina ja kuivuminen on aivan kauheaa! Mistä silloin voi olla kyse?


Epänormaali valkovuoto taas saattaa viitata myös bakteerin aiheuttamaan tulehdukseen. Kutina ja kirvely ovat esimerkiksi myös emättimen kuivien limakalvojen tai sukupuolitautien tavallinen oire. Etenkin alle 16-vuotiaiden tyttöjen ja yli 60-vuotiaiden naisten olisi hyvä aloittaa hiivatulehduksen hoito . Eli kutinaa ei ilmene sisäsynnyttimillä eikä emättimessä, valkovuoto melko runsasta mutta ei haise eikä ole kokkareista.


Minulla on nyt parin viimeisimmän kierron aikana ilmennyt kummallista ja erittäin epämiellyttävää kutinaa alapäässä kuukautisten aikaan. Moi, minulla oli ennen menkaat alkamista kirvelyä emätimesessä ja epämiellyttävää alapäässä kuukautisen aikana mitähön se mahtaa olla? Lisääntynyt valkovuoto, kutina ja kirvely ovat yleisiä oireita, jotka voivat liittyä ulkosynnyttimien tai emättimen tulehdukseen, mutta oireisiin on monia muitakin syitä. Hyvä intiimialueen hygienia on tärkeää, mutta liiallinen pesu ja erityisesti saippuan käyttö kuivattavat ihoa ja limakalvoja. Kutina , kirvely , runsaalta tuntuva vuoto ja alapään ärsytys eivät aina johdu sukupuolitaudeista tai mistään vakavammista ongelmista.


Usein on hyvä käydä lääkärillä, mutta pienempiä vaivoja voi koettaa hoitaa myös itse. Syyt voivat nimittäin olla hyvinkin yksinkertaisia ja ongelmat helposti korjattavissa. Vaiva on ulkosynnyttimissä , ei emättimessä. Kahdella erittäin kokeneella gynellä olen käynyt, eivät osanneet sanoa, mitä voisi olla. Murrosiässä estrogeeni alkaa ”vahvistaa” ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvoja, häpyhuulet kasvavat.


Prepuberteetissä ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvo alttiimpi hankaukselle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit