Tietoimitus korvaukset

Korvaukset levinneestä tiealueesta vs. Yleisenä periaatteena voitaneen pitää, että tie ei saisi siirtyä yli sijaansa ilman yksityis- tietoimituksessa suoritettavaa tieoikeuden siirtoa. Tietoimituksen kustannuksista vastaa yleensä hakija tai tiekunta. Mainitse hakemuksessa, maksetaanko rasitteen perustamisesta korvausta.


Suullinen lupahan ei sido seuraavaa omistajaa, vaan virallistaakseen tien pitäisi tehdä tietoimitus. Jokaiselle tontille pitää olla oma tiensä. Luovuttajana yksi maanomistaja (allekirjoittanut), oikeuden saajina tontinomistajaa, ei korvauksia , kunkin tien pituus n. Kaadettavat puut kuuluvat (ellei muuta sovita) maanomistajalle.


Maanmittari viimekädessä määrittää korvauksen määrän, mutta osapuolten kohtuulliseksi katsottava sopimus on ensisijainen. Eikä tietoimitus sinänsä ole välttämätön, jolloin kyseessä ns. Mutta osapuolten keskinäinen sopimus . Maastokatselmustiedot ovat perusteina korvausten määrittämiselle. Myös omaisuudelle aiheutuneet vahingot ja haitat korvataan. Jos tien rakentaminen vaikeuttaa kiinteistön käyttöä, voidaan tietoimituksessa haitan.


KORVAUKSISTA ON PÄÄTETTÄVÄ VIRAN PUOLESTA q. Nautinta-, rasite- ja muun käyttöoikeuden haltijalla on oikeus korvaukseen edunmenetyksensä osalta. Mikäli tietoimitus suoritetaan tiekunnan hoidossa olevalla tien osalla voi kustannukset tulla määrättäväksi myös tiekunnalle. Asianosaisilla on oikeus sopia korvauksesta (YksTL a §). Lisäksi maksu sisältää korvauksen muusta asian käsittelyyn liittyvästä viranomaisen toimenpiteestä, jollei siitä perittävästä maksusta tai kustannusten korvauksesta säädetä . Jos määräala sijoittuu asemakaava- alueelle, on kulkuyhteyttä varten perustettava rasiteoikeus, mikäli määräala ei sijoitu katuun. Mökkitien osalta tuo korvaus toisen maalle tulevasta tiestä ilmeisestikin määräytyy jonkun olemassaolevan.


Maanmittaustoimistosta ei ollut kuulemma löytynyt mitään tieoikeutta palstalle. Joten kysymys kuuluu:Miten menetellä? Käsittääkseni on hommattava tietoimitus. Onko kokemuksia kuluista? Pitääkö maksaa myös korvauksia maasta naapurille,jonka maan läpi tie tulisi?


Tien rakentamista varten tarvittavasta maa-alasta, tien aiheuttamista kiertohaitoista tai muista haitoista ja mahdollisista vahingoista maksettavat korvaukset ratkaistaan Maan- mittauslaitoksen suorittamassa tietoimituksessa. Jos tietoimitus on tullut vireille momentin jonkin kohdan perusteella, voidaan toimituksessa ratkaista myös muut kyseistä tietä koskevat, tietoimituksessa ratkaistavat asiat. Tässä ohjeessa käsitellään sellaisten korvausten verotusta, joita saadaan kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastamisesta annetun lain. Maantietoimituksen korvausten maksatuksen ohjeistus on uudistettu vastaamaan nykyistä.


Maanmittauslaitoksen JAKO-tietojärjestelmän tuottamaa maksatustiedostoa ja Tiehallinnon MAHA - ohjelmaa. Olemme osallistuneet tien auraukseen ja kunnassapitoon ”naapurimme” kanssa. Yksityistien maanomistajan pankkiyhteystietoja tarvitaan, jos tien käyttäjät määrätään maksamaan hänelle korvauksia. TIETO-yhteistyön vanha ja uusi toimintamalli den asennemuutosta, joka paikoin saattaa vielä olla kesken. Muutosprosessi on eden.


Tietarkoituksiin tarvittavasta maasta, purettavista rakennuksista ja laitteista, laitteiden siirroista sekä mahdollisista haitoista ja vahingoista maksettavat korvaukset ratkaistaan pääosin tietoimituksessa. Tien suunnittelun ja rakentamisen aikana synty- neistä vahingoista maksetaan korvaukset välittö-. Venevalkaman lähestymisväylä on siirrettävä päätöksen liitteenä olevassa asema- piirroksessa osoitetulle väyläalueelle (kokonaisleveys metriä), mihin .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto