Tiiliuunin maalaus

Onko takka tai saunamuuri nokitahroissa, miellyttääkö muurin pintaväri silmää? Vaalea muuri raikastaa koko tilan ilmeen. Maalilinjan vinkeillä uudistat takan tai saunamuurin uuteen uskoon. Takka maalattiin Tikkurilan Muuri-maalilla.


Lyhyesti: Mikä olisi sellainen maali, joka kestää kuumuutta leivinuunin tiilipinnassa? Pidemmästi: Leivinuuni lämpiää niin kuumaksi, ettei siinä kättä pidä. Haluaisin maalata uunin jollain ruskealla, niin siinä ei näkyisi niin savujäljet. Nykyisin siinä on savujälkiä ja ne haittaa, kun muuten tuli keittiö uusittua . Maalailin tuossa muutama viikko takaperin meidän leivinuunin.


En yhtään tykänny sen väristä ja jo viime talvena ehdotin maalausta. Tuo komeempi osapuoli ei tuntunut oikeen lämpenevän ajatukselle ja vastaus olikin aina, että ei sitä nyt voi maalata kun sitä lämmitetään. Ihan kiva tuo pinnoitettukin, mutta helpommalla pääsisin jos vetelisin sudilla ;) Ja voihan sen pinnoittaa myöhemmin, jos tuntuu, että maalaus oli virhe. Pitäisi vaan saada tähän ahtaaseen luukkuun tilan tuntua, kun tuo tumma punatiilitakka pimentää koko olkkarin. Takka voidaan maalata uuteen sävyyn, jos vanha sävy ei enää miellytä.


Muuri- maali antaa uuden sävyn sinunkin takallesi. Niiden maalaus onnistuu, kunhan pohjatyöt tehdään huolella ja hommaan valitaan oikean laatuinen maali. Varsinkin uunin luukun ja nokiluukkujen lähellä olevat tiilet voivat olla erityisen puhdistuksen tarpeessa. Noki, rasva ja muu lika pestään pois liuotinaineella, jolla saadaan samalla tarttuvuutta tiilen pintaan.


Viime syksynä tähän taloon saatiin vihdoinkin puuhella. Talon kaikki alkuperäiset uunit oli purettu joskus 80-luvulla ja jäljellä oli ainoastaan vinot vahvisteet lattiassa. Hella jäi silloin hieman vaiheeseen ja nyt vihdoinkin sain jostain energiaa jatkaa projektia. Kaivoin kellarista jostain . Aiheeseen tiiliuunin maalaus liittyvät haut.


Laastin voi levittää esimerkiksi telalla, harjalla tai sudilla. Kaikista jää erilainen kuvio. Kuvioinnissa voi käyttää vaikka piparkakkumuottia, jonka avulla takkaan saa painettua tekstejä ja kuvioita.


Helmi, valkoisella maalilla? Sehän on paljon kestävämpää kun seinämaali ja tarttuu siis seiniin ja SAA laittaa seiniin, pysyy kyllä. Löytyykö masinisteista muurareita tai vast tietäjiä? Poltetuista punatiilistä ( tummanpunaisista hyvin sileäpintaisista) muurattu leivinuuni on jokseenkin tumma mörkö tuvan nurkassa joten vaimo päätti että se tarvitsee saada valkoiseksi.


Otin aikalisän ja sanoin kysyväni ohjeet viisammilta. Takan maalaus aloitettu ja amatöörimoka! Tässäpä ensimmäisen kierroksen jälkeen takan pinta kuivumassa.


Kuva otettu heti maalaamisen jälkeen kun pinta on vielä kostea. Jos kellastuminen häiritsee, voi uunin maalata nykyaikaisilla kalustemaaleillakin, Koskinen lisää. Mikä tahansa maali ei sovellu pinnastaan kuumenevan tulisijan päälle, mutta erikoisaineita on hyvin saatavilla, kuten tiili- ja rappauspinnoille soveltuva silikaattimaali.


Myös uuninluukun kuluneet metalliosat . Kysymys: Rapatun takan maalaus. Tärkeätä on että pinnoite on kiinni alustassaan, pinnan tasaisuus vaikuttaa maalaus tapaan ja välineisiin. Maalataan ilmeisesti tulenkestomaaleilla, mutta millä voi . Mun tutun ok-talossa on maalattu takka ja on oikein hyvännäköinen. Se ei ole maalannut sitä itse, vaan takka oli maalattu jo silloin vuotta sitten, kun tää tuttu osti talon. Kannattais varmaan kysyä esim.


Tikkurilan maalilinjalta eli puhelinnumerosta, jonka Tikkurila Oy pitää yllä. Täyshimmeä Muuri on vesiohenteinen ja se antaa uusille ja vanhoille takoille sekä sauna- ja palomuureille näyttävän karhean pinnan. Tulisijan pinta: maalaus , rappaus, kaakelit.


Metalliosat: suuluukut, pellit. Yleisimpiä vaurioita tulisijoissa ovat särkynyt tulipe- sän luukku, auenneet saumat tai halkeamat tulipesässä, uunin ulkokuoressa tai savupiipussa sekä epätiivis liit- tyminen hormiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto