Saako takan muurata itse

Mulla on tuommoinen vanha (-luvulta) oleva tiilikeskuksen muurausohje kirja, siitä näkee usean varaavan takan halutun rakenteen yläpalo tiloineen ja sivukanavineen. Koska takan muoto on harvinainen, valmista . En löytänyt tuoreinta tietoa asiasta, miten tämä mahtaa olla tänä päivänä? Uskaltakaa ihmiset muurata uuni itse ! Olen muurannut itse leivinuunin noilla Tiilerin ohjeilla, ja siellä oli tiilikerroskuvissa muutama paha virhe!

Mistä löytyisi uunin muuraukseen ohjeita ja tarkat piirustukset työvaiheista? Saisi olla mielellään ilmaisia netissä tai sitten jos löytyisi joku tilattava kirja niin sekin kävisi. Saako tavantallaaja itse muurata uunin vai vaaditaanko siihen jotakin lupia?


Lataa ohje (PDF), Puuliesi Lataa ohje (PDF), Puuliesi . Meillä muurattiin takka ja leivinuuni sekä 2-reikäinen 7m piippu kahdessa viikossa. Laatta oli vahvennettu siten, että styroxit korvattiin foamilla siltä kohtaa ja rautaa oli enempi. Takan kytkentä muurattuun savupiippuun 12.


Välimuistissa Samankaltaisia 11.

Ennen näitä ohjeita sai ilmaiseksi soittamalla Optirocin asiakaspalveluun, mutta en tiedä saako nykyään. Kolmessa uunissa olen ollut muurarin vänkärinä, mutta enpä ole vielä uskaltanut itse tehdä. Pitäis käydä ensin naapurissa . Sitä olen ihmetellyt mitä olen netistä koittanut hakea tietoa takan muuraamisesta niin yleensä ensimmäinen kommentti on ollut että ei kannata tilaa oikea muurari muuten menee.


Itse en ainakaan omissa tekeleissä ole huomannut että toispuoleinen hormiliitos aiheuttaisi uunin epätasaista lämpenemistä. Mikäli harkitsee itse muurata tulisijaa, kannattaa kysellä noista Tulisijatietoryhmän firmoilta, tiedä vaikka olisi jäänyt muutama kappale muurausopasta hyllylle. Jos laastikauha pysyy kourassa, noudattaa ohjeita, ettei jätä varvia väliin tai muuraa tuplana, niin kuka hyvänsä saa toimivan uunin aikaiseksi. Ennen muurattiin myös tulipesä savilaastilla, kun muuta ei ollut.


Koska saumat olivat paksuja, tuli syövytti laastia ja tiilet lohkeilivat. Tiilien vaihtaminen on liian vaikeaa , mutta saumojen korjaus onnistuu amatööriltäkin. Ollaan vasta aloittamassa rakennusprojektia, lupahakemukset on jo sisällä, mutta miten tuo takan tilaus käytännössä tehdään?


Entä onnistuuko muuraus omin. Varaava takka , paloturvallisuus. Itse muuraamista en suosittele myöskään, jos ei kokemusta. Paloturvallisuus yms muut asiat! Myös kiukaan voi muurata itse.

Muuratun tulisijan käyttöönotto. Olen miettinyt ryhtyväni hommaan monitoimityökalulla, jolla pääsisi tarpeeksi lähelle sisänurkkaa tarkasti ilman, että tulee sohitua itse takkaluukkua pilalle. Takan pinnan tasoittaminen työsuorituksena ei ole vaikeata henkilölle joka osaa rapata tai muurata.


Rakennuslupa asukkaan on hankittava itse. Mutta mitä takan asentaminen vaatii ? Uudistalossa paras ajankohta on asentaa takka , kun lattiavalu on kuivunut, seinät on joko pohjamaalattu tai täysin maalattu, mutta lattiapinnotteita ei ole vielä asennettu. Hormi rakennetaan jo aikaisemmin paikoilleen. Monet vanhojenkin kerrostalojen takoista on ajan saatossa saatettu myös vähäisen käytön tai tilan puutteen vuoksi purkaa pois – piipun kuitenkin jäädessä vielä paikoilleen. Lue lisää muuratuista savupiipuista.


Mitä vanhan takan ja piipun uudelleen käyttö vaatii? Paikalla teräksestä rakennettu savupiippu pääasiassa teräsputkista ja lämmöneristeestä paikalla rakennettu savupiippu. Yhdestä tai useammasta savuhormista rakennettu piippu, johon liittyviin tulisijoihin viety . Jos muurattu tiilipiippu ei ole priimakunnossa, sen voi korjata esimerkiksi pinnoittamalla, uudella sisäpiipulla tai vaihtamalla kokonaan uuteen.


VANHA takka pitää myös purkaa. Jos on kätevä ja haluaa säästää, sen voi tehdä itse. Purkujätteen kuljetus ulos on likaista ja raskasta. Vanha takka on tiilestä muurattu , mutta juuri muuta siitä en osaa sanoa.


Osta kaikki valmiina, älä tee itse mitään mutta siinä tapauksessa toivotaan ohjeita miten varmistaa se että saa mitä haluaa ja väistää ne kuuluisat suden kuopat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto