Mehiläisvaha puun käsittelyyn

Luonnonmukainen puunkäsittely myrkyttömällä tuotteella kuivissa sisätiloissa. Sopii tuotteille, jotka joutuvat kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa. Varmista että käsiteltävä pinta on puhdas.


Poista tarvittaessa vanha pintakäsittely Huonekalujen puhdistusaineella tai Stripper . Levitä puupuhtaalle tai Nostalgia esikäsittelyaineella puhdistetulle pinnalle ja annan imeytyä min.

Viimeistele pinta hankaamalla sitä puun syiden suuntaisesti . Päädyin käsittelemään yhden vanhan projektin pellavaöljyllä. Seuraavaksi kiinnostaisi vahata se kuumalla mehiläisvahalla , mutta miten se onnistuisi helposti? Vaha yli asteiseksi kattilassa, loraus puun pintaan ja äkkiä rätillä hinkkaamaan?


Vai toimisiko silitysrauta niin kuin suksien voitelussakin? Mikä öljy mehiläisvahan lisäksi? Tiskialtaan päälle leikkuulauta, mikä puulaji ja mikä.

Koska mehiläisvaha on hauras ja pehmeä, sitä tulisi käyttää ainoastaan kohteissa, jotka eivät vaadi kulutuskestävyyttä. Vaha imeytyy puun sisään aikaansaaden kiiltävän pinnan. Yleisimmät puun pintakäsittelyssä käytetyt vahat ovat mehiläisvaha ja karnaubavaha.


Kulutuskestävyys paranee, jos mehiläisvahaan sekoitetaan pellavaöljyä. Työtila kannattaa imuroida aina yhden työvaiheen jälkeen ja käsittelyn kuivuessa on syytä välttää pölyä nostattavaa liikkumista ja puuhastelua. Perinteisin vaihtoehto on kirkas mehiläisvaha.


Vesiohenteinen lakka kuivuu nopeammin ja on sävyttämättömänä väritön säilyttäen lakattavan puun sävyn. Kylmäpuristettu kiihdytetty pellavaöljy kuivuu hitaasti ehkä noin parissa päivässä imeytyen syvälle puun sisälle. Kiinanpuuöljy kuivuu taas todella nopeasti, joten . Tein mehiläisvahasta vesihauteessa tärpätin kanssa seoksen. Itse en käyttäisi ruokaöljyä kovinkaan helposti puun suojaukseen, härskiintymisriskin vuoksi.


Puupurkki on kumminkin niin kulahtanut että sille pitäis tehdä jotain. Olisko viisainta pestä se, antaa kuivua vaikka saunassa ja sitten käsitellä mehiläisvahalla. En tiedä mitä tää vaha on, enkä sitä miten sitä laitetaan (ja mistä sitä oikeesti saa ja mihin hintaan) joten olisinkin kovin onnellinen jos joku mua . Se soveltuu uudelle tai vanhalle puulle, petsin, lakan ja maalin päälle.


Mehiläisvaha on vanhin tunnetuista luonnonvahoista.

Sisältää erittäin korkealaatuista mehiläisvahaa. Kuivumisaika 2h, levittäminen teräsvillalla tai trasselilla. Riittoisuus litra = 12m², työvälineiden puhdistus huonekalujen puhdistusaineella. Sitten kun kuksa on keitetty, ja se on jäähtynyt ja suola kiteytynyt puun syihin, niin suoritetaan viimeistelyhionta hienolla hiekkapaperilla.


Samoin vaihtelevat saa- tavuus puusepänpuuna sekä levinneisyys. Suomessa, esimerkiksi tammi ja saarni kas- vavat vain Etelä-Suomessa. Lämpökäsittelyssä puun lujuus heikke- nee, mikä voi. Puun saatavuus rajoittaa.


Mitä voisi tehdä mehiläisvahalla ? Olisiko sille jotain käyttöä puuveneessä ? Löysin kierrätyspaikasta siistin pussin, jossa on sisällä varmaan noin kilon pala mehiläisvahaa. Eikö jossain purjeenompelussa vedetty aikoinaan lanka mehiläisvahan läpi? Entä puun , esim huonekalun käsittelyssä ? Höylän jäljiltä muodostuu puun pinnalle pintajännite, joka estää käsittelyaineiden imeytymistä, sen vuoksi olisi höylätyn puun pinta aina hiottava rikki.


Ainutlaatuisen valmistusmenetelmänsä ansiosta vahaa voidaan käyttää sellaisenaan kaikkeen puun pintakäsittelyyn sisätiloissa. Liitukittiä kysytään niin usein, että kirjoitetaan nyt sitten siitä juttu. Kitti tehdään sekoittamalla liitujauhoa tilkkaan pellavaöljyä tai vernissaa, kunnes saadaan kova, kiinteä kitti. Pellavaöljyä käytetään kittiin joka tulee esim. Vahatun pinnan uudelleen käsittely ei onnistu kunnolla kuin vahalla.


Voipi olla helpompi vaihtaa koko taso uuteen ja käsitellä se sitten vaikkapa öljyllä. Paras tulos tulee, jos kansi ensin öljytään ja sitten vahataan, koska kerros pehmeää mehiläisvahaa kuluu pois ja kun alla on vain paljas puu , niin se . Ulkokäytössä pellavaöljyyn voidaan lisätä öljyyn sekoittuvaa peruskyllästettä homeen estämiseksi. Ennen puun käsittelyä pellavaöljyllä home poistetaan tarvittaessa GVK ulkopesulla. Käy lisäksi eläinten tassuväleihin, estämään lumen paakkuuntumista.


Nahkankäsittelyohje: Ota puuvillakankaaseen vahaa ja hiero tasaisen ohut kerros pintaan. Tuote on täysin luonnonmukainen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto