Kellarin oven rakentaminen

Joskus ei riitä, että ostaa vakiomittaisen oven ja sahaa hieman sen alareunasta pois. Jos oviaukko on hyvin matala tai kapea, oven joutuu rakentamaan. Roudan torjumiseksi kellarin oven edusta sekä myös eteisen lattia on eristettävä routalevyillä.


Kellarin lattiaa ei eristetä. Periaatteessa lattian tulisi olla kosteutta läpäisevää soraa. Mukavuuden vuoksi sen päälle voi latoa irrallisia tiiliä tai betonilaattoja.

Myös sileitä maakiviä voi käyttää päällysteenä, joka siis . Jos maakellarin rakentaminen on vireillä, kannattaa käydä kylättelemässä pihoilla, joissa kellari on jo käytössä, ja kysellä kokemuksia. Kaikki maakellarit ovat yksilöitä, joiden ominaisuudet vaihtelevat rakenteen, maaperän ja sijoituspaikan mukaan. On hyvä, jos kellarin oven suunta on pohjoiseen. Maakellari on ihanteellinen elintarvikkeiden säilytyspaikka.


Ainakin oven edusta on hyvä myös routaeristää. Ennekin kosteutta oli ovessa jonkin verran, mutta nyt sitä on valtavasti. Nämä sekä oven pinta maalattiin Tikkurilan Valtti kaluste- ja terassiöljyllä, värinä kelonharmaa.


Enää pitäisi valaa kynnys, riteliköiden reikiin laittaa putkea, rakentaa sisäpuoli kuntoon.

Idean on siis tehdä lapio kaivuuna kellariin ovi ja tietty portaat. Ensin seinän valu, jonka jälkeen muotin rakentaminen ja portaiden valu. Jos rakennuspaikka on erityisen kostea, salaojitus on tehtävä myös lattian alle. Oven edusta on routaeristettävä, jotta pakkanen ei pääse kellariin.


Ovien on oltava lämpöeristettyjä. Valmistamme itse kellarin olosuhteisiin sopivat puuovet, joissa turpoamisen aiheuttama ongelma on ratkaistu tekemällä oven karmin kynte normaalia . Tällä sivulla on tiivistelmä Sipuli-malli maakellarin rakennusohjeesta. Helposti muurattava harkko 2. Pilarit tukimuurien päissä 4. Oviaukko ja poistoilmaputki 5. Tarttis tehrä kellariin väliovi, ulko-ovi o kunnoss.


Mitä pintakäsittelyainetta siihe vois pistää, itte aattelin maalata valkoseks pellavaöljymaalilla jossa prossaa sinkkivalkosta. Miten olisko vernissaus parempi vaihtoehto, tai jättää ihan käsittelemättä. Aikaisemmin kellarissa on ollut vain ulko-ovi ja väliovi on poistettu vuosien saatossa (huonon kuntonsa takia, olettaisin) Ovissa ei ole ollut ilmanvaihtoventtiileitä tms. Lasitiiliseinä on vanhan oven paikalla. Pannuhuoneen paikalle rakennettiin viihtyisä seitsemän neliön takkahuone.


Pohjaa poistettiin parikymmentä senttiä, jotta tilaan saatiin lisää korkeutta. Purimme kellarista kaiken pois aina talon ulko- ja kantaviin seiniin saakka.

Aletaan miehen myönteisen mielenhäiriön vauhdittamana jo tänä kesänä rakentaa maakellaria! Ilmansuunnalla ei ole merkitystä. Vielä pieni lisäys tuuletusvinkkiin, niin . Lisäksi kellari tulee erottaa kaksikerroksisessa asuinpientalossa muista kerroksista savun leviämistä rajoittavalla . Pohjoisen puoleinen rinne on ilmansuunnallisesti paras, mutta jos alue on samalla kovinkin kosteaa lutakkoa, voi kellarin rakentamisen siihen unohtaa.


Korvausilma-aukot varmistavat ilman tulon kellariin ja ne sijaitsevat yleensä ovien alareunoissa. Lisäksi jos kellarin lattiarakenteena on betonivalu, joka on tehty suoraan saven tai hienon hiekan päälle, betonilaatta olisi hyvä piikata pois ja sen alle tulisi tehdä lämmöneristekerros sekä rakentaa kapillaarikatkokerros. Suoraan perusmaalle tehty betonilaatta on yleensä aina märkä ja mikäli lattiaan .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Asuntovaunu purkaamo keijo salo lapua

Lattiakaivon tiivisteen vaihto