Lamellihirsi ei hengitä

Se, että pinta sitoo kosteutta ja luovuttaa sitä sisäilmaan, ei vaikuta vuorokausitasolla pinnan takana olevaan rakenteeseen. Siksi ei myöskään ole kosteusvaihtelun kannalta eroa, onko täyspuinen seinä perinteistä, yhdestä puusta tehtyä hirttä vai liimattua lamellihirttä. Vuorokautiset kosteusvaihtelut . Tuttu pyöröhirsi ei ole enää aikoihin ollut ainoa vaihtoehto: vääntyilemätön lamellihirsi on ollut jo pitkään energiatehokas ja selkeä ratkaisu.


Honka Savu- malliston taloissa on luonnollisesti hengittävä painumaton hirsirunko , joka tasaa luonnollisesti kosteus- ja lämpötilavaihteluita ja antaa samalla arkkitehtuurille vapaat . Entä lamellihirsi ulkopuolisella lisäeristeellä, esimerkiksi selluvillalla?

Entä 1mm:n höylähirsi ja 1mm:n lisäeristys? Hengittävyyttä ajatellaan usein seinän kykynä siirtää kosteutta sisältä ulos ja päinvastoin. Tiiviiksi tehdyssä hirsitalossa sellaista ei juuri tapahdu. Oletteko hirsirakentajat koskaan kysyneet hirsitehtailta seuraavaa: Kun hirren puolikkaat liimataan yhteen niin se liima sauma on silloin täysin hengittämätön.


Eli silloin kun hirsi liimataan se EI hengitä normaalisti. Sisä kosteus ei pääse ajanmyötä ulos kun se törmää liimaesteeseen. Aiemmassa keskustelussa oli virinnyt mielenkiintoinen sivujuonne aiheesta liimattu lamellihirsi vs.


Lamellihirsi ei minunkaan mielestä ole hirsi , vaan se on lamellihirsi.

Hirren voi pilata väärällä maalilla, mikä ei hengitä. Mitenkä lamellihirsi on hengittävä jos se on liimattu kappaleesta ja isoimmat hirret kappaleesta toisiinsa ja joka välissä on paksu liimakalvo. Finnlamellin hirsitaloissa Pohjolan vankat kuuset ja männyt elävät kauniina puupintoina ja kestävinä rakenteina. Hengitä syvään raikasta sisäilmaa ja tunne hirren rauhoittava vaikutus.


Kaksinpuolin heti valmis, hengittävä hirsiseinä ei vaadi muuta eristettä. Rantasalmi tekee hirsitaloja ohuthirsi-villa-hirsipanelirakenteella joka on lämmin ja toimiva myös. Mikään rakenne ei hengitä -tai jopas olisimme pakkasilla ongelmissa. Olen usein kuullut puhuttavan että muovi ei hengitä , mutta puu hengittää.


Kovalla pakkasella hirsi saattaa olla selvästi kylmempi kuin eriste. Tällöin sisältä siirtyvä vesihöyry kondensoituu avoimessa tilassa kylmän - eli hirren - pintaan kuurana. Jos kuuraa on paljon, voi se sulaessaan kastella puun. Vesimäärät ovat toki pieniä, mutta pieniä homepilkkuja voi syntyä.


Meidän intohimomme on rakentaa luonnon parhaista raaka-aineista kestäviä hirsitaloja , joissa ihmiset asuvat ja voivat paremmin. Hyvin rakennettu hirsitalo on tiivis, mutta hengittävä. Luulin perinnehirren (cm) olevan paras, mutta mies vaatii lamellia, kun se kuulemma ei lahoa alaseinästä kuten höylätty tms perushirsi.


Voiko hirsiseinään laittaa raitisilmaventtiiliä vai pilaantuuko puuaines sen ympärillä? Hirren tiukkasyisyys ja suuri sydänpuu- osuus on . Hengittävä seinä ei ole vetoinen, vaan se voi olla yhtä ilmatiivis kuin höyrynsululla varustettu.

Ilmansulkupaperin vesihöyryn läpäisevyys on suunnilleen sama kuin muovikelmun, mutta se on hengittävä toisin kuin kelmu. Puujulkisivun lahottava lateksimaali on reikäinen, mutta ei hengittävä - sen sijaan . Ympäristöystävällinen hirsi. Kun seinähirren vahvuus on sopiva se ei vaadi synteettisesti valmistettuja lisäeristeitä kuten tavanomainen puutalo. Siksi käytämme pääosin laadukasta suomalaista mäntyä, joka on hitaasti kasvanut, sään vaihtelut hyvin kestävä ja luonnollisesti hengittävä rakennusmateriaali.


Tällaisia osia voivat olla. Hengittävällä rakenteella . Hirrestä tehty rakennus on rakenteiltaan yksinkertainen ja kosteusteknisesti hengittävä. Paras höylähirren aihio on sydänhalkaistu puu, joka ei juuri halkeile pinnastaan. Hengittävä ja terveellinen. Toisaalta hirsi ei kuitenkaan estä toteuttamasta omaa tyyliäsi, ideoitasi ja mielikuvitustasi sisustuksessa.


Hirsiseinä on hengittävä rakenne.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit