Välitön rintarekonstruktio

Rinnan rekonstruktio eli uudelleen rakentaminen suoritetaan potilaan sitä halutessa, kun vähintään vuosi on kulunut rintasyövän primaarihoidosta. Rintarekonstruktio ei huononna syövän ennustetta. Välittömän rekonstruktion. Se selviää vasta viikkojen, kuukausien, ehkä vuosien kuluessa. Re: Kokemuksia TRAM- ja LD-kielekkeistä.


Minulle tehtiin välitön rintarekonstruktio SIEA-kielekkeellä 3. Pahinta sairaalassa oli loppuajasta ruoka, joka teki oman oloni surkeaksi. Elimistöni kaipasi suolaa. Aloin himoita suolakurkkuja ja hapankaalia sekä nuudelisoppaa. Niitä sitten koriuduttuani . Kirurgian klinikan odotusaulassa kaksi oli ruuhkaa. Kokenut sairaalasilmäni taltioi näkymää ja tunnelmia, ja hetken päästä jo tiesin, että jalkahuone veti hyvin, mutta rintarauhaskirurgi ei tainnut olla paikalla.


Reippaan puolen tunnin odottelun jälkeen sairaanhoitaja kävikin . Korjausleikkaus heti rinnanpoiston jälkeen ei lisää syöpäriskiä 23. Vapaa vatsakieleke (Mikroneurovaskulaarinen musclespearing TRAM rintarekonstruktio ). Se on pehmeätä ja kohtuullisen hyvin muotoutuvaa. Navan alapuolisesta kudoksesta, ihosta ja sen alaisesta rasvasta muotoillaan rinta. Plastiikkakirurgimme Helena Puonti on . Rinta voidaan rakentaa samanaikaisesti syöpäleikkauksen yhteydessä, jos kyseessä on varhaisvaiheen syöpä tai jos rinnan poistoleikkauksella vältytään sädehoidolta. Rakennettu rinta voidaan tarvittaessa myös sädehoitaa, mutta se on tervettä kudosta ja sädehoito voi huonontaa kosmeettista . On tärkeää, että mahdollinen tuleva rintarekonstruktio suunnitellaan alustavasti jo potilaan rintasyöpäleikkauksen yhteydessä.


Noin kymmenelle prosentille rintasyöpäpotilaista voidaan tarjota välitön rintarekonstruktio syöpäleikkauksen yhteydessä, jos rinnan tauti on rajoittunut rintaan ja on sen laatuinen, . Helsingin yliopistossa 26. Rinnan kirurginen poisto on säilyttänyt asemansa rintasyövän hoidon kulmakivenä, . Jos potilas soveltuu välittömään rintarekonstruktioon eli korjausleikkaukseen tai tarvitsee onkoplastisen leikkauksen, ohjataan hänen lähetteensä moniammatillisesta kokouksesta plastiikkakirurgille. Muut uudet rintasyövät leikkaa Taysissa yleiskirurgi.


Kutsumme potilaan plastiikkakirurgian poliklinikalle. Potilasohje TRAM- rintarekonstruktiossa uusiorinta tehdään alavatsalta otetusta kudoksesta, jossa on pieni pala suoraa vatsalihasta (TRAM=Transverse Rectus Abdominis Muscle), siihen lantion syvistä suonista tuleva valtimo ja laskimo sekä. Tällöin joudutaan suonet avaamaan uudessa leikkauksessa välittömästi.


Uusi rinta voidaan rakentaa potilaan omilla kudoksilla, implantilla tai näiden yhdistelmällä. Ihoa säästävä rinnan poisto ja välitön rinnan korjausleikkaus (kirurgia leikkauksissa). Rekonstruktio tehdään joko mastektomian yhteydessä ( välitön rintarekonstruktio ). Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä länsimaissa. Joskus potilaalle joudutaan tekemään välittömän leikkauskomplikaation vuoksi uusintatoimenpide välittömästi primaaritoimenpiteen jälkeen — esim.


Tutkimuksella pyrittiin selvittämään LD- ja alavatsakielekerekonstruktioin suoritettujen rintarekonstruktioiden välisiä eroja primaaritoimenpiteen . Leikkauksen tarpeesta päätät itse. Hoito räätälöidään potilaan mukaan. Aina potilaan tilanne ei mahdollista korjausleikkausta.


Samassa tai erillisessä leikkauksessa voitaisiin tehdä myös rintarekonstruktio , eli rakentaa kummallekin puolelle uusi rinta. Minulta poistettiin viikko sitten molemmat rinnat ja niihin tehtiin välitön rekonstruktio implanteilla, koska mitään omia varaosia ei ollut käytettävissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit