Omakotitalon kellarin ilmanvaihto

Olennaista toimivassa kellarissa on myös toimiva salaojajärjestelmä, joka johtaa veden pois talon luota ja erityisesti maanalla olevilta kellarin seinäpinnoilta. Rintamamiestalojen kellarit olivat alun perin varastotiloina, ja sauna ja pesutilat sijaitsivat piharakennuksessa. Heitetään uutta kysymystä ilmoille. Miten olette ratkaisseet kellaritilojen ilmanvaihdon yleensä ja kosteissa tiloissa erikseen? Taloni on -rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo (n.


4m2), jossa on painovoimainen ilmanvaihto.

Painovoimainen ilmanvaihto. Asun rintamamiestalossa, jossa on remontin yhteydessä tehty kellarin painovoimainen ilmanvaihto. Onko kenelläkään ystävällisellä sielulla ehdotuksia, miten järjestää saneeratun, asuinkäyttöön otetun kellaritilan ilmanvaihto jälkikäteen kunnolla? Täytyy muistaa, että kellaritiloissa täytyy olla riittävä tuuletus, mikä on ensiarvoisen tärkeää ilmanvaihdon kannalta.


Nyt kellarin kosteus pysyy juuri siinä missä haluaa, kuivuri vie sähköä tavallisesti max 200W, ja vastaavalla teholla se myös lämmittää ja kierrättää ilmaa, joten tuokaan sähkö ei mene . Joidenkin kellarit kostuvat keväällä ja kuivuvat kesällä mutta sitten on niitäkin joilla käy täysin päinvastoin. Ratkaisuja on yhtä paljon kuin talojen omistajiakin. Pitääkö eristyksiä tai salaojia uusia ulko- vai sisäpuolella?

Vai onko ongelma ilmanvaihdossa ? Uretaani ja lateksi eivät kuulosta viisailta vaihtoehdoilta mutta olisiko . Alapohjan alla oleva kosteus ei enää pääse haihtumaan, vaan se leviää myös muihin kellarin rakenteisiin. Vesieristeen tarkoitus on uusissa. Vedenpaine- eristeiden paikallisten vuotojen injektointi yms.


Vaurioituneiden pinnoitteiden korjaus. Meillä kävi viime kesänä niin että kellarin takkahuoneen sohvaan oli ilmestynyt jotain vaaleita alueita, jotka kaksistaan homeeksi tuomittiin, sen enmpää mitään mistään tietämättä. Nostaako omakotitaloon tehdyt peruskorjaukset ja muut remontit talon hintaa automaattisesti yhtä paljon mitä ne maksavat toteuttaa?


Kallista kenties mutta remontit on aina. Jos jo olemassa olevia homeongelmia johtuen esim. Kosteus rakenteissa ei sinällään. Samalla kun kaivatte talon ympäryksen auki niin laittakaa patolevy ja lisälämmöneristys.


Olisiko juttutuvan lukijoilla tietotaitoa vanhan talon lattian alla olevaan talouskellariin liittyen. Ongelma tällä hetkellä on liiallinen kosteus, kun edellinen omistaja oli tukkinut vuorivillalla ilmastointikanavat ja puuainekseen esim. Ilmanvaihdon parantaminen vanhaan taloon.


Nyt kaikki puuaines on poistettu ja lattialta . Huurtuvat ikkunat kertovat ilmanvaihdon ongelmista.

Tarkista ikkuna- ja ovipellitysten toimivuus. Remontin yhteydessä höyrynvastusta kannattaa parantaa. Huonosti toimivan ilmanvaihdon tunnusmerkkejä ovat ikkunoiden huurtuminen, tilojen vetoisuus, ruoan, viemärin, takan tai kellarin haju sekä ilman tunkkaisuus erityisesti makuu- ja pesutiloissa. Myös seinien rakoihin ilmestyneet tummat kohdat ovat merkki puutteellisesta ilmanvaihdosta – rakennus vetää . Tämä opas ja siinä esitetyt näkemykset sekä suositukset perustuvat Suomen lakeihin ja määräyksiin.


Suomen tyypilliset ilmasto-olosuhteet ja niiden vaikutus ilmanvaihdon toimivuu- teen on myös huomioitu. Perustana oppaassa ovat kaikkialla tunnustetut fysikaaliset lainalaisuudet, jotka liittyvät ilman- vaihtoon ja . Selvitä millainen on talon ilmanvaihtojärjestelmä ja toimiiko se. Kysy omistajalta onko hän havainnut puutteita ilmanvaihdossa.


Kellarin betoniseinän sisäpuolelle . Ikkunoiden sisäpintojen huurtuminen on merkki heikosta ilmanvaihdosta. Heikko ilmanvaihto voi olla myös yksi homevaurion .

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aurinkokellon suunta

Lattiakaivon tiivisteen vaihto

Spinaalistenoosi leikkaus riskit